18 Kasım 2013 07:55

Diyarbakır buluşması Arap basınında

Erdoğan ile Barzani’nin Diyarbakır buluşması Arap basınında da epey dikkat çekti. Arap medyası, iki liderin Rojava’da PYD’nin attığı adımlar konusunda ortak endişeleri taşıdığını vurguladı.

Diyarbakır buluşması Arap basınında
Paylaş

Ali Karataş / Yusuf Ertaş

Geçen hafta gazetemizde Suudi Arabistan’ın Suriye rejimine karşı savaşmak için 50 bin paralı asker toplayacağı haberi yer almıştı. Anlaşılan Suudi istihbaratı bu projesini çoktan hayata geçirmiş. Irak’ta yayınlanan Shafaaq gazetesi Kürt savaşçıların Irak sınırında askeri başarı kazanması ve sınırda etkinlik kazanmaları ile birlikte onlarca gencin Suriye’den teçhizatları ile birlikte dönmelerine şaşırdıklarını aktarıyor.

ERDOĞAN FAYDALANMAK İSTİYOR

Barzani’nin Erdoğan’la buluşması Arap basınında geniş yer buldu. Muhammed Nureddin Suriye’de PYD’nin geçici meclisleri bu ziyaret öncesi yapmasının iki lidere de mesaj içerdiğini yazdı. Irak parlamentosundan Mahmud Osman ise Erdoğan’ın bu ziyaretten yerel seçimlerde yararlanmak istediğini ifade etti. Bu arada PYD lideri Salih Müslim ilk kez Suriye muhalefetinin çatı örgütü Suriye Devrimci Güçler Koalisyonunu “demokratik devrimin düşmanı” olarak tanımladı.

LİBYA’DA MİLİS TERÖRÜ

Libya tarihinin en kanlı günlerinden birini yaşadı. Halkın uygulamalarından illallah ettiği Arap ve batı basınının “devrimci” olarak sıfatlandırmayı çok sevdiği silahlı milisler bir katliama imza attı. Milisler,  dağıtılmalarını isteyen barışçıl gösteriye ağır silahlarla, kimi gazetelerde yer aldığına göre uçaksavarla  ateş açtı. Açılan ateş sonucu 48 kişinin öldüğü ve 400’ün üzerinde yaralı olduğu ifade ediliyor. Başbakan Ali Zeydan gösterinin izinli olduğunu ifade etti. Yaşanan katliamdan sonra başkent Trablus’ta olağanüstü hal ilan edildi.

MISIR RUSYA’YA MI YÖNELİYOR?

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Mısır ziyareti de geçen haftanın güçlü yankı bulan gelişmelerinden oldu. Suudi menşeli Al Arabiya gazetesi ziyaret süresince yapılan anlaşmalara dayanarak Mısır’ın Rusya’ya yöneldiğini yazdı. Mısır’daki diğer bir gelişme ise Mursi’yi destekleyen ve İhvan’ın önderliğindeki Meşruiyeti Destek İçin Ulusal İttifak krizin çözülmesi için yaptığı öneride bu sefer Mursi’nin adının anılmaması dikkat çekti.


ROJAVA GEÇİCİ MECLİSLERİ VE BARZANİ ERDOĞAN BULUŞMASI

Assafir/Muhammed Nureddin

Lübnan’da yayınlanan Assafir gazetesinden Muhammed Nureddin Suriye’deki Kürtlerin en güçlü temsilcisi Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) geçici meclisler oluşturmasının zamanlamasına dikkat çekti. Nureddin makalesinde Suriye’de geçici meclislerin oluşturulmasının, Barzani-Erdoğan buluşması öncesi olmasının onlara bir mesaj olduğunu söyledi. Bu mesajın Suriye’deki Kürtlerin temsilcisinin kendilerinin olduğu Türkiye’de de Barzani değil Öcalan olduğunu ifade etti.
Nureddin, PYD’nin Irak Şam İslam Devleti, Nusra cephesi ve Özgür Suriye Ordusu ile çatışmasının fiiliyatta Suriye rejimine yarasa bile bu gelişmelerin Kürtlerin kendi hukuklarını istediklerinin bir kanıtı ve eski statükoya dönmeyeceklerinin kesin bir şekilde ifadesi olduğuna vurgu yaptı.


ERDOĞAN FAYDALANMAK İSTİYOR

Azzaman/Irak

Irak parlamentosunda bağımsız milletvekili Mahmud Osman, Barzani’nin Diyarbakır’ı ziyaretinin Kürtler arasında çatışmayı artırdığını söyledi. Osman, Erdoğan’ın yerel seçimlerde bu ziyaretten yararlanmak istediğini ekledi. Osman ziyaretin müsait olmayan bir zamanda yapıldığını ve bölgesel yönetim lideri ile “Öcalan’ın Suriye’deki partisi” arasında gerginlik olduğunu ifade etti.  Barzani’nin PYD’nin geçici yönetim ilan etmesine itiraz ettiğini hatırlatan Osman, Barzani’nin bu konuyla ilgili Türkiye’nin pozisyonunu onayladığını belirtti.


SURİYE KOALİSYONU DEMOKRATİK DEVRİMİN DÜŞMANIDIR

Annahar-Şark Al Awsat

Muhalif Kürt lider Salih Müslim Suriye Devrimci Muhalif Güçler Koalisyonu’nun demokratik devrimin düşmanı olduğunu söyledi. Müslim, PYD’nin oluşturduğu geçici yönetimlerin Kuzey Suriye’de Kürt bölgesinde geçici bir uygulama olduğunu ifade etti.
Salih Müslim, Irak Şam İslam Devleti’nin Halep’in bazı bölgelerinde ve Rakka’da İslam emirliği ilan ettiğinde kimsenin muhalefet etmediğini aktardı.

ABD’DEN PYD’YE UYARI

Müslim’in bu açıklamasının Şark al Awsat’ta eski Suriye Büyükelçisi Robert Ford’un açıklamasından sonra gelmesi dikkat çekti. PYD’nin  bağımsız yerel yönetimler ilan etmesinden günler sonra Suriye eski büyük elçisi Robert Ford ülkesinin Suriye’nin birliğinden yana olduğunu ifade etti. Suriye Kürtlerini de sorunlarının çözümünün tek başına üretilen politikalarla gerçekleşemeyeceği konusunda uyardı. Kürtlerin Suriye’deki Esad iktidarından çok çektiğini söyleyen Ford; “Kürtlerin bu yüzden neden değişim istediklerini anlamak kolay. Umarım Suriye’nin Kürt mıntıkasında bulunan halk esas sorunun Esad’dan geldiğini hatırlar” dedi.


ARAP BASININDA ERDOĞAN BARZANİ BULUŞMASI

Dar al hayat “Kürtler  ve Türkler bundan sonra kavga etmeyecek” manşetini atarken, Al Kuds Al Arabi "Erdoğan ve Barzani 800 gelin ve damadın düğününde nikah şahidi oldu" manşetini tercih etti.
Middle East, gelişmeyi “Erdoğan barış umutlarını Barzani’nin eline koydu” başlığı ile duyurdu. Haberde,  “Türkiye’nin Başbakanı, bölgede, duran barış sürecini canlandırmak için tasarlanmış bir ziyaret kapsamında, Özerk Kuzey Irak liderini karşıladı” denildi.
The Daily Star Barzani’nin ziyaretinin güçlü Kürt Demokratik Birlik Partisi (PYD) tarafından Salı günü Suriye’de yeni bir geçiş yönetimi duyurusunun ardından gerçekleşmesine dikkat çekti. “Türkiye gibi Barzani Hükümeti de, Kürt güçlerinin Suriye'deki cihatçı gruplar üzerinde kazandığı zaferden sonra Suriye’nin kuzeyinde geçici yönetime doğru PYD’nin attığı adımlar konusundaki endişelerini gizlemiyor” dedi.
Al Arabiya’dan Mahir Zeynalov, “Büyük Kürdistan İçin Türkiye’nin iddialı planı” başlıklı makalesinde buluşmayı “Suriye ve Irak’ta şiddet tırmanışa geçmişken Kürt nüfusun yaşadığı alanlarda barışı güçlendirmek için nadir bir fırsat olarak tarihi bir gün” olarak nitelendirdi.


2500 DOLAR İÇİN SAVAŞIYORLAR
shafaaq.com

Suriye sınırına bitişik Ninova’daki güvenlik yetkilileri Irak sınırı boyunca Kürt Halkını Koruma birimlerinin ilerlediğini bildirdi.  İlerleyen bu birimler onlarca savaşçının teçhizatlarıyla beraber Irak’a geçmesine şaşırdı.
İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili Kürt savaşçıların Irak sınırında yer alan birçok köyü ele geçirdiklerini söyledi. PYD’ye bağlı güçlerin, onlarca savaşçının ÖSO veya İslami militan grupların saflarında savaştıktan sonra teçhizatları ile birlikte dönmelerine şaşırdıklarını bildirdi.  Geçmiş aylarda da Ninova’dan onlarca belki de yüzlerce Iraklı Arap gencin 2500 dolar karşılığında Esad’a karşı savaşmak için Suriye’ye geçtiğini aktardı. Irak’ın Suriye ile 600 km hududu bulunmakta.


LİBYA’DA MİLİSLERE KARŞI GÖSTERİ: 48 ÖLÜ 300 YARALI

Dar al Hayat-al kuds-Rusya al yavm

Libya’nın başkenti Trablus’un batısında Cuma namazı sonrasında gösteri düzenleyen halk milislerin saldırısına maruz kaldı. Halk gösteride eski devrim milislerinin şehirden çekilmesini talep etti. Milislerin halka ateş etmesi üzerine 48 kişi öldü en az 400 kişi yaralandı. Gargur mahallesinden çıkan göstericilere, Misrata’dan gelen ve Trablus’a yerleşen milisler önce dağılmaları için havaya ateş etti. Göstericilerin ısrarı üzerine milisler göstericilerin üzerine ateş etti.
Binlerce protestocu, güvenliğin güçlendirilmesini ve 2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesine yol açan ayaklanmadan sonra kurulan milis yönetiminin sona ermesini talep ederek Libya’nın başkentinde bir araya geldi.
Protestocular, şehir merkezindeki bir camiden milis merkezine doğru, Libya bayraklarını sallayarak ve “Ordu istiyoruz, polis istiyoruz” sloganını atarak yürüyüşe geçti.
Misrata milis merkezi yakınında barışçıl bir miting yapan protestocuların üzerine milisler tarafından ağır silahlarla ateş açıldı.

GENEL GREV ÇAĞRISI

Protesto çağrıcılarından Şehir Konseyi Başkanı Sadat al-Badri, ateşin göstericilerin üzerine milis merkezinden geldiğini söyledi. “Trablus’ta gerginlik artıyor. Bir genel grev çağrısı yapacağız ve sivil itaatsizlik eylemi başlatacağız. Bu milisler gidene kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz” dedi.
Al kuds Al Arabi gazetesinin İnternet sitesinde olayla ilgili  yer alan okur yorumlarında Libya’nın işgali sırasında işgale yardımcı olanlar vatan hainliği ile suçlandı. Bingazi’nin Misrata bölgesinde Muammer Kaddafi’nin, ayaklananlara karşı silah kullandığında bütün dünyanın ayağa kalktığının yer aldığı yorumlarda Misrata’nın NATO’ya kucak açtığını ve şimdi aynı Misrata’nın halkı katlettiği ifadeleri yer aldı.

GÖSTERİ İZİNLİYDİ

Rusya Al Yavm’da yer alan haberde Libya Başbakanı Ali Zeydan çatışmalardan kısa bir süre sonra yaptığı bir konuşmada “ordu ve polis dışında silahların varlığı tehlikelidir. İstisnasız tüm silahlı milislerin Trablus’u terk etmeleri gerekir” dedi.
Başbakan Ali Zeydan “barışçıl bir gösteriydi ve İçişleri Bakanlığı tarafından izin verilmişti. Protestocular milislerin merkezinin bulunduğu Gargur bölgesine girdiklerinde onların üzerine ateş açıldı” diye açıkladı.   


MISIR DESTEK İÇİN RUSYA’YA YÖNELDİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'den sonra Rus Dışişleri ve Savunma Bakanları Mısır'da. Egypt Independent gazetesi gelişmeyi “Mısır Moskova’dan 2 milyar dolarlık silah alacak” başlığı ile duyurdu. Haberde Rusya Savunma Bakanlığı Danışma Kurulu Üyesi Ruslan Pukhov; Mısır’ın, MİG-29 savaş uçakları, hava savunma sistemleri ve anti-tank füze alımları için tahminen 2 milyar dolar tutarında bir Rus askeri anlaşmasını imzalama aşamasında olduğunu açıkladı. Suudi Arabistan’ın  Al Arabiya kanalı ise Mısır ile Rusya arasında gelişen ilişkileri “Mısır destek için Rusya’ya yöneldi” manşeti ile verdi. Haberin devamı şöyle; “Üst düzey Rus heyetinin Perşembe günü Mısır’a yaptığı ziyaret, Kahire’nin dış politikasında eski müttefikleri ile bağlarını sağlamlaştırmak ve ABD ye bağımlılığı azaltmak yönünde olası büyük bir değişime işaret ediyor.”
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rusya Savunma Bakanı Sergey Shoigu, yıllar sonra Kahire’de ilk kez mevkidaşları ile bir araya geldi.
Mısır’ın resmi gazetelerinden Al Ahram iki devlet arasındaki durumu “Mısır ve Rus ordusu arasında kapsamlı işbirliği” olarak tanımladı.


MURSİ YANLILARINDAN MURSİ’SİZ ÖNERİ
Egypt Independent

Müslüman Kardeşler önderliğindeki Meşruiyeti Destek İçin Ulusal İttifak, Cumartesi günü düzenlediği bir basın açıklamasında, herhangi bir siyasi grubu dışlamadan gelecekteki düzenlemeler üzerinde anlaşma sağlanması için ciddi bir diyalog önerdi.
Öneride, askeri darbe yönetiminin sona erdirilmesi, anayasal meşruiyete dönüş ve şehitlerin intikamı başlıkları yer alıyor. Öneride ilk kez devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin görevine iadesinden söz edilmemesi dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

‘Yaşasın seyirci desteği’

SONRAKİ HABER

Erdoğan-Barzani ilişkisinin çözümle ilgisi yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...