19 Kasım 2013 06:00

Brezilya öncesi son viraj

Bu akşam oynanacak play-off maçları ne- ticesinde Avrupa’dan 2014’te düzenlenecek Dünya Kupası’na katılacak son dört takım belli olacak. Peki bu akşam bizleri neler bekliyor?

Brezilya öncesi son viraj
Paylaş

Emre Çelik

Bu akşam oynanacak play-off maçları ne- ticesinde Avrupa’dan 2014’te düzenlenecek Dünya Kupası’na katılacak son dört takım belli olacak. Peki bu akşam bizleri neler bekliyor?

FRANSA’NIN İŞİ ZOR

Cuma akşamı hiç şüphesiz en büyük sürprize imza atan taraf, Fransa’yı 2-0 mağlup eden Ukrayna oldu. Ukrayna, evinde oynadığı karşılaşmada orta sahayı kalabalık tutup, savunma ve ortada yer alan blokları birbirine yakın kurarak rakibine alan bırakmadı ve deyim yerindeyse “Durduralım da bir şekilde atarız” düşüncesiyle 90 dakikayı geçirdi. Fakat Ukrayna’nın bunda fazlasıyla başarılı olduğunu söylemek gerekiyor ki zaten alınan 2-0’lık galibiyet de bunu kanıtlıyor.
İkinci maçta ise açıkçası geçtiğimiz sezon Şampiyonlar Ligi Yarı Finali’nde Real Madrid ve Borussia Dortmund arasında oynanan karşılaşmanın karbon kopyasını bekliyorum. Fransızlar, maçın başlangıç düdüğünden itibaren saldıracak; Ukrayna ise ilk maçta defansif ve kontrollü bir anlayış sergilemesine rağmen bu defa çok daha, belki de sadece savunma odaklı bir futbol sergileyecektir. Maçın kilidi ise ilk maçta işe yarayan Ukrayna kontraları ve Fransa’nın golü hangi periyotta atacağı olacaktır ki eğer Mykhaylo Fomenko’nun öğrencileri maçın ve ilk devrenin başında bir şekilde oyuna tutunursa Fransa’ya tarihinin en büyük şoklarından birini yansıtabilir.
Bu maça dair bir önemli nokta da hiç şüphesiz Ribery. Lionel Messi ve Cristiano Ronaldo ile Ballon d’Or adaylarından biri olan Ribery, olur da takımını Brezilya’ya taşıyamazsa ödül için de büyük bir dezavantaja sahip olacaktır. Düşünsenize, en iyi oyuncusun ama takımını Dünya Kupası’na götüremiyorsun. Açıkçası böyle bir ihtimalde Ribery’nin şansı fazlasıyla azalacaktır.

RONALDO DA BALLON D’OR

Fransa’nın mağlup olarak sebep olduğu şok bir yana eşleşmelerin en fazla ilgi çeken maçı hiç şüphesiz Portekiz ve İsveç, daha doğrusu Cristiano Ronaldo ve Zlatan Ibrahimovic, arasında oynanan karşılaşmaydı. Ribery gibi Ballon d’Or’un adaylarından biri olan ve son dönemde sergilediği inanılmaz performansla öne çıkan Ronaldo, ilk maçta takımının kazanmasını sağladı. Portekiz’in profiline bakınca İsveç’te oynanacak maçta da konuk ekibin gol bulacağını düşünüyorum ki Zlatan Ibraimovic şapkadan tavşan çıkarmazsa Brezilya’ya gidecek takım Portekiz olacaktır. Olur da Ronaldo, Brezilya’yı televizyondan takip etmek zorunda kalır ise Ribery için biraz önce özetlediğim Ballon d’Or kazanma şansının imkânsıza yaklaşması Ronaldo için de gerçekleşir. Messi’nin sakatlığı da düşünülünce Ronaldo’nun ayrı bir hırsla oynayacağını düşünmek çok da zor değil.

YUNANİSTAN GERÇEĞİ

Cuma günü Ukrayna’nın yanı sıra en büyük avantajı elde eden takım olarak Yunanistan da öne çıktı. İç sahada oynadıkları maçta Romanya’yı rahat geçtiklerini söylemek yanlış olmayacaktır. Gruptan tanıdığımız Romanya’nın zaten çok da ahım şahım bir takım olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz ama Yunanistan’ın galibiyetini sadece rakibin güçsüzlüğüne bağlamak büyük yanılgı olur. İskeletini Olympiakos ve PAOK’tan oyuncuların oluşturduğu Yunanistan, her zamanki savunma özelliklerinin yanı sıra göz ardı edilen bireysel kaliteye de fazlasıyla sahip. Zaten bu sezon Olympiakos bana göre, Şampiyonlar Ligi’nde en fazla hakkı verilmeyen takımlardan birisi ve PAOK’un da aldığı sonuçlar ortada. Brezilya’ya gitme adına yolun büyük kısmını geride bırakan Komşu, çok çok zor bir kura çekmezse Dünya Kupası’nda da büyük bir sürprize imza atabilir.

ÖNCEKİ HABER

Pakistan\'da NATO tankerine saldırı: 4 ölü

SONRAKİ HABER

Bir sihir 41 yıl sürer mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...