18 Kasım 2013 06:00

Ülkede 310 kalem ilaç bulunamıyor

Türkiye’de başta kanser ilaçları olmak üzere 310 kalem ilaç bulunmuyor. Yani eğer bir hastanız varsa ya da siz hastaysanız reçetedeki ilaçları eczanelerde bulamayabilirsiniz.

Ülkede 310 kalem ilaç bulunamıyor
Paylaş

Vedat Yalvaç

Türkiye’de başta kanser ilaçları olmak üzere 310 kalem ilaç bulunmuyor. Yani eğer bir hastanız varsa ya da siz hastaysanız reçetedeki ilaçları eczanelerde bulamayabilirsiniz. Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör, bunu ilaç fiyatlarının Avrupa ve diğer ülkelerdeki ilaç fiyatlarının çok altında olmasına ve  Sağlık Bakanlığının, sağlığa ayırdığı bütçenin yetersiz olmasına bağlıyor.

Kısa bir süre önce kuduz aşısının bulunmaması üzerine görüştüğümüz Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör’ün kapısını hangi ilaçların var olup hangilerinin olmadığını öğrenmek için tekrar çaldık. Karşılaştığımız manzara oldukça çarpıcı. Güngör’ün verdiği bilgiye göre Türkiye’de başta kanser ilaçları olmak üzere toplam 310 kalem ilaç bulunmuyor.

Sağlık Bakanlığının ilaç sıkıntısı yaşanınca yetkiyi Türkiye Eczacılar Birliğine (TEB) devrettiğini belirten Güngör, bu aşamadan sonra ilaç sıkıntısının daha da arttığını dile getirdi: “TEB ile yapılan anlaşma sonucu Türkiye’ye gelmesi hiçbir şekilde mümkün olmayan ilaçlar, eğer hekim gerekli görürse hastaya yazıp isteyebiliyor. Ancak TEB’in fiziksel yapısı, hizmet durumu ortada. Bir merkez ve bir şubeyle bu işi yapıyor. TEB’in hizmet birimlerinde kuyruklar oluşmaya başladı. Haftalarca aylarca hasta ilaç alamamaya başladı. Akıl almaz birçok örnek ortaya çıkınca kriz görünür hale geldi”

PARALEL TİCARET ETKİSİ

Güngör ilaç konusunda yaşanan sıkıntılardan birinin de paralel ticaretin artması olduğunu söyledi. Güngör paralel ticareti ise şöyle açıkladı: “Türkiye’de ilaç ucuz olduğu için yurt dışındaki firmalar Türkiye’den ilaç alıp 2-3 katı fiyatla Avrupa’da satıyor. Öyle ki çoğu zaman bu ilaçlar Türkiye’deki ecza depolarına girmeden, doğrudan yabancı firmalar tarafından alınarak Avrupa ülkelerinde satılıyor”

BULUNSA BİLE HEMEN ULAŞILAMIYOR

İlaç sıkıntısı en çok kanser hastalarını etkiliyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde bekleme salonunda bekleyen hasta yakını Abdullah Uzunget’in ablası kanser hastası. Uzunget TEB’de ilaç almak için başvuruda bulunduğunu söylüyor. Ancak rapordaki birkaç eksik kelimeden dolayı ilacın 2 iki gün sonra verildiğini dile getiren Uzunget, “Cerrahpaşa’nın çevresinde yüzlerce eczane var. Bir tanesine yetki verilse bu yoğunluk azalır” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yargılamanın yeni icadı: Telekonferans

SONRAKİ HABER

Nobelli Yazar Doris Lessing hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa