17 Kasım 2013 08:14

Kapya biberi de maden tehdidinde

Çanakkale ile Balıkesir arasında Kaz Dağları’nın eteklerinde şirin Anadolu kasabası olan Yenice halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Son yıllarda üretip önemli bir kısmını ihraç ettiği kapya biberi ile gündeme gelen Yenice ve Kalkım köylüsü yaşadığı tarımsal sorunları aşmaya çalışıyor. Üretici köylünün ihracat sırasında yaşadığı sıkıntılara şimdi de bölgedeki dereleri ve yer altı sularını kirleten madencilik faaliyeti eklendi.

Kapya biberi de maden tehdidinde
Paylaş

Özer Akdemir

Çanakkale ili ile Balıkesir ili arasında Kaz Dağları’nın eteklerinde şirin Anadolu kasabası olan Yenice halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Son yıllarda üretip önemli bir kısmını ihraç ettiği kapya biberi ile gündeme gelen Yenice ve Kalkım köylüsü yaşadığı tarımsal sorunları aşmaya çalışıyor. Üretici köylünün ihracat sırasında yaşadığı sıkıntılara şimdi de bölgedeki dereleri ve yer altı sularını kirleten madencilik faaliyeti eklendi.

Yenice ve Kalkım’ da Agonya Ovası’nda tarım yapan kapya biber üreticisinin  yaşadığı sorunları aktaran Yenice Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Özcan, Yenice’nin özellikle kapya biber üretiminde ülke genelinde hem miktar, hem kalite olarak kendini ispatladığını belirterek; “Bölgemizde 30.000 dekar üretim alanı 100.000 ton ürün miktarıyla kapya biber bölge ekonomisine ciddi bir katkı sağlamaktadır.Ancak ihracata gelen fileli çuval yasağı ile pazarlamada ve fiyatlarda sorun yaşanmaktadır. Bölge çiftçisi fileli çuval yasağının kalkmasını istemektedir. 2013 yılında gübre, ilaç ve mazot fiyatlarındaki yükselişe birde hava şartlarının olumsuz gitmesi ( kırağı) gibi etkenler eklenince çiftçimiz mağdur oldu, esnaf da banka borçlarını ödeyemez duruma geldi” diye konuştu.

HAYVANCILIK DA SIKINTIDA

Yöre halkının önemli geçim kaynaklarından birinin de hayvancılık olduğunu belirten Fahrettin Özcan, hayvancılıkta da ciddi sorunlar yaşandığına dikkat çekti.

Özcan, “İlçemizde günlük 185 ton civarında çiğ süt üretilmekte, bu süt tarımsal kalkınma kooperatifleri aracılığı ile pazarlanmaktadır.  Kooperatifçilik Yenice de gelişmiştir.Süt pazarını Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri belirlemektedir.Hayvancılıktaki süt ve et fiyatları 2011 ve 2012 yıllarına göre biraz daha iyi düzeydedir. Ancak yem fiyatlarının yüksek olması ve yıllardır bu fiyatlara müdahale edilmemesi çiftçiyi mağdur etmektedir” diye konuştu. Özcan, sıkıntılarının giderilmesini istediklerini dile getirdi.  

MADEN HEM TARIMI HEM YAŞAMI TEHDİT EDİYOR

Kalkım Karaaydın köyünde bulunan Cvk ve Oreks madenciliğe ait iki adet çinko kurşun madeni zenginleştirme tesisi yörenin iki önemli deresi Döşemedere ve Handere’nin sularını kullanıyor.

Madencilik faaliyetinde kullanılarak kirlenen yer altı, yer üstü suları yörede halkın geçim kaynağı olan hayvancılık ve  kapya biber üretimini de tehdit ediyor. Bu madencilik faaliyetleri nedeniyle Kaz Dağları’ndan doğan ve Erdek körfezinde denize dökülen Gönen Çayı ve Yenice Kalkım derelerinin beslediği Yenice Gönen Barajı da risk altında. Agonya Ovası’yla Gönen Ovası’nı sulayan Yenice Gönen barajı aynı zamanda Bandırma’nın da içme suyunu sağlıyor.

Barajın kirlilikten korunmasının hem tarımsal üretim hem insan sağlığı açısından yaşamsal önemde olduğu dile getiriliyor. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kol emeği göz nuru

SONRAKİ HABER

\'Şili’de değişim başlamalı\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa