17 Kasım 2013 22:21

Nobelli Yazar Doris Lessing hayatını kaybetti

Nobel ödüllü yazar Doris Lessing hayatını kaybetti.

Nobelli Yazar Doris Lessing hayatını kaybetti
Paylaş

Dünya edebiyatının en tanınmış isimlerinden biri olan Nobel Ödüllü yazar Doris Lessing 94 yaşında hayatını kaybetti.
En tanınmış eseri “The Golden Notebook” olan Lessing 2007 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüştü.
Kitaplarının yayıncısı HarperCollins’ten yapılan açıklamada, Lessing’in huzur içinde öldüğünü söyledi.

İRAN’DA DOĞDU
Doris Lessing, 1919’da babasının bir bankanın yöneticiliğini yaptığı İran'da doğdu. Beş yaşında ailesiyle birlikte Rodezya (bugünkü adıyla Zimbabwe) sınırları içinde bulunan bir çiftliğe taşındı. Salisbury'de bir Katolik okulunda eğitim gördü. 14 yaşındayken ailesine isyan ederek okulu bıraktı ve sırasıyla hemşirelik, telefon operatörlüğü ve katibelik yaptı. 18 yaşında Rodezya parlamentosunda çalışmaya başladı ve ülkede ırkçılık-karşıtı bir sol partinin kurulmasında rol aldı. 1943’te sona eren ilk evliliğinin ardından Komünist Partisi'ne katıldı ve Alman siyasi eylemci Gottfried Lessing ile evlendi. 1949'da eşinden ve Rodezya'dan ayrılıp oğluyla birlikte Londra'ya geldi. O tarihten sonra yaşamını profesyonel bir yazar olarak Londra'da sürdürdü ve 17 Kasım 2013 tarihinde burada öldü.

ÇOK SAYIDA ROMANI VAR
Lessing çok sayıda romanı ve kısa hikâyesinde, daha çok 20. yüzyılın toplumsal ve siyasi karmaşasına yakalanmış bireylerin yaşamlarını ele alıyor. Lessing'in çoğunlukla Afrika'nın güneyinde ya da İngiltere'de geçen eserlerindeki solcu, bağımsızlığına son derece düşkün ve feminist kadın kahramanlar, tıpkı yazarları gibi, içinde yaşadıkları toplumların kültürel kısıtlamalarına karşı başkaldırıyor. En çok okunan ve en çok çevrilmiş romanı Altın Defter (1962), kadın hareketinin köşetaşlarından biri olarak görülüyor.

TÜRKÇEYE ÇEVRİLEN ESERLERİ
11 Ekim 2007 günü Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanmış olan yazarın Türkçeye çevrilmiş eserlerinden bazıları şunlar: 8. gezegen, Altın defter, Evlilikler, İçinde yaşamayı seçtiğimiz hapishaneler, Sirius deneyleri, Tenimin altında (1919 - 1949), Evlenmeyen adamın hikâyesi, Gene aşk, Mara ile dann,  Terörist, Kedilere dair, Siyah Madonna. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ülkede 310 kalem ilaç bulunamıyor

SONRAKİ HABER

Üniversitede ÖTK seçimi bilmecesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa