19 Kasım 2013 06:00

Vahşi madencilik kabusu

Kaklım’ın pazar yerine yakın park kahvehanesinde gerçekleştirilen “Kaz Dağları’nda vahşi madencilik ve tarıma, turizme, halk sağlığına etkileri” konulu panelde, Kalkım yakınlarında yapılan bu madencilik faaliyetleri ve ülke genelindeki vahşi madencilik uygulamaları konuşuldu.

Vahşi madencilik kabusu
Paylaş

Çanakkale’nin Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesi Kaz Dağları’nın kuzey yamaçlarında, sık ormanların olduğu bir yerde yer alıyor. Kaz Dağları’nın bitki ve hayvan varlığının en iyi görülebildiği Kaklım, bu nedenle özellikle doğa tutkunlarının en önemli uğrak yerlerinden birisi. Ne yazık ki; Kaz Dağları’nı çepeçevre kuşatan vahşi madencilik faaliyetleri Kalkım’ın, Kalkımlıların ve yöredeki tüm canlı-cansız varlıkların kabusu haline geldi. Ormanlar katledilmiş, bin pınarlı sulara zehir karışmış, antik çağdan kalan kalıntılar tahrip edilmiş, hayvanlar yurtlarından olmuş durumda.

Kaklım’ın pazar yerine yakın park kahvehanesinde gerçekleştirilen “Kaz Dağları’nda vahşi madencilik ve tarıma, turizme, halk sağlığına etkileri” konulu panelde, Kalkım yakınlarında yapılan bu madencilik faaliyetleri ve ülke genelindeki vahşi madencilik uygulamaları konuşuldu. Kalkım Çevre Platformunca düzenlenen söyleşiye, konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Av. Berrin Esin Kaya ile gazetemiz İzmir muhabiri ve Hayat Televizyonu Çepeçevre Yaşam Programı Yapımcısı Özer Akdemir konuşmacı olarak katıldı.

VAHŞİ MADENCİLİĞİN TA KENDİSİ!

Panelde ilk olarak konuşan muhabirimiz Özer Akdemir, Kaz Dağları’nda yapılmak istenilen özellikle altın madenciliğini “vahşi madenciliğin ta kendisi” olarak tanımlayarak, “Bu yapılan işlem klasik anlamda bir madencilik değildir. Siyanürle ya da başka kimyasallarla gerçekleştirilen bir kimyasal faaliyettir. Bu faaliyetin sonucunda hem doğa katlediliyor hem sular, topraklar, hava kirleniyor. Yer altındaki değerlerimiz, yer üstünün yok edilmesi pahasına yağmalanırken, geriye bize kirletilmiş, talan edilmiş bir doğa, bir felaket görüntüsü bırakılıyor” dedi. Kurşun maden işletmelerinin bulunduğu Kalkım beldesi Karaaydın köyünün yakınlarındaki derelerde inceleme yaptıklarını aktaran Akdemir, tek canlının yaşamadığı bu derelerin Yenice-Gönen Barajı’na aktığına dikkat çekerek, “Bu baraj suyu ile tarımsal faaliyette bulunuluyor. Ayrıca Bandırma ilçesinin içme suyu karşılanıyor. Böyle bir şey olabilir mi? Yenice’deki Madencilik faaliyeti bölgede üretilen 100 bin ton kapya biberinin de sonunu getirecek. Yapılacak analizlerde ağır metal kalıntıları çıkan kapya biberini hiçbir ülke almaz” dedi.

Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, madencilik faaliyeti sonrasında meydana gelen sağlık sorunları ile ilgili bilgiler verdiği sunumunda, özellikle ağır metal kaynaklı kanserlere dikkat çekti. Madencilik faaliyeti yapılan bir alanın tekrar eski haline getirilmesinin olanaksız olduğunu belirten Karababa, “Sadece sizlerin değil çoluk çocuklarınızın, gelecek nesillerinizin sorumluluğu da sizlerin omuzlarında. Bu tür vahşi madencilik faaliyetlerine dur demezseniz çok ciddi sağlık sorunları ile uğraşmak zorunda kalacaksınız” diye konuştu.

HUKUK TAM DA BURASI İŞTE!

Av. Berrin Esin Kaya da ulusal ve uluslararası metinlerdeki çevre hakkı ile ilgili tanımlara dikkat çektiği konuşmasında, özellikle Anayasa’nın 56. maddesine vurgu yaptı. Maddenin çevrenin korunması ve geliştirilmesini devletin ve yurttaşların ödevi saydığını kaydeden Kaya, “Çevrenin korunması konusunda hukuk kuralları ne yazık ki hep şirketlerden yana yorumlanıyor. Hukuk aslında burası, sizler vatandaş istemezse bu faaliyeti yapamazlar. Yaşam alanlarınızı koruma mücadeleniz o nedenle meşrudur” diye konuştu.
Kalkım Belediye Başkanı Ahmet Şahin,Yenice CHP İlçe Başkanı Mehmet Gerçek, çevre köy muhtarları, köylüler, Edremit, Gönen, Çan ilçelerinden gelen vatandaşların da katıldığı panel, konuşmaların ardından soru yanıt bölümü ile sona erdi. (Çanakkale/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan bu maçlara çok kızacak!

SONRAKİ HABER

Fabrika yangını kısmen kontrol altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...