19 Kasım 2013 07:31

Hükümet şovuyla duyuruldu, sessiz sedasız tasfiye edildi

Bir zamanlar Avrasya enerji dengelerini değiştirecek bir proje gözüyle bakılan boru hattı projesinin yürütücüsü Nabucco Konsorsiyumunun şirketi faaliyetlerine son verdi. Web sitesi sessiz sedasız kapanan şirket, tüm personelin iş akitlerini feshetti.

Hükümet şovuyla duyuruldu, sessiz sedasız tasfiye edildi
Paylaş

Bir zamanlar Avrasya enerji dengelerini değiştirecek bir proje gözüyle bakılan boru hattı projesinin yürütücüsü Nabucco Konsorsiyumunun şirketi faaliyetlerine son verdi.
Web sitesi sessiz sedasız kapanan şirket, tüm personelin iş akitlerini feshetti.

Enerji Günlüğü’nde yer alan Mehmet Kara imzalı habere göre, Türkiye’nin enerji kavşağı ya da bir başka deyişle enerji hubı olması için büyük önem atfedilen Nabucco Gaz Boru Hattı Projesi tamamen tarihe gömüldü. Nabucco’nun temelleri, 11 Ekim 2002 yılında Viyana’da Türkiye’den BOTAŞ’ın da katılımıyla imzalanan bir anlaşmayla atıldı. Proje, 13 Temmuz 2009 tarihinde hükümetlerarası anlaşmayla ivme kazandı.

TANAP AĞIR YARALADI

Ancak bu boru hattıyla taşınacak gazın bulunamamasının da etkisiyle proje sürüncemede kaldı. Nabucco’ya ŞahDeniz Sahası’ndan gaz verecek ülke konumundaki Azerbaycan ile boru hattının en uzun etabının yer alacağı Türkiye’nin Trans Anadolu Gaz Boru Hattı Projesi’ni (TANAP) hayata geçirme konusunda anlaşması üzerine Nabucco Projesi önce küçüldü. Şahdeniz’den Avusturya’daki Baumgarten’a kadar projelenen Nabucco artık Türkiye-Bulgaristan sınırından başlayıp Avrupa içlerine uzanacaktı.

SON DARBEYİ TAP İNDİRDİ

Fakat Nabucco’nun küçülmesi de yetmedi, en sonunda tamamen rafa kalktı. Çünkü; adı Nabucco West olarak değişen boru hattı, TANAP ile Batı Türkiye’ye kadar gelecek gazın Avrupa içlerine taşımaya talip olmasına rağmen, bu rolü, rakip bir projeye, Trans Adriyatik Pipeline (TAP) projesine kaptırdı. Haziran 2013’te Şahdeniz Konsorsiyumu, Türkiye’nin batı sınırına kadar TANAP’la taşınacak gazı Avrupa içlerine taşıyacak seçenek olarak TAP’ı tercih etmişti.

DEVAM EDERİZ DEDİ AMA...

Bu kararın hemen ardından Nabucco Konsorsiyumu yine yelkenleri suya indirmeye yanaşmamış, Avrupa’nın daha çok gaz kaynağına ve seçeneğine ihtiyacı olduğu, bu yüzden projenin rafa kalkmadığı yönünde bir duyuru yayımlamıştı. Ancak bu açıklama, Viyana (Avusturya) merkezli Nabucco Konsorsiyumundan yapılan son resmi açıklama olarak kaldı.
Çünkü bu açıklamayı yapan Nabucco Konsorsiyumunun ortakları durumu yeniden gözden geçirmiş ve tasfiyenin kaçınılmaz olduğunu kabullenmişti. Böylece Nabucco Konsorsiyumu kendi kendini tasfiye etmek üzere harekete geçti. Önce Nabucco Konsorsiyumunun http://www.nabucco-pipeline.com adresindeki İnternet sitesi sessiz sedasız kapatıldı.


NE NUTUKLAR ATILMIŞT!

Ankara Rixos Otel’de 13 Temmuz 2009 tarihinde düzenlenen törende katılımcılar proje üzerine önemli nutuklar atmışlardı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan:  Nabucco Projesi ile tarihi bir an yaşanıyor. Proje, bölgeyi farklı bir konuma ulaştıracak. Türkiye’nin AB üyeliğinin gerekliliği ortaya çıkacak.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili: Nabucco’nun sadece bir enerji projesi olmakla kalmayıp aynı zamanda iş birliğini geliştirmeye yönelik bir anlaşmadır. Eşsiz bir projedir.
Bulgaristan Başbakanı Sergey Stanişev: Nabucco projesi Türkiye’nin Avrupa perspektifine de gözle görülür sonuçlar sağlayacaktır.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki: Zenginlikler son yıllardaki savaşlar ve diktatör yönetimler nedeniyle heba oldu. Bu projeye dahil olarak, dünyayı birbirine bağlayan ekonomik sistem içinde yer almak istiyoruz.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso: Bugün çok önemli bir olaya tanık olduk. Bu proje, Türkiye ve AB’nin ortak projesi olması açısından da bir başarıdır.
Avusturya Başbakanı Werner Faymann: “Nasıl olsa gazımız var” devri artık herkes için kapandı. Nabucco projesinin amacının hem AB hem Türkiye için kaynakları çeşitlendirmektir.
Macaristan Başbakanı Gordon Bajnai: Projenin önemi sadece daha fazla gaz tedarik edebilmek değildir, projenin tüm halklar üzerinde etkili olacak siyasi, ekonomik ve sosyal önemi var.
Romanya Başbakanı Emil Boc: Nabucco projesi herhangi bir ülkeye karşı bir proje değil. Bu projeyle ulusal, bölgesel ve Avrupa çapında iş birliği yapacağız.


ALTI ÜLKE ORTAKTI

Nabucco’nun ortakları arasında, OMV (Avusturya), MOL (Macaristan), Transgaz (Romanya), Bulgargaz (Bulgaristan), BOTAŞ (Türkiye) ve GDF Suez (Fransa) bulunuyordu. Büyük şovlarla duyurusu yapılan proje kadük kalınca, ağustos ayından itibaren Nabucco, çalışanlarıyla yollarını ayırmaya karar verdi. Ekim ve kasım aylarında personelle iş sözleşmeleri sonlandırıldı. Nabucco şirketinde sadece tasfiye sürecini yürütmek üzere sınırlı sayıda personel kaldı. Tasfiye sürecinin, ocak ayı sonlarında tamamlanması öngörülüyor.


NABUCCO PROJESİ

Hazar ve Ortadoğu bölgesindeki doğal gazın Avrupa’ya taşınmasını öngörüyordu. Avrupa doğal gaz açığının bir miktarı karşılamayı hedefleyen projenin boru hattının bir kısmı Türkiye’den geçecekti. Hat Türkiye’den Bulgaristan’a, Bulgaristan üzerinden Romanya ve Macaristan’ı izleyerek Avusturya’ya ulaşacaktı.İlk gazın 2014’te pompalanması beklenen projede, ilk etapta 8-10 milyar metreküplük bir gaz akışı sağlanması planlanıyordu. Yıllar itibarıyla yıllık taşıma kapasitesinin 31 milyar metreküpe çıkarılması amaçlanıyordu.

ÖNCEKİ HABER

İMES işçilerine çağrı

SONRAKİ HABER

Bu dayanışmayla güzel yarınlara...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...