17 Kasım 2013 11:57

Diyarbakır buluşması manşetlerde

Gazetelerin manşetlerinde bugün Diyarbakır’daki buluşma vardı. Neredeyse tüm gazeteler buluşmayı manşetine taşıdı. Kimi Kürtçe manşet attı kimi gazeteler aynı manşetle okuyucusuyla buluştu. Zaman gazetesinin buluşmayı manşetinden vermemesi dikkat çekti.

Diyarbakır buluşması manşetlerde
Paylaş

Gazetelerin manşetlerinde bugün Diyarbakır’daki buluşma vardı. Neredeyse tüm gazeteler buluşmayı manşetine taşıdı. Kimi Kürtçe manşet attı kimi gazeteler aynı manşetle okuyucusuyla buluştu. Zaman gazetesinin buluşmayı manşetinden vermemesi dikkat çekti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır’da, Federal Kürdistan Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.  Erdoğan-Barzani görüşmesinde İbrahim Tatlıses ile 37 yıl sonra Türkiye’ye gelen Şivan Perwer de sahneye çıkarak düet yaptı. Erdoğan’ın konuşması, Barzani’nin sözleri gazetelerde manşet oldu. Neredeyse tüm gazeteler bir bayram havasında verdi haberleri; barış ve kardeşlik vurgusuna dikkat çekildi. Köşe yazarlarının da büyük umut bağladığı bu buluşma için yorumcular, Başbakanın 2005 yılı Diyarbakır konuşmasına da atıfta bulundu.

TRT’DEN ERDOĞAN’A SANSÜR

Televizyon kanalları dün, gün boyu yayın yaptı. Buluşmayı veren TRT, Başbakan Erdoğan’ın Kürdistan sözlerini sansürledi. Erdoğan konuşması sırasında “Kuzey Irak Kürdistan Bölgesindeki değerli kardeşlerimizi muhabbetle selamlıyorum” dedi, fakat TRT Türk ekranında bu konuşması “Mesut Barzani’nin şahsında Kuzey Irak Kürt Bölgesindeki kardeşlerimi selamlıyorum” şeklinde ekranlara getirildi.

Gazetelerin her biri buluşmayı kendi bakış açısı ile manşetine taşıdı. Kimi, buluşmanın bir bahar müjdecisi olduğunu belirterek büyük umutlar buluşmaya bağlandı, kimi de buluşmanın bir pazarlık olduğuna vurgu yaptı. Kimi ise bütün her şeyin seçim yatırımı olduğunu söyledi.

ZAMAN MANŞETİNE TAŞIMADI

Diyarbakır buluşmasını üç gazete manşetine taşımadı. Şok, Milli Gazete ve Zaman gazetesi. Zaman’ın buluşmayı manşet yapmayıp, manşetin yanında fotoğraflı küçük bir haber olarak görmesi epey dikkat çekti. Son birkaç gündür dershanelerin kapatılması tartışmaları için Zaman’ın attığı manşetler, cemaat ve AKP arasındaki çatlağın derinleştiğini gösteriyordu. Gazetenin buluşmayı manşetine taşımaması da bu kavganın derinliğini gösterdi. Zaman yine dershaneler konusunu manşetine taşımayı tercih etti.  
Erdoğan’ın “Dağdakiler inecek, Cezaevleri boşalacak” sözleri de Taraf, Habertürk, Vatan, Radikal, Cumhuriyet gazetelerinde benzer başlıklarla yer aldı.

Sabah ve Takvim gazeteleri de, “Biz kardeşiz”ve “Mahşere kadar kardeşiz” gibi başlıklar kullandı.

Posta gazetesi ise, “Yaşasın Barış ve Kardeşlik” anlamına gelen “Biji Aşiti ü Birati” başlığıyla çıktı.

BirGün gazetesi ise “Nerden baksan tutarsızlık” manşeti atarak okuyucuyla buluştu. Lice’de kalekol yapımını protesto ederken öldürülen Medeni Yıldırım’ın annesinin protestosuna yer verdi.

Gündem Gazetesi ise, “Söz yetmez” manşeti attı. Gazete Erdoğan’ın 1920 ruhuna atıf yaptığını yazdı. Öcalan’ın süreçteki önemine değindi ve Barzani’nin bu konuyu hiç sözlerine taşımamasını eleştirdi.

Aydınlık, Sözcü gibi gazeteler ise “PKK’ya pazarlık sözü, elini veren kolunu kaptırır” gibi ifadeler kullanarak buluşmadan duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

KÖŞE YAZARLARININ GÜNDEMİ DİYARBAKIR BULUŞMASI

Köşe yazarlarının gündeminde de Diyarbakır buluşması vardı. Fehmi Koru, “Demek böyle bir tabloya ihtiyaç varmış... Türkiye barışa ve huzura aç bir ülke; bu sebeple de insanlar barışın adını duyduğunda huzura kavuşma umudunu coşkuyla karşılıyorlar” dedi. Hürriyet gazetesinden Rauf Tamer “Keşke...” başlığı kullanarak  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da bu tablo içersinde yer alması gerektiğini söyledi.

Milliyet gazetesinden Aslı Aydıntaşbaş, “Neden tarihi bir andı?​” başlığı altında Erdoğan’ın konuşmasını balkon konuşmasına benzetti. Aydıntaşbaş “Bana göre Erdoğan, bir cins balkon konuşması yaptı. Buraya gelmeden, gezinin Ak Parti açısından bir yerel seçim startı olacağından korkuyordum. Yanılmışım. Umduğumdan daha sahici ve büyük bir adımdı. Stratejik ve tarihsel olarak. İlle de seçim derseniz, bu muhtemelen Erdoğan’ın ilk cumhurbaşkanlığı seçim gezisiydi...” ifadelerini kullandı. Sabah gazetesinden Mehmet Barlas “Meğer tarih öyle değil böyle yazılırmış” dedi. Star gazetesinden Fehmi Koru  ‘Megri’ (Ağlama) şarkısı sizi de ağlattı mı? diye sordu. (MEDYA SERVİSİ)


'BULUŞMA DIŞ POLİTİKA İLE Mİ ALAKALI?'

Diyarbakır buluşması dış basında da geniş yankı buldu. “Barzani daveti dış politikada revizyonun parçası”, “Rojava’da PKK’ya yakın bir örgüt ‘sınır komşusu’ oldu”, “Batı’da kaşlar kalktı”, “Gelişmeler, Türkiye’yi sıkıntıya soktu”, “Kürt-Türk ittifakı”,”Irak’ın Kürdistan’ı Türkiye’nin barış çabasını destekliyor” gibi değerlendirmeler yapıldı.

BBC: DIŞ POLİTİKADAKİ REVİZYONUN PARÇASI MI?

İngiliz yayın kuruluşu BBC, “Barzani daveti dış politikada revizyonun parçası mı?​” sorusuna yanıt aradığı haberinde “Bu sorulara ‘evet’ yanıtı veren gözlemcilerin sayısı fazla. İddia edilen ‘revizyonun’ nedeni ise, Türkiye’nin Ortadoğu politikasında karşılaştığı zorluklar kadar bölgesel ve uluslararası gelişmeler olarak görülüyor” dedi.
Revizyon iddiasını güçlendiren gelişmelere değinirken Türkiye’nin, Esad yönetimini silahlı mücadeleyle devirmek isteyen güçlere olan desteğine karşın Suriye’deki krizin uluslararası alandaki çözümünde diplomasinin öne çıktığını kaydeden BBC, bu dönemde muhalif gruplar arasındaki sorunlar derinleşirken Suriye ordusunun ülke içinde yeni kazanımlar elde ettiğini belirtti.

VOA: KÜRT-TÜRK İTTİFAKI

Amerika’nın Sesi Erdoğan ve Barzani’nin Diyarbakır buluşmasını “Kürt-Türk İttifakı” başlıklı haberinde değerlendirirken Barzani’nin Diyarbakır’daki kullandığı sözleri, sınırın iki yakası arasındaki ilişkilerin bundan sonra “daha da güçleneceğinin bir işareti” olarak niteledi. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

Askerlerin ateş açtığı 3 Rojavalı yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Bismil’de tek millet tek bayrak vurgusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...