16 Kasım 2013 06:00

Diyarbakırlılar: Barzani seçim propagandasına alet olmasın

Başbakan Erdoğan bugün Diyarbakır’da Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile görüşecek. Diyarbakırlılar Barzani’nin gelişini önemserken, ziyaretin yerel seçimler öncesine denk gelmesinden dolayı da Barzani’yi eleştiriyor..

Diyarbakırlılar: Barzani seçim propagandasına alet olmasın
Paylaş

Faruk AYYILDIZ
Cumhur DAŞ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Diyarbakır’da olacak. Erdoğan’ın, daha önceki Diyarbakır ziyaretleri ya yaşanan protestolarla ya da Başbakanın konuşmalarıyla gündem olmuştu. Erdoğan’ın, bu ziyareti için ise ‘Çözüm sürecinde beklentileri karşılamayan ve son olarak demokratikleşme paketiyle de istediği etkiyi yaratamayan Erdoğan, belki de en sönük geçecek Diyarbakır ziyaretini Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani görüşmesi ile canlandırmak istiyor’ yorumu öne çıkıyor. Ayrıca 37 yıldır topraklarından uzakta olan Kürt Sanatçı Şivan Perwer de programa dahil edildi. Barzani ile Erdoğan’ın ekonomik anlaşmalardan tutun siyasi konulara kadar konuşması beklenirken Şivan Perwer de İbrahim Tatlıses ile toplu nikah töreninde düet yapacak.

KÜRTÇE ANONSLAR

Erdoğan’ın Diyarbakır programı; belli olduktan sonra tartışılan konuların en üst sırasına yükseldi. Diyarbakır’da bilboardlara asılan afişlerle ve araçlardan Kürtçe-Türkçe anonslar yapılarak Başbakan Erdoğan’ın cumartesi Kantar köprülü kavşağının açılışını yapacağı duyuruldu. Diyarbakır için ise bu programı tartışmaya değer kılan ise ne köprülü kavşak ne de Erdoğan’ın gelişiydi. Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin 21 yıl aradan sonra Kuzey Kürtlerinin en önemli şehri olan Diyarbakır’a gelişi bu tartışmaların ana eksenini oluşturdu. Diyarbakırlılarla Barzani-Erdoğan görüşmesini konuştuk.

‘KÜRT OLDUĞUNU UNUTMASIN’

Medyada Barzani ile Erdoğan’ın Diyarbakır’da buluşacak olmasına birçok sembolik anlam yüklense de Diyarbakırlılar somut değerlendirmelerde bulunuyor. Kürtler için önemli bir isim olan Mesut Barzani’nin Diyarbakır’a gelişi önemsense de bu ziyaretin seçim dönemine denk gelmesi ise eleştirilen konuların başında geliyor. Kahve işleten Serhat Çiçek, “Böyle bir dönemde bu organizasyon AKP’nin seçim propagandasıdır. Kürt toplumuna mal olmuş Şivan Perwer gibi bir sanatçı, Barzani gibi bir Kürt lider seçim propagandasına alet olmamalı” dedi. Çözüm sürecinde halkın beklentilerinin karşılanmadığını ifade eden Çiçek, “Barzani’nin bu gelişi barış sürecine bir katkı sağlamalıydı. Ancak böyle bir durum yok. Barzani daha önce Newroz’a davet edilmişti, ama gelmedi. Barzani bu görüşmede Kürt olduğunun ve halk tarafından saygı gördüğünün bilinciyle mesajlar vermeli. AKP, propagandası yapması Kürtler içinde tepkiye neden olur” dedi.

Esnaf Mehmet Naif, AKP’nin hep ‘dolap’ çevirdiğini belirterek, “Gerçekten Kürt halkı için olumlu adımlar atılacaksa iyi ama eskisi gibi dolaplar çevirirlerse bu görüşmenin bir anlamı yok” dedi. Barzani’yi eleştiren Naif, “Barzani’nin, hangi tarafta olduğunu anlayamadım. Rojava’ya destek vermiyor. Çeteleri destekleyen AKP’nin davetiyle buraya geliyor” dedi.

‘BOŞ GELECEKSE ÖNEMİ YOK’

Emekli Bünyamin Talay ise Barzani’nin deneyimli bir siyasetçi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: “Barzani’nin içinde yer aldığı bir görüşmede Kürtlere zarar gelmez. Ancak, hükümet bu güne kadar çözüm için önemli bir adım atmadı. En son pakette boş çıktı. Umarım bu görüşme olumlu mesajlar verilmesine vesile olur” dedi. Barzani’yi eleştireren İşçi Fırat Kaya, “Kürtler için mi geliyor yoksa AKP’nin seçim süreci için mi? Bu haliyle bu ziyaretin bizim için bir önemi yok” dedi.

Resul Donat Barzani’nin Diyarbakır’a gelmesinin önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Ama boş gelip gidecekse bir önemi yok. Bizim zaten AKP’den bir beklentimiz kalmadı. Başbakan sadece seçim için Diyarbakır’a geliyor. Gelse de olur, gelmese de. Çözüm sürecinde yerine getirilmiş bir söz yok. Erdoğan, herkesin kendisi gibi olmasını istiyor.”

İşsiz İsmet Demirok söz konusu görüşmenin Diyarbakır’da olmasının kendisi için bir şey ifade etmediğini belirtti.  Demirok şöyle konuştu: “Barzani Kürtleri temsilen geliyorsa Türkiye’nin yönetildiği Ankara’da görüşme yapılmalıydı. Barzani’nin seçim sürecinde Diyarbakır’a gelmesinden rahatsızım. Daha önce Newroz’a gelebilirdi. Şivan Perwer de bu zamana kadar gelmedi ve Tayyip Erdoğan ile gelecekse gelmesin” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


OLMAK YA DA OLMAMAK

“Olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu!
Düşüncemizin katlanması mı güzel
Zalim kaderin yumruklarına, oklarına
Yoksa diretip bela denizlerine karşı
Dur, yeter demesi mi?”
Shakespeare/Hamlet

(Fotoğraf: Erdal İmrek)

ÖNCEKİ HABER

İşçilerden zorla e-Devlet şifreleri istendi

SONRAKİ HABER

Süreç tıkandı, Avrupalı bir devlet gözlemci olsun

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...