19 Kasım 2013 07:26

İMES işçilerine çağrı

İMES’te çalışan binlerce işçi olarak, yıllardır, ağır çalışma koşulları, düşük ücret ve kuralsız çalıştırma uygulamalarıyla karşı karşıyayız.

İMES işçilerine çağrı
Paylaş

İMES İşçi Komitesi

İMES’te çalışan binlerce işçi olarak, yıllardır, ağır çalışma koşulları, düşük ücret ve kuralsız çalıştırma uygulamalarıyla karşı karşıyayız. Yıllardır bizim emeğimizle büyüyen patronlar, istediği zaman işçi aldı, istediği zaman işçi attı. Bazen sayımız 20 bine çıktı, bazen de 8 bine düştü. Atölyelerde iş yapan patroların bazıları Dudullu Organize Sanayi Bölgesinde büyük fabrikalar açtı. Bununla da yetinmeyerek Gebze Dilovası  Bölgesi’nde de yeni fabrikaların temellerini attılar. Buna en önemli örnek ilk başta İMES içinde 11 atölye ile işe başlayan Pelsan Aydınlatma patronu, Emek Mahallesi’nde 400 işçinin  çalıştığı daha büyük bir fabrika açtı. 2015 yılında da Dilovası’nda üretime geçecek yeni bir fabrika açacak.  Pelsan Aydınlatma’nın A Kapısında bulunan ve 120 işçinin çalıştığı atölyede ağır çalışma koşullarına ve sömürüye karşı işçi arkadaşlarımızın direnişi hâlâ hafızalarımızdadır.
Bugün İMES’te en az 8 bin işçi çalışıyor. Ağır sömürü ve çalışma koşullarında en ufak bir düzelme yok. Dökümhaneler başta olmak üzere 40-50 içinin çalıştığı atölyelerin tümünde işçi sağlığı ve iş güvenliği kuralları hiçe sayılıyor. Ücretlerde görülmemiş eşitsizlikler yaşanıyor. İMES bünyesinde kurulan Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde eğitim alan öğrenciler çok kötü koşullarda sabahtan akşama kadar çalıştırılıyor. Patronlar staj adı altında meslek lisesi son sınıf öğrencilerini köle gibi çalıştırıyor.
Asgari ücreti belirlemede söz sahibi değiliz. Ücretlerin artırılmasında fikrimizi soran yok. Zam isteme, çalışma koşullarını düzeltme yönünde fikrimizi bile söyleyemiyoruz. En ufak bir itirazda kapı önüne konuluyoruz. Sosyal hayatımız yok. Angarya işlerde bile çalıştırılıyoruz. Fazla mesailerimiz tam ödenmiyor.
Bunlara kaderimizdir, alın yazımızdır mı diyeceğiz; yoksa bu koşulları düzeltmek için birleşip mücadele ederek örgütlenecek miyiz?
Öyleyse İMES  A, B, C, D, E bloklarındaki işçiler olarak gelin bütün bu vahşi sömürüye karşı birlik olalım. Kıdem ve ihbar tazminatlarımızın güvenceye alınması başta olmak üzere taleplerimiz için ortak irademizle bir dernek kurma fikrini yüksek tartışalım. 1990’ların başından itibaren dernek fikrini tartıştık, hatta hayata geçirdik. Yanlış anlayış ve eksikliklerimizin sonucu sürdüremedik. Bu deneyim ve tecrübeler ışığında yeniden dernek fikrini tartışalım, bunu sonuçlandırarak kesinliğe kavuşturalım.  Blok, blok, atölye, atölye tartışarak, geniş toplantılar örgütleyerek en kısa sürede sonuca gidelim.

TALEPLERİMİZ

* Sigorta primlerimiz tam olarak ödensin.
* İşçilerin oturdukları belli başlı ilçeler ve semtlere ücretsiz servis araçları verilsin.  
* Kıdem ve ihbar tazminatlarımıza dokunulmasın. Güvenceye alınsın.
* 8 Saatlik iş günü mutlaka uygulansın.
* İş güvencesi tam sağlansın.
* İMES’te tam donanımlı ve uzman doktorların görev yaptığı bir poliklinik açılsın.  
* İşçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri alınsın. Dökümhanelerde çalışan işçilere günlük süt ve yoğurt, koruyucu elbise, maske verilsin. Ayda bir kez ücretsiz sağlık taraması yapılsın.
* Sendikal örgütlenme ve dernekleşme faaliyetleri engellenmesin.
* 1260 işçinin yararlanacağı ve kendini geliştireceği sosyal ve kültürel etkinliklerin yapılacağı bir kültür merkezi.
* Ücretlerin belirlenmesi ve zamların verilmesinde işçi komitesinin görüşü alısın.

*İstanbul

ÖNCEKİ HABER

Çatı var ama bina sağlam değil

SONRAKİ HABER

Hükümet şovuyla duyuruldu, sessiz sedasız tasfiye edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...