16 Kasım 2013 06:10

Ustası olmayan Usta: Giovanni

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ‘Türk Sineması 99 Yaşında’ etkinliği kapsamında 13 Kasım günü ‘Giovanni Scognamillo’ya Saygı Gecesi’ düzenledi. Fatih Kültür Merkezinde yapılan gecenin tek etkinliği 15-20 kişinin katıldığı bir paneldi.

Ustası olmayan Usta: Giovanni
Paylaş

Güler Cengiz

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü ‘Türk Sineması 99 Yaşında’ etkinliği kapsamında 13 Kasım günü ‘Giovanni Scognamillo’ya Saygı Gecesi’ düzenledi. Fatih Kültür Merkezinde yapılan gecenin tek etkinliği 15-20 kişinin katıldığı bir paneldi.

Tanıtım bröşüründe yazan belgesel gösterimi ise Giovanni Scognamillo’nun rol aldığı bir filmden kısa bir sahneydi.Etkinliği düzenleyen Kültür İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen açılış konuşmasını yapıp, katılımcılara plaketlerini verdi ve “siz kendi aranızda konuşun”der gibi çekip gitti. Neyse biz bizzat Giovanni Scognamillo’nun da katıldığı panele geri dönelim.

Moderatör İhsan Kabil, kısa bir değerlendirmeden sonra sözü Hayal Perdesi Sinema Dergisi Yazarı Barış Saydama verdi. Barış Saydam Giovanni Scognamillo’nun yaşamını üzerine bir sunum yaptı. “Giovanni Pera’nın altın yıllarında sinemayla uğraşan bir ailede dünyaya gelir. Sinemanın altın yıllarında da sinema yazarlığı yapar. 1948 den itibaren birçok yabancı basında sinema yazıları yazar ve dergilerde zaman zaman Türk Sinemasını tanıtan yazılarda kaleme alır. Bu yüzden Türk Sineması kavramını kullanan ilk kişidir. Bu dönemde sinemaya yön veren diğer sinema yazarları gibi Giovanni de eleştirilerinde kimseye iltimaz geçmez ve en yakın arkadaşlarına bile en sert eleştirileri yapar. Geçmişte yazdığı eleştiri yazıları bugün için de hâlâ bir başvuru kaynağıdır ve geçerliğini korumaktadır. Giovanni, o dönemde yaptığı işi şövalyelik olarak tanımlar”dedi.
Geceyarısı Sinema Dergisi Yazarı Kaya Özkaracalar, Giovanni Scognamillo’nun fantastik ve korku sinemasıyla ilişkisini konu alan bir sunum yaptı; 1953 yılında çekilen Drakula İstanbul’da filmi Türkiye’nin ilk korku filmi olma özelliğini taşır. Giovanni’nin bu film hakkında ABD ve Avrupa basınında bu film hakkında yazdığı makale, onlarca yıl yabancı ülkelerin sinema bölümlerinde Türk Korku Sineması adına bir referans işlevi gördü. Dönemin sinema atmosferinin umursamayıp küçümsediği korku ve fantastik sinemasını ele alarak, gelişmesine katkı sağlamıştır. Giovanni fantastik ve korku türünü çok sevdiği için onun tüm sanat dallarındaki izdüşümlerinin de peşine düşer. Sevmesine rağmen ölçüsüzce abartmaz, objektif yaklaşır.

Sinema Eleştirmeni Burçak Evren ise Giovanni Scognamillo’nun eleştermenlik serüveni üzerine bir sunum yaptı.” Giovanni’nin tek mesleği var o da eleştirmenlik. 60’lı yıllar sinemanın altın yıllarıdır ve sinema bu dönemde kurumsallaşır. Sinematekler kurulur, festivaller yapılmaya başlanır. Bu dönemde 1. Kuşak Sinema Eleştirmenleri yazılarıyla sinemaya yön verirler. Bu kuşaktakiler, sinemayı panayır havasından kurtarıp onu sanat düzeyine çıkarırlar. Yazdıklarıyla bir sinema literatürü ortaya çıkarırlar. Giovanni de bu kuşağın önemli bir temsilcisidir. O ustası olmayan ustalardan biridir. Ustası olmayan bir usta olarak, yüzlerce farklı insanın yetişmesine katkı sağlamıştır. Bir zamanlar sinemalarda bile gösterim şansı bulamayan filmleri dahi ele alarak onları günışığına çıkaran bir ustadır. Giovanni’nin Peralı bir laventan olarak, İstanbul gündelik diline hakim olması ve gündelik yaşamı ilk elden vermesi onu farklı kılar”dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Düşünceler hapsediliyor’

SONRAKİ HABER

Her eve bir kamera yerleştirin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa