17 Kasım 2013 16:35

‘Kadınlar direnişin sembolüydü’

TMMOB 3. Kadın Kurultayında kadınlar, Türkiye’de kadın emeğini, şiddeti ve Gezi sürecindeki kadınları konuştu.

‘Kadınlar direnişin sembolüydü’
Paylaş

TMMOB 3. Kadın Kurultayında kadınlar, Türkiye’de kadın emeğini, şiddeti ve Gezi sürecindeki kadınları konuştu. Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) 3. Kadın Kurultayının ilk gününde kadınlar, toplumsal cinsiyet rolleri açısından Türkiye’de kadın emeğini, kadına yönelik şiddeti ve Gezi sürecini konuştu. Taksim Dayanışmasından TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesinden Mücella Yapıcı Gezi’nin kadınlarını anlattı.

Beyza Metin, en çok hakkı gasbedilen, yaşam alanlarına müdahale edilenlerin kadınlar olduğunu vurguladı. Metin, HES’lere karşı mücadelede, Karadeniz’de, Ege’de, gecekondu yıkımlarına karşı, TEKEL, NOVAMED, HEY Tekstil direnişlerinde, barış mücadelesinde, taciz ve tecavüzlere karşı  kadınların hep mücadelenin içinde ve ön saflarda olduğunu ifade etti. Mücella Yapıcı da kadınların özellikle kentsel dönüşüm ve çevre meselelerinde ciddi mücadele verdiğini ve barikatın en önünde olduğunu söyleyerek, kadınların yaşam alanlarını savunduğunu belirtti. Gezi sürecinde polisin kadınlara yönelik tacizlerine değinen Yapıcı, kadınlara “iffetsiz” muamelesi yapılarak erkeklerle aynı hücrelere konulup, fiziki ve sözlü tacizlere uğradığını dile getirdi.

KESK Kadın Sekreteri Canan Çalağan, 1980’lerden bu yana kadınların birçok hakkının gasbedildiğini söyleyerek, hem daha piyasacı hem de daha muhafazakar bir yaşamın dayatıldığını kaydetti. Güvenceli çalışmanın istisna haline geldiğini ifade eden Çalağan, güvencesizliğin en çok kadınları etkilediğini söyledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yeni yasa hazırlığına değinen Çalağan, esnek istihdamı teşvik ederek, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sermaye tarafından fırsata dönüştürerek, kadını eve hapsedecek bir istihdam modelinin dayatılmak istendiğini vurguladı.

TTB Kadın Kolundan Müge Yetener de şiddetin sistemin yeniden üretim mekanizması olduğunu söyleyerek, kadına yönelik şiddetin sistematik ve politik olduğunu kaydetti.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kurşunlu köylüsü açlık grevine son verdi

SONRAKİ HABER

Trafiğe çözüm bisiklet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...