03 Haziran 2011 07:11

Sahte içki ölümlerinin sebebi: Kayıtdışılık ve denetimsizlik

TMMOB’a bağlı odalar ortak bir açıklama ile Bodrum’da yaşanan ve ölümle sonuçlanan sahte içki zehirlenmesinin bu alandaki kayıtdışılık ve yetersiz denetimin sonucu olduğunu kaydetti. Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanları, alkollü içkilere uygulanan çok

Sahte içki ölümlerinin sebebi: Kayıtdışılık ve denetimsizlik
Paylaş

TMMOB’a bağlı odalar ortak bir açıklama ile Bodrum’da yaşanan ve ölümle sonuçlanan sahte içki zehirlenmesinin bu alandaki kayıtdışılık ve yetersiz denetimin sonucu olduğunu kaydetti. Gıda Mühendisleri Odası, Kimya Mühendisleri Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanları, alkollü içkilere uygulanan çok yüksek orandaki vergilerin de sahtecilik ve kayıt dışılığı artırdığını ifade ettiler.

TMMOB’a bağlı odalardan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Petek Ataman, Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Besleme ve Ziraat Mühendisleri Odası Turhan Tuncer dün ortak yazılı açıklamayla, sahte içkinin kayıtdışılığın ve yetersiz denetimin sonucu olduğunu vurguladılar. Açıklamada, gıdanın insan sağlığıyla doğrudan ilgili, ertelenemeyecek ve ihmal edilemeyecek bir alan kaydedilerek, “Mevzuat hazırlamak, kurallar koymak son derece önemlidir ancak bu kuralların uygulaması takip edildiği ve yeterince denetim yapıldığı sürece…” denildi. Açıklamada, Türkiye’de alkollü içkilerle ilgili olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulu olmak üzere iki farklı kamu kurumunun denetim yaptığı vurgulanan açıklamada, bu denetimlerin yetersiz olduğunun altı çizildi.

 

‘YÜKSEK VERGİLER SAHTE İÇKİYİ ARTIRIYOR’

“Alkollü içkilerde çok yüksek oranda vergi uygulanması kayıt dışılığı ve sahteciliği körüklemekte ve tüketicileri riske atmaktadır” denilen açıklamada, son olayda üç kişinin ölüm nedeninin içkideki metil alkol oranının 150 gramı aşması olduğu belirtildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın bir an önce resmi web sitesinden ve basın yoluyla riskli ürünlerin markası ve tüm bilgilerini tüketiciyle paylaşması istenen açıklamada, bu ürünlerin toplatılması gerektiği de ifade edildi. Tüketicinin uygun fiyatta ve güvenli bir biçimde ürünlere ulaşmasının sağlanmasının önemli olduğu vurgulanan açıklamada, vergi oranlarının gözden geçirilmesi ve kayıtdışılığın önlenmesi için tüm kurumların iş birliği yapması gerektiği ifade edildi. (Ankara/EVRENSEL)


İŞYERLERİNDE UZMAN MÜHENDİS ÇALIŞTIRILMALI

Açıklamada, sahte içkinin önlenmesi ve vatandaşın sahte içki konusunda duyarlı olması için şu önerilere yer verildi:

  • Ürünün dış görünüşünden sahte olup olmadığını anlamak mümkün değildir; dökme içki tüketmeyin ya da ambalajı mutlaka görün.
ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosundan doğa için ortak çağrısı

SONRAKİ HABER

‘12 Haziran hesaplaşma günü olacak’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...