17 Kasım 2013 17:44

Barzani'den Öcalan ve Erdoğan'a teşekkür

Mesut Barzani PKK lideri Abdullah Öcalan ile Başbakan Erdoğan’a çözüm sürecine dair attıkları adımlardan dolayı teşekkür etti.

Barzani\'den Öcalan ve Erdoğan\'a teşekkür
Paylaş

Mesut Barzani PKK lideri Abdullah Öcalan ile Başbakan Erdoğan’a attıkları adımlardan dolayı teşekkür etti.

Başbakan Erdoğan’ın davetiyle Diyarbakır’a gelen Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir’i makamında ziyaret etti. Barzani, aralarında Kürt Sanatçı Şivan Perwer’in de bulunduğu kalabalık bir grupla Belediyeye gelirken heyeti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Eş Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP Diyarbakır Milletvekilleri Esat Canan, Sırrı Sakık ve Altan Tan karşıladı. Belediye binasında yapılan görüşmenin ardından Baydemir ve Barzani basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

‘KÜRT İTTİFAKINA KATKI SUNSUN’

Mesut Barzani’yi Diyarbakır’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Baydemir, Kürtlerinin birliğinin tüm Ortadoğu’da demokrasiyi geliştireceğini ifade etti. Tarihi bir gün yaşadıklarını belirten Baydemir, “Bu buluşmanın Kürtlerin ittifakına katkı sunmasını diliyorum. Hayırlı uğurlu olsun. Ben inanıyorum ki Kürt halkı adım adım barışı sağlayacak, özgürlüğünü kazanacak. Amed, Sayın Barzani’nin evidir. Hewler ve Qamişlo da tüm Kürtlerin evidir “ dedi. Diyarbakır’da önemli bir günün yaşandığını kaydeden Baydemir, “Newroz’da Başkan Öcalan’ın mesajıyla barış yolu açıldı. Barış için çabalayan Sayın Öcalan’a, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ve tüm yetkililere Kürt halkının bir evladı olarak teşekkür ediyorum” dedi. Konuşmasında Mustafa Barzani’yi, Mazlum Doğan’ı ve Sakine Cansız’ı anan Baydemir, “Tüm Kürdistan şehitleri önünde saygıyla eğiliyorum. İnşallah gelecek günler barış günleri olur” dedi.

‘AMED BİZİM EVİMİZDİR’

Mesut Barzani, Diyarbakır’da bulunmaktan dolayı büyük bir mutluluk yaşadığını ifade ederek, “Amed’e barış ve kardeşlik mesajlarını taşımak için geldik. Barış sürecini desteklemek için burada bulunuyoruz. Kürdistan halkının selamlarını Türk halkına iletmek istiyoruz. Kürdistan halkı barışsever bir halktır. Türk, Arap ve Fars kardeşlerimize barış elimizi uzatıyoruz” dedi.

Kürtlerin ittifakını önemsediklerini kaydeden Barzani, şöyle konuştu: “Sayın Erdoğan’ın ve Sayın Öcalan’ın attıkları adımları takdirle karşılıyoruz. Barış sürecini başlattıkları için teşekkür ediyoruz. Tüm gücümüzle bu barış sürecinin arkasında bulunmaktayız. Kürdistan halkı sabırlı olmalıdır. Çünkü barış kolay elde edilmiyor. Barışla elde edilen kazanımlar başka yollarla elde edilmiyor. Çok açık söylemek istiyorum ki bizim önceliğimiz Kürtlerin birliğidir. Kürtler birlik olursa hem kendilerine hem diğer kardeşlerine daha iyi hizmet sunabilirler.” Yaşanan sürecin devam etmesini umduklarını belirten Barzani, “Benim için Amed aziz ve değerli bir yerdir. İlk kez Amed şehrinde gezmekteyim. Tüm yüreğimle Amed’i seviyorum. Evet, Osman bey Amed bizim evimizdir, Hewler de sizin evinizdir. İnşallah barış kazanacaktır” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


PERWER: ÖCALAN'LA GÖRÜŞMEK İSTERİM

Diyarbakır’da kaldığı otelde basına açıklaması yapan Şivan Perwer, Abdullah Öcalan’la görüşmek istediğini söyledi. Türkiye’nin değiştiğini savunan Perwer, dün Diyarbakır’da yapılan Barzani- Erdoğan buluşmasını tarihi bir adım olarak değerlendirdi.

Perwer, Diyarbakır’da Kürdistan ve Türkiye’nin yan yana getirilip, dostluk ve kardeşliğin sağlandığını ve bugünün tarihi bir gün olduğu savundu.

Devleti Türk ve Kürt halklarının birlikte kurduğunu söyleyen Perwer, yaşanan olayları anlatıp, her iki halkında bu konuda zarar gördüğünü belirtti.

Türkiye’nin çok güzel bir ülke olduğunu ifade eden Perwer, 38 yıl önce genç bir delikanlı olarak ülkesinden ayrıldığını, yaşlı bir adam olarak ülkesine geri döndüğünü söyledi.
“Gönül isterdi ki Diyarbakır sokaklarına çıkayım insanlarla sohbet edeyim, merhabalaşayım, kucaklaşayım. Onlar da beni çok sever ben de onları severim” diyen Perwer, yeni bir Türkiye döneminin başlandığını belirtti

Ana dilinde eğitim verilmesini isteyen Perwer, Kürt dilinin de resmen tanınmasını istedi.

Barış sürecinin Başbakan Erdoğan ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın başlattığını anlatan Perwer, “Herhalde bir gün kapılar Sayın Öcalan’a da açılacak. Bu ülkenin evladı, bence en büyük hizmette de bulunur. Onun için Sayın Mesut Barzani’de bu konuda bu sürece büyük katkıda bulunmaya çalışıyor” dedi. Perwer, çok sevdiği sanatçı dostları Yılmaz Güney ile Ahmet Kaya’nın yurt dışında öldüğünü hatırlattı.

KÜRDİSTAN-TÜRKİYE EL ELE

Kürdistan ve Türkiye’nin el ele vermesi halinde Ortadoğu’da büyük ve örnek ülkeler olacağını savunan Perwer, “Bir sanatçı olarak büyük bir konserle gelmek istiyorum. Hakkari’den, Edirne’ye, İzmir’e, Trabzon’a kadar bizi sevenlerin hizmetine gideceğiz. Hangi Türk sanatçısı da bizi severse, ben de onlarla birlikte türkü söylemekten barışın sesini yükseltmekten memnunluk duyarım. Kürtler nasıl ki, Türk türküleri dinlediğinde de seviniyorsa, Türklerde Kürt türkülerini dinlerken sevinsinler” diye konuştu.

Türkiye’nin güzelleştiğini savunan Perwer’e gazetecilerin “Öcalan ile görüşmek ister misiniz?​” yönündeki soruya da “Candan isterim. Bu benim için büyük bir şeref olur, Öcalan bu halka hizmet etmiş. Öcalan benim için çok büyük bir yurtsever. Bu halka en büyük vazifesini veren mükemmel tarihi bir insan” diye yanıtladı. Perwer, annesinden söz ederken, gözyaşlarına hakim olmadı. Sezen Aksu’nun değerli bir sanatçı olduğunu dile getiren Perwer, Aksu ile düet yapmak istediğini de söyledi. (DİYARBAKIR)


KCK ÖCALAN'IN ARKASINDA

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, “KCK yöneticileri, ‘Çözüm sürecini’ başlatan Newroz bildirisi ve Abdullah Öcalan’ın arkasında olduklarını ve süreci devam ettirdiklerini bildirdi. Buldan, Kandil ziyareti dönüşlerinde Federe Kürdistan Bölge Hükümetinin kendilerine zorluk çıkardıklarını söyledi.

Buldan, Kandil’de KCK yöneticileri ile yaptıkları görüşmeyi DHA muhabirine değerlendirdi. Buldan, KCK yöneticilerinin ‘Çözüm ve barış süreci’ konusunda Öcalan’ın açıkladığı Newroz  bildirisinin arkasında olduklarını ve süreci devam ettirdiklerini söylediklerini söyledi. Buldan, KCK yönetiminin devam eden sürecin ve Abdullah Öcalan’ın arkasında olduklarını yinelediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Görüşmede, sürecin sorunsuz devam etmesi için Hükümetin atması gereken adımları gündeme getirip, Öcalan’a müzakereci rolü için Hükümetin yasal zemin hazırlaması gerektiğini ifade ettiler. Daha önce İmralı Adası’nda Sayın Abdullah Öcalan ile yaptığımız görüşmenin notlarını tutanak haline getirip kendilerine göndermiştik. Söz konusu 4 aylık bir opsiyon ile ilgili Sayın Öcalan’ın görüşünü biliyorlardı. Birçok konuda görüştük. Bize Sayın Öcalan’a iletilmesi için yazılı bir mektup vermediler. Ancak, görüşlerini sözlü olarak iletmemizi istediler. Genel hatları ile olumlu bir görüşme gerçekleştirdik.”

Buldan, daha önce Kandil’e yaptıkları ziyarette Federe Kürdistan Bölgesi’nin kendilerine yardımcı olduğunu ancak, ilk kez sıkıntı ile karşılaştıklarını belirtti. Buldan, Mesut Barzani’nin Rojava ile ilgili kısa süre önce açıklama yaptığını ve BDP’nin de, ‘Rojava’yı kırmızı çizgi’ olarak gördüğünü bildiği için böyle bir sıkıntının çıkarılmış olabileceğini söyledi. (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetinde yaşamını yitiren Evren Yelli anıldı

SONRAKİ HABER

Seyit Rıza Dersim\'de anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...