03 Haziran 2011 08:40

Artık tüm maden aramalarında ÇED zorunlu olacak

Danıştay, belirli bir sınırın altındaki maden arama faaliyetlerini ÇED süreci dışına çıkaran 2009 tarihli ÇED Yönetmeliği Değişikliği ile 2010 tarihli Madencilik Faaliyetleri İle Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği’nde bu alanlarda doğaya yeniden kazandırma çalışmasının yapılması gerek olmadı

Artık tüm maden aramalarında ÇED zorunlu olacak
Paylaş

Danıştay, belirli bir sınırın altındaki maden arama faaliyetlerini ÇED süreci dışına çıkaran 2009 tarihli ÇED Yönetmeliği Değişikliği ile 2010 tarihli Madencilik Faaliyetleri İle Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği’nde bu alanlarda doğaya yeniden kazandırma çalışmasının yapılması gerek olmadığı yönündeki hükümlerin yürütmesini durdurdu.

Böylece istisnasız tüm maden arama faaliyetlerinde ÇED raporu süreci zorunlu hale gelmiş oldu. Bilindiği gibi Hükümet ve bazı maden şirketleri tarafından, “ÇED sürecinin madencilik faaliyetlerini sınırlandırdığı ve Türkiyede’ki madenlerden yeterince faydalanılamadığı”  propaganda edilerek bir çok madencilik alanında ÇED süreci devre dışı bırakılmak isteniyordu. 2009 ve 2010 tarihlerinde hazırlanan yönetmeliklerde bazı madencilik faaliyetleri devre dışı bırakılarak, madencilik faaliyetleri nedeniyle maden şirketlerine maliyet yüklediği gerekçesiyle zarar gören arazilerin yeniden doğaya kazandırılması zorunlu olmaktan çıkarılıyordu.

Bu yönetmelikler Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Ekoloji Kolektifi Derneği ve İzmir’den EGEÇEP Derneği’nin açtığı davalar ile durduruldu. TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Peyzaj Mimarları Odası, Ekoloji Kolektifi Derneği bugün basın toplantısı ile yaşanan süreci ve Danıştay’ın bu kararının madencilik ve çevre alanlarına yönelik olası etkilerini değerlendirecekler. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

KADINLAR ŞİDDETİ AÇIKLAYAMIYOR

SONRAKİ HABER

‘Çılgın Proje’ kapsamında çılgın atamalar sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa