16 Kasım 2013 07:42

Süreç tıkandı, Avrupalı bir devlet gözlemci olsun

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak Berlin'de yaptığı açıklamada hükümetle Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerde tıkanma olduğunu, bunu aşmak için Avrupalı bir devletin görüşmelere gözlemci olarak katılması gerektiğini söyledi.

Süreç tıkandı, Avrupalı bir devlet gözlemci olsun
Paylaş

 PKK'nin terör listesinden çıkarılması için düzenlenecek yürüyüşe katılmak üzere Berlin'e giden BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, Berlin basın merkezinde basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına Abdullah Öcalan ile yürütülen görüşmeleri önemsediklerini söyleyerek başlayan Kışanak, BDP olarak görüşmelerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için büyük çaba sarf ettiklerini belirtti. Son birkaç aydır müzakere sürecinde bazı sorunların yaşandığını vurgulayan Kışanak, "Türkiye hükümeti demokratikleşme konusunda, özgürlükleri sağlama konusunda güven artırıcı adımlar atmakta ne yazık ki başarılı değil. Bu nedenle süreç biraz gerilimli, ancak yine de devam ediyor. Biz bu görüşmelerde üçüncü bir tarafın gözlemci olarak bulunmasının çok önemli olacağını düşünüyoruz. Süreçte üçüncü bir taraf olası problemlerin aşılmasında ön açıcı bir rol oynayacaktır. Sayın Öcalan heyetimizle bir hafta önce yaptığı görüşmede kendisi de aynı fikirde olduğunu ifade etmiştir" dedi.    

PKK'nin geri çekilme sürecini durdurduğuna değinen Kışanak, buna rağmen ateşkesin devam ettiğini kaydetti. Ateşkesin devam etmesinin fırsat olacağını belirten Kışanak, herkesin çözümü kolaylaştıracak katkılar yapması gerektiğinin altını çizdi. Kışanak, PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması gerektiğini vurgulayarak, "PKK demokratik bir çözüm konusunda kararlı ve ısrarcı olduğunu ifade ediyor. Türkiye'yi çözüm konusunda cesaretlendirmek, PKK'yi de silah dışında başka çözüm yolları da olduğuna ikna etmek için Avrupa'nın pratik adım atması lazım" ifadesini kullandı.   

BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak, devletle Öcalan arasında yapılan görüşmelerde önemli başlıklardan birisinin de, yapılacak yasal düzenlemeyle, ayrım gözetmeksizin herkesin demokratik, legal siyaset yapma hakkına kavuşması olduğunu söyledi. Kışanak, Başbakan Erdoğan'dan birkaç oy daha fazla almak uğruna süreci zora sokan bir tutumdan uzak durmasını istedi. AKP'nin her zaman daha kötüleri göstererek, 'bana mecbursunuz' siyaseti izlediğini belirten Gültan Kışanak, artık muhalefetin, özellikle de CHP'nin Kürt sorununun çözülmesi ve demokrasi konusunda evrensel ilkelere uygun bir politika izlemesi gerektiğini vurguladı.   

'ROJAVA SURİYE İÇİN MODEL OLMALI'
Suriye konusuna da değinen Kışanak, Suriye'nin geleceği konusunda politik olarak en hazır grubun Suriyeli Kürtler olduğunu ifade etti. Kürtlerin bir siyasi çözüm programı olduğunu kaydeden BDP Eş Başkanı, "Kürtler açık olarak demokratik bir Suriye rejimi kurulsun, biz de bu demokratik Suriye rejimi içerisinde özerkliğimizi yaşayalım diyor. Kürtler dışında çatışan hiçbir grubun herhangi bir siyasi programını duymadık şimdiye kadar. Türkiye de sürekli Esad'ın gitmesi gerektiği yönünde bir çağrı yapıyor ve oradaki silahlı muhalefete her türlü desteği sunuyor. Fakat biz Türkiye hükümetinden de sayın başbakanın ağzından da Suriye'nin geleceğine dair siyasi bir program duymadık. Nasıl bir Suriye istiyorlar Farklılıklar kendi özgürlüklerini ve özerkliklerini yaşayabilme, yönetime katılabilme hakkı elde ederse Suriye sorununu çözebiliriz. Aksi takdirde Suriye'de herhangi bir grubun diğerlerini yok sayarak bir egemenlik sürdürmesi mümkün değil. Biz bu nedenle Rojava'daki gelişmeyi Suriye için bir model olarak görüyoruz. Bunun desteklenmesi ve demokratik Suriye'nin bu anlayışla yeniden inşa edilmesi lazım" diye konuştu.   

Gültan Kışanak bir soru üzerine, görüşme trafiğinin sadece AKP hükümetinin bir politikası olmadığını, bunun bir devlet politikası olduğunu söyledi. Kışanak, devletin bütün organlarının Milli Güvenlik Kurulu'nda biraraya gelerek konuyu ele aldıkları ve süreci hep birlikte yönettiklerini sözlerine ekledi. (Berlin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakırlılar: Barzani seçim propagandasına alet olmasın

SONRAKİ HABER

Suriye\'nin kimyasalları Arnavutluk\'ta imha edilemeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...