17 Kasım 2013 08:41

Kentsel dönüşüm değil sanatla dönüşüm

Bugünlerde Kemeraltı’nın dar sokaklarında elindeki adresi arayan insanlara yenilerinin eklendiğini göreceksiniz; şaşırmayın. Unutulmaya yüz tutmuş bu tarihi bölgede merakla aranan adres, kendini ‘Geçici Müdahale Platformu’ olarak adlandıran bir grup akademisyen ve öğrencinin düzenlediği sıra dışı ve oldukça ilgi çekici bir sergi mekanı.

Kentsel dönüşüm değil sanatla dönüşüm
Paylaş

Sahra Alkan

GEÇİCİ MÜDAHALE PLATFORMU

Bugünlerde Kemeraltı’nın dar sokaklarında elindeki adresi arayan insanlara yenilerinin eklendiğini göreceksiniz; şaşırmayın. Unutulmaya yüz tutmuş bu tarihi bölgede merakla aranan adres, kendini ‘Geçici Müdahale Platformu’ olarak adlandıran bir grup akademisyen ve öğrencinin düzenlediği sıra dışı ve oldukça ilgi çekici bir sergi mekanı.
Geçiçi Müdahale Platformu kendilerinin deyişiyle; daha toplumsal, daha tarihsel geçmişini önemseyen, daha çevreci, daha eğlenceli, daha az stresli, daha yaşanabilir bir kent arayışı içinde mekânı sanatla, yaratıcılıkla yeniden kurgulamak için kentin sokaklarında alanlara bu gözle bakmaya çalışan bir grup insan. Kaldırımların darlığından, sokaklarda çim alan ve yeşil görememekten, yaya olarak varlığımızı gösterememekten, kentin homofobik ya da erkek egemen karakterinden, yerel yönetimler ve hükümetin ortaklaşa yürüttüğü kenti yok eden, kimliksizleştiren uygulamalarından rahatsız olan ve bu konuda yaratıcılıklarımızı birleştirerek seslerini hem kentin asıl sahiplerine hem de karar mercilerine hep beraber duyurmak isteyen bir grup.
Gri renkli şehirlere meydan okuyan bu grup ilk sergisini 9 Kasım’da Kemeraltı sokaklarında açtı. Bu sergiyi gezebileceğiniz son gün ise bugün! Eğer İzmir’deyseniz ve keyifli bir gün geçirmek istiyorsanız bugün yolunuz mutlaka Kemeraltı sokaklarından geçmeli!


14. İZMİR KISA FİLM FESTİVALİ

İlk defa 2000 yılında düzenlenen İzmir Kısa Film Festivali geride bıraktığı 13 yılda ülkenin en önemli film festivallerinden biri olmayı başardı. Her sene uluslararası ve ulusal kategorilerde kurmaca, belgesel, deneysel ve animasyon dallarındaki kısa filmlere Altın Kedi ödülleri veren festival, yurtdışından ve Türkiye’den sinema dünyasında isim yapmış kişileri jürisine davet ederek kısa filmin gelişimi açısından rekabete dayalı bir canlılık getirmeyi hedefliyor. Bu yılki festivalde; İranlı tutuklu yönetmen Jafar Panahi’ye destek vermek amacıyla hazırlanacak olan özel bir bölümde sinemaseverlerin duygu ve düşüncelerini Jafar Panahiye iletmeleri için özel bir defter açılacak. Festival sonunda bu defter, Jafar Panahiye iletilmek üzere Solmaz ve Panah Panahi’ye verilecek. İzmir’in tek film festivali olma özelliğini taşıyan İzmir Kısa Film Festivali 19-24 Kasım Tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezinde.


GEZİCİ MÜZİSYENLER VAN İLE DAYANIŞMA KONSERİ

Gezi Parkı dağıtıldıktan sonra; Gezi’deki dayanışma ruhunun kaybolmasını ve direnişin sönümlenmesini bekleyenlere inat Gezi ruhu her alanda yaşamaya devam ediyor. Daha önce Gezi parkında yarananlarla dayanışma konseri organize ederek gelirlerini Berkin Elvan ve Mustafa Ali Tombul’un ailelerine ulaştıran sanatçılar, bu sefer Van için bir araya geliyor. Bir süredir valilik tarafından elektrikleri kesilmiş olan depremzedelerin bu zor koşullar altında verdikleri yasam mücadelesini gündeme getirmek ve bir nebze olsun destekte bulunmak için Gezi ruhunu dayanışmaya davet ediyor...
20 Kasım’da saat 20:00 da TheMekan Beyoğlu’nda gerçekleşecek konserde Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu, Metin Kahraman, Bajar , Ayşe Tütüncü & Sıla Gerbağa, Dodan, Merih Aşkın, Kara Güneş, Mübin Dünen, Ahmet Beyler, Siya siyabend sahne alacak.
Konsere katılarak hem kendinize bir müzik ziyafeti çekip, hem de Van depremzedelerine yardım edebilirsiniz.


‘SİZE GÖRE NAMUS, BİZE GÖRE KABUS’

Antalya Büyükşehir Belediye Tiyatrosu’nun bu ayki programında dikkat çeken oyunu “Anam, Bacım, Avradım!” Kadına karşı şiddeti konu edinen oyunun metni aslında her gün haberlerde gördüklerimizden ve okuduklarımızdan çok farklı değil. Metnin gerçekçiliği ve güncelliği nedeniyle seyircilerinin ilgisini çeken oyun 21 ve 28 Kasım tarihlerinde ABT sahnesinde izlenebilir.


BANT MAG’DAN YENİ Bİ’ SERGİ: KİRLİ ÇIKI!

Tüketim alışkanlıkların değiştirilmesi konusunda farklı bir bakış açısı sunan sergi 20 kadar sanatçı, yönetmen, fotoğrafçı, tasarımcı, müzisyen ve yazarı buluşturuyor. “Hayatınızın bir köşesinde bulduğunuz ya da satın aldığınız ‘kendinizce’ bir sanat eserini ya da dönüştürdüğünüz buluntu bir objeyi bizlerle paylaşın!” fikriyle yola çıkan sergi 16 Kasım-14 Aralık tarihlerinde Bant-Mag’de...

UYAN BERKİN E.!

Gezi eylemleri sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz bombası fişeği ile yaralanan ve 150 gündür uyutulan Berkin E. için Cahit Berkay, Hakan Yeşilyurt, Pınar Aydınlar, Yaşar Kurt ve Güvenç Dağüstün, Jolly Joker’de 18 Kasım’da bir kez daha ‘Uyan Berkin’ diyerek konser verecek...

SAHNEDE YILMAZ GÜNEY; SALPA

Yılmaz Güney’in aynı adlı romanından sahneye uyarlanan “SALPA” Mask-Kara Tiyatrosunda seyirciyle buluşuyor. Yılmaz Güney’in 1975 yılında kaleme aldığı eser, basit bir konudan yola çıkarak özgürlük temasını ustaca işliyor. Oyunun uyarlamasını yapan Halit Karata aynı zamanda yönetmen koltuğunda... Genel sanat yönetmenliğini Nazif Uslu’nun yaptığı oyun 16 Kasım’da Su Gösteri Sanatları Merkezinde...

ÖNCEKİ HABER

\'Tarlabaşı\' sessizlik

SONRAKİ HABER

Korktukları...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...