16 Kasım 2013 12:19

Başbakan Erdoğan Diyarbakır'da

Beraberindeki bakanlarla Diyarbakır'a gelen Başbakan Erdoğan, ilk ziyaretini Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne yaptı. Yüzlerce yurttaş ise, kendi taleplerini dile getirmek amacıyla BDP İl Örgütü önünde toplandı.

Başbakan Erdoğan Diyarbakır\'da
Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Irak Federal Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, Kürt sanatçı Şivan Perwer, İbrahim Tatlıses ve yanındaki bakanlar Diyarbakır Kantar Kavşağı'nda 1121 tesinin toplu açılış törenine katıldı.

Sahneye çıkan Başbakan Erdoğan ve Barzani, kendisine sevgi gösterisinde bulunan vatandaşlara yan yana el salladı. Erdoğan ile Barzani, daha sonra protokolde kendileri için ayrılan yere geçip yan yana oturdu. Başbakan Erdoğan’ın oturduğu sandalyeye bel ağrısı nedeniyle yastık konulduğu görüldü. Törene geçilmeden önce de ezan okunması nedeniyle bir süre beklendi.

Daha sonra Başbakan Erdoğan ve Barzani, saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Diyarbakır Valisi Cahit Kıraç, tesislerde emeği geçen herkese teşekkür etti, kente hayırlı olmasını diledi.

ERDOĞAN: SÜRECE SAHİP ÇIKIN
Başbakan Tayyip Erdoğan, Molla Mustafa Barzani’nin köylerinin ve topraklarının uçaklarla bombalanmasından dolayı 21 Haziran 1932’de Türkiye’ye geldiğini hatırlattı.
Bugün de oğlu, Mesut Barzani’yi misafir ettiklerini söyleyen Erdoğan, Şivan Perwer’e de “hoş geldin” dedi. Ahmet Kaya’yı da anan Başbakan Erdoğan  Şivan Perwer ve İbrahim Tatlıses’in düetini atıf yaparak ““Geleceğe aynı aşkla aynı inançla yürüyeceğiz. Türk’ü Kürt’ten, Kürt’ü Türk’ten ayıramazlar. Şam’ın ağıtı bizim ağıtımızdır. Kamışlı’nın derdi bizim derdimizdir. Suriye’nin tamamında zalim Esad’ın akıttığı kan kardeşimizin kanıdır” dedi.
2005’te Diyarbakır’da söylediği, “Sizin meseleniz bizim meselemizdir” sözünü hatırlatan Erdoğan, “O günden beri sözümüzün arkasındayız. Takipçisiyiz. Bizi tehdit ettiler vazgeçmedik. Bize engeller çıkardılar, aştık. Bize zorluklar çıkardılar, yılmadık. Partimizi kapatmak istediler, tuzaklar kurdular, sabotajlar yaptılar. Biz bir tek geri adım bile atmadık” Kardeşliği muhafaza edeceklerini söyleyen Erdoğan, asimilasyon politikalarına da son verdiklerini iddia etti. Mesut Barzani’ye “kardeşim” diyen Erdoğan, “Başarılı oldu. Şiddet hiçbir yolun çözümü değil. Kandan gözyaşından başka hiçbir şey getirmedi. Diyarbakır’ın bu sürece sahip çıkmasını istiyorum” diye konuştu.
 “Dağdakilerin indiğini, cezaevlerinin boşaldığını, 76 milyonun bir olduğunu, beraber olduğu birlikte büyük Türkiye yeni Türkiye olduklarını göreceğiz” diyen Erdoğan bundan kimsenin endişesinin olmamasını istedi.

BAKAN EKER KÜRTÇE KONUŞTU

Vali Kıraç’ın ardından konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise, kente olan yatırımlara değinip, insana ve barışa en büyük yatırımın Başbakan Erdoğan tarafından yapıldığını söyledi. Bakan Eker, alandakilere Kürtçe de seslenirken, 37 yıl sonra Kürt sanatçı Şivan Perver’in en güzel şarkılarını söyleyeceğini dile getirdi.


BARZANİ: BARIŞ SÜRECİNİ DESTEKLİYORUZ

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Barzani, yaptığı konuşmada, "Bu altın değerli fırsatı tanıdığınız için çok teşekkür ederim. Sayın Başbakan’a en içten teşekkürlerimi sunuyorum, bu fırsatı bize tanıdığı için. Benim için bu çok tarihi ve fırsat geliştiği için sizleri ziyaret etmekteyim. Kürdistan halkının selamını Türk halkına taşıyorum. Değerli Diyarbakır halkı için yeni bir tarih oluşturma zamanı gelmiştir. Birbirini kabul etmek, kardeşlikle yaşamak zamanıdır. O günü oluşturma zamanı Başbakanın Erbil’e gelişiyle başlamıştır. Ben o gün sevinçler içinde kaldım. Bugün bir Türk bulunmuştur ki kardeşlik ve doğru yolları olan bir önder. Ortadoğu'da yaşayan insanlar birlikte yaşama günü gelmiştir. Birlikte yaşamak ile birlikte kalmakla halklarımızı mutlu günlerimize götürebiliriz. Savaşlar denendi kimse savaştan bir hayır görmedi. Bir Türk gencin kanı, Kürt gencin eliyle dökülme veya tersi günü kalmamıştır. Barış temeli atılmış, çok teşekkür ederim ki çok cesurca bu temeli attı Sayın Erdoğan. Barış yolu seçimle, barışa başlamasıyla. Benim tüm Kürt kardeşlerimin isteği budur ki Türklerin de aynı. Barış projesini desteklesinler. Barışa verilecek savaş zor bir savaştır. İnanın, cesur bir insan olmazsa barışa savaş veremez. Barış yolu ne kadar uzun ise bir saat savaşmaktan daha iyidir. Tüm Kürt, Türk kardeşlerime söylüyorum ki, tüm gücümüzle barış sürecini destekliyoruz, destekleyeceğiz. Önemli adım bu projeye başlamak ile oldu. Hepimiz biliyoruz ki, 10-15 sene önce böyle karşınıza gelip konuşmak imkansızdı. Bu da kardeşliğin sonucudur, birbirini anlamanın sonucudur. İnanıyoruz ki, barış süreci sonuca varacaktır. Ne kadar zaman gerekiyorsa, bu zamanı vermemiz gerekiyor. Son olarak çok mutluyuz hizmetinizde olduğumuz için. Hepinize mutluluk dolu başarılar diliyorum."
Barzani daha sonra Türkçe, "Son olarak Türkçe bir şeylerde söylemek istiyorum. Yaşasın Türk ve Kürtlerin kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın Özgürlük. Yaşasın Türk ve Kürt kardeşliği. Yaşasın Barış. Yaşasın Özgürlük. Başarılar ve mutluluklar diliyorum" dedi.

PERWER: DOSTLUĞUN KARDEŞLİĞİN GÜNÜNÜ KUTLUYORUZ

Toplu açılış töreninde konuşan Kürt sanatçı Şivan Perwer'e alanda bulunanlar büyük sevgi gösterisinde bulundu. Perwer, Türkçe ve Kürtçe yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Ben bu kenti, bu halkı seviyorum. Türkiyemizin Başbakanı değerli sayın Recep Tayyip Erdoğan bu barış günün mimarı oldu. Evi şen olsun. Ona, arkadaşlarına ve dostlarına teşekkür ediyorum. Erdoğan gerçekten büyük bir maya temiz süte kattı ve bugün dostluğun kardeşliğin gününü kutluyoruz. Bu sayede varolsunlar sağolsunlar ellerine sağlık. Bunun için emek veren, bunun için yüreği çarpan, bunun için aklı çalışan herkese teşekkür ediyoruz. Umarım bütün Türkiye bunu düşüncektir. Artık farklılıklar yasak edilmeyecek. Biz hep yasaklarla karşılaştık. Yasak olduğu için bu ülkemizden ayrıldık. Kimileri hapishanelerde çürüdü, işkence gördü. Kimileri bizim gibi kaçtı yıllardan sonra yavaş yavaş dönüyorlar ki bugün sayesinde. Çok değerli Kürdistan bölgesinin başkanı Sayın Mesud Barzani bu konuda çok olumlu düşünceleriyle yaklaştı ve bu değerli insanları Diyarbakırımızda görmek çok sevindirici bir şey. Kürt, Türk, Arap, Laz, Çerkez her kim varsa bu ülkede dostluğun elini tutsunlar ve birbirlerini sevsinler."

TATLISES İLE AYNI SAHNEDE

Sonra sahneye gelen İbrahim Tatlıses'i, "Urfalı İbo yanımda. Sen ne söylüyorsun" diye Kürtçe sordu. Tatlıses ise "Ne diyeyim her şeyi sen söyledin zaten" diyerek konuşmasına Kürtçe başladı. İbrahim Tatlıses Kürtçe devam ettiği konuşmasında "Aynıyız aynı. Şivan kardeşime çok teşekkür ederim. 37 yıl sonra kentimize hoşgeldin" dedi.

SAHNEDEKİ KONUŞMALAR

Pewer ile Tatlıses, sahnede şu konuşmaları yaptı:

Perwer: Urfa'ya da Ankara'ya da, İstanbul'a, Trabzona da gideceğiz.

Tatlıses: Fark yoktur. Ha Türk ha Kürt, fark yoktur.

Perwer: Kim barış için çalışırsa o iyidir.

Tatlıses: Evet aynen öyle. Kim barışa hizmet verirse onun ellerine sağlık. O güzeldir. Barış için kim elini taşın altına koyarsa o benim başımın üstündedir. Biz Şivan kardeşimle buraya ne şöhrete, ne de şana geldik. Şöhrete de doyduk, şana da doyduk. Bizim bir tek ihtiyacımız var oda barıştır.

Perwer: Bu ülke ne tarihler gördü ne günler geçirdi biliyorsunuz. Akatlar, Babiller, Persler, Medyalar daha niceler, Abbasiler, Osmanlılar ve şimdi yeni bir devir. O devirde dostluk, barış demokrasi devridir. Demokrasi ihtiyacı var bu ülkenin. Dünyaya düşen her insanın özgürce yaşama hakkı vardır. Kim olursa olsun zhangi dilde kültürde olursa olsun Sayın başbakan Almanya'da hatırlıyorum 3 yıl önce demiştiki. Asimilasyon bir insanlık suçudur, bir günahtır. Bundan sonra ülkede asimilasyon da olmayacak. insanlar özüyle, dostça kardeşçe hep birlikte yaşayacak.

Bunun üzerine Tatlıses, bir fıkra anlattı: İneği hastaymış., Hayvan da hasta bu karda ne yapayım. Yani biz istersek karı saman ederiz, yaralı hasta olan ineğide kaldırırız ama bazılarımız buna çengel yapıyor. Şimdi muhlalefet olduğu yerde barışın olması mümkün değil. Ama her şeye rağmen her şeyin sahibi sizsiniz. Bu halk her şeyi başarır.

Perwer: Sizler çok kez bizden türkü dinlediniz. Bazen insan içinden geçenleri söylemlek ister. Diyarbakır 4 kapılıdır ve bu 4 kapının her biri ülkemizin şahididir. Sizler biliniz ki bu Şivan'ın yüreğinde ne elem ne keder vardır.

BİRLİKTE, 'AĞLAMA, AĞLAMA' TÜRKÜSÜNÜ SÖYLEDİLER

Perwer ile Tatlıses daha sonra Türkçe, 'Ağlama ağlama' anlamına gelen Kürtçe, 'Megri Megri' türküsünü birlikte söyledi.

Bu sırada Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile sanatçı İbrahim Tatlıses'in gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

Tatlıses: Son kez bir şey diyeyim. Samimi bir şekilde söylüyorum. Benim bir oğlum daha olursa son inşallah olacak. Adını Barış koyacağım

Perwer: Benim de olursa ismini Aşiti (Barış) koyacağım

TÜRKÇE, KÜRTÇE PANKARTLAR:

Toplu açılışın yapılacağı alana Türkçe ve Kürtçe yazılı pankartlar asıldı. Pankartlarda, 'Bir daha kardeş kanı akmasın diye, anneler ağlamasın diye, zehirse zehir, biz içeriz', 'Dostluk, kardeşlik, barış sevdalısı Büyük usta hoş geldin', 'Biz de bu yola o gömlekten giyerek çıktık', 'Bu topraklar ne krallar ne şahlar ne başkanlar gördü ama sen bambaşkasın', 'Gün birlik günüdür, gün kardeşlik günüdür, kenetlendik ve sana geldik usta', 'Selahaddin'in torunları asrın fatihini selamlıyor, yürek yürek yüreğe omuz omuza yürüyoruz', 'Çözüm sürecinin mimarisi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şehrimize hoş geldiniz', 'Ne bir kelam, ne bir söz izah eder, bir adam sevdik o da sensin usta', 'Göklerin ve yerin yaratılması, dillerimizin ve renklerimizin farklı olması da O'nun ayetlerindedir', 'İtinayla köprüleriniz yapılır' yazıldığı görüldü.

ERDOĞAN KALABALIK BİR HEYETLE DİYARBAKIR'A GELDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "ANA" uçağı ile saat 11.30'da Diyarbakır'a geldi. Başbakan Erdoğan'ı Diyarbakır Havalimanında İçişleri Bakanı Muammer Güler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana, BDP milletvekilleri Sırrı Sakık, Altan Tan, Esat Canan ile İl Emniyet Müdürü Recep Güven ve öteki yetkililer karşıladı. Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç, Beşir Atalay, Bekir Bozdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Diyarbakır'a geldi.

Erdoğan'ın gelişi nedeniyle kente sabah erken saatlerden itibaren üst düzey önlemler alındı. Başbakan Erdoğan'ın geçeceği yol güzergahı adeta ablukaya alındı. Güzergah boyunca her on metrede bir çevik kuvvet bulunurken, caddeler askeri zırhlı araç ve TOMA ve askeri araçlarla ablukaya alındı. Güzergah yolu trafiğe katıldı. Diyarbakır'ın birçok caddesi sivil polisler tarafından konumlandırılırken, yol güzergahında bulunan binaların çatılarına keskin nişancılar bulunması dikkat çekti. Güzergah boyunca AKP tarafından Erdoğan'a hoş geldin demek amacıyla Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinde pankartlar asıldığı gözlenirken, ilk kez polise ait helikopter Diyarbakır'ın semalarında dolaşması dikkat çekti. Erdoğan'ın konuşmasını yapacağı Kantar Kavşağı çevresi de polisler ve askerler tarafından ablukaya alındı. Caddelerde motorlu polisler altışar gruplar halinde tur atıyor. Diyarbakır'ın Bağlar semtinde yer yer kepenklerin kapalı olduğu görülürken, Devrimci Demokrat Kürdistan Gençlik Derneği Hareketi'nin Ofiste bulunan derneklerine Kürtçe "Kürdistan Bölgesi Başkanı Sayın Mesut Barzani Kuzey'deki vatanınıza hoş geldiniz" pankartı ve Federal Kürdistan Bölgesel Yönetimi bayrağı asıldı. Diyarbakırlı yurttaşların normal yaşamlarına devam ettiği gözlendi.

Yoğun güvenlik önlemleri altında sinyal kesici jammer araçlarında da yer aldığı konvoyla havaalanındaki karşılama töreninin ardından yola çıkan Başbakan Erdoğan, daha önceki ziyaretlerinin aksine ilk olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne ziyarette bulundu. Erdoğan'ı Baydemir ve BDP'li vekiler karşıladı


BDP BİNASI ÖNÜNDE PROTESTO VARDI

Faruk AYYILDIZ
Diyarbakır

BDP İl binası önünde toplanan binlerce kişi pankart ve sloganlarla taleplerini dile getirirken, Başbakan Erdoğan’a tepki gösterdi. Barzani’ye yönelik tepki pankartlarının da açıldığı eylemde konuşan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, taleplerini ve Kürt halkının hassasiyetlerini dile getirmek için toplandıklarını söyledi. Yılmaz, Kürt halkının Barzani’yi, AKP seçim propagandasına değil Newroz’da görmek istediğini ifade etti. Barzani’nin Rojava’da devrim olmadı sözlerine de tepki gösteren Yılmaz, Kürtlerin birliğe, bütünlüğe ihtiyacı olduğunu belirterek “Rojava’nın kazanması tüm Kürtlerin kazanmasıdır. Bakış açımız bu olmalıdır” sözlerini kullandı. Barzani’ye yönelik tepki pankartlarına dikkat çeken Yılmaz, “Kürt halkı bu konudaki hassasiyetlerini Barzani’ye pankartlar yoluyla göstermiştir” diye konuştu. Çözüm sürecine de değinen Yılmaz, “Sayın Abdullah Öcalan’ın başlattığı süreçte AKP hükümeti adım atmak yerine kalekol yapmaya devam ediyor. Kürtlerin taleplerini görmezden geliyor” dedi. AKP’nin kalekol, HES yapımlarından vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Buradaki açıklamamız sürece dair hassasiyetimizdendir. Böyle algılanmalı ve artık adım atılmalıdır” diye konuştu.
Açıklamanın ardından dağılan yurttaşlara sivil polislerin, Abdullah Öcalan bayrakları nedeniyle müdahale etmeye çalışması arbedeye sebep oldu. Yurttaşların ellerindeki bayrakları müdahale ederek almaya çalışan polislere halk tepki gösterirken, kısa süreli arbede, çatışma yaşandı.

BELEDİYEYE İLK ZİYARET
BAŞBAKAN Erdoğan, Diyarbakır’a yaptığı 12’inci gezisinde ilk kez Diyarbakır Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti.
Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler havaalanında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Bağımsız Milletvekili Leyla Zana’nın yer aldığı heyet tarafından karşılandı. Burada heyet birlikte belediyeye geçti.

Görüşmeye ilişkin DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yapılan görüşmeye ilişkin kısa bir değerlendirme yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Başbakanı milletvekillerimiz ile karşıladık. İçeride son derece verimli, hoş ve esprili bir sohbetimiz oldu. Diyarbakır halkımız açısından da önemli bir görüşme oldu. Bu buluşma hepimizin ihtiyaç duyduğu eşitlik, özgürlük, kardeşlik hukuku temelinde nihai bir barışa da katkı sunmuş olur. Ben çok teşekkür ediyorum. Sayın Başbakan ile aramızda şöyle bir espri de geçti. Ben ‘Giderayak siz geldiniz Sayın Başbakanım. Daha önce gelseydiniz bir kaç proje alırdık sizden’ dedim. Dicle Vadisi ve raylı sistem projesini görüştük. Bizden sonrakilere kapı açmış olduk” dedi.

TÜRK: AMED KÜRTLERİN KALBİDİR
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk ise, ziyareti Kürt sorununun çözümüne katkı sunmak için bir girişim olarak görmek istediklerini ve Kürt halkının da bunu böyle görmek istediğine dikkat çekti. Türk şöyle konuştu: “Sayın Barzani Sayın Başbakan ile görüşmek üzere geldiler. Tabii ki Amed Kürtler için önemli bir yer. Amed Kürtlerin kalbidir. Sayın Barzani bu gün kendi halkı ve toprağına geldi. Sorumluluğumuzu yerine getireceğiz. Bizim tartışacağımız elbette ki çok şey var. Ama tabii bu gün bu tartışmanın zemini yok. Kürtlerin Rojava’da ortak talepler çerçevesinde birleşmesi önemlidir. Bu gün Rojava’da kendisini korumaya çalışan Rojava’lıların yanında olacağımızı belirtiyoruz.” (DİYARBAKIR)

ÖNCEKİ HABER

Barzani ucuz politikalara alet olmaz

SONRAKİ HABER

Gaziantep\'teki yangında ölü sayısı 4\'e çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...