15 Kasım 2013 17:07

‘Düşünceler hapsediliyor’

PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel, bir ülkede yazarların ve gazetecilerin hapsedilmesinin düşüncenin, düşünce ve ifade özgürlüğünün hapsedilmek anlamına geldiğini söyledi.

‘Düşünceler hapsediliyor’
Paylaş

PEN Türkiye Merkezi Başkanı Tarık Günersel, bir ülkede yazarların ve gazetecilerin hapsedilmesinin düşüncenin, düşünce ve ifade özgürlüğünün hapsedilmek anlamına geldiğini söyledi. Yayıncılar Birliği ve Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) 15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü’nde açıklama yaparak, tutuklu yazar, gazeteci ve çevirmenlerin derhal serbest bırakılmasını istedi. İstanbul Tabip Odası toplantı salonunda, bugün yapılan açıklamaya Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, Yayımcı Yazar Ragıp Zarakolu, Şair Gülsüm Cengiz ve Suna Aras, Evrensel Basım Yayın Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan, Sel Yayıncılık’ın Sahibi İrfan Sancı ve Gazeteci Nedim Şener’in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı. Her yıl tutuklu bulunan yazarların durumuna dikkat çekmek için beş örneği öne çıkartan Uluslararası Pen Merkezi, bu yıl açıklamada, Honduras’tan Dina Meza, Türkiye’den Fazıl Say, Tibet’ten Kunchok Tsephel Gopey Tsang, İran’dan Zahra Rahnavard ve Liberya’dan Rodney Sieh’i gündeme taşıdı. Toplantıda ortak açıklamayı okuyan Günersel, Türkiye’de 73 yazar, gazeteci ve çevirmenin hapiste bulunduğunu belirterek, hükümetin düşünce ve ifade özgürlüğü önünde engel oluşturan yasa maddelerini, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu’nu değiştirmesi ya da kaldırması gerektiğini söyledi.

‘ÖZGÜNLÜĞÜ KONUŞMAK İSTERDİK ‘

İktidarların küçük bahanelerle insan haklarını zapturapt altına almaya çalıştığını söyleyen TYS  Başkanı Mustafa Köz de, “Biz burada yazarların özgürlüğünü değil, özgünlüğünü, yaratma isteklerini tartışmak isterdik. Düşünce ve ifade özgürlüğü yok edilmeye çalışılıyor” dedi. Orhan Veli’nin “Düşünme arzu et. Bak böcekler de böyle yapıyor” dizelerini örnek gösteren Köz, iktidarların yazarları böcekleştirmeye çalıştığını söyleyerek şöyle devam etti: “Bize diyorlar ki ötekinin yarası sizin yaranız değil. Ancak öyle değil. Biz yazarlar o yarayı biliyoruz. Bir tek tutuklu yazar kalmayana kadar yazmaya devam edeceğiz.” Metin Celal ise, uyum süreci çerçevesinde yargı ve temel haklara ilişkin 23. ve 24. fasılların yeniden açılması gerektiğine dikkat çekti.


‘ESAS OLAN DEVLETİN DEĞİŞMESİ’

Oda tv davasında tutuksuz yargılanan Gazeteci Nedim Şener de, Adalet Bakanlığının sadece 33 gazetecinin yargılanıyor sözlerine tepki göstererek, “AKP ve cemaat el birliğiyle yazarları hapse atıyor. Dünya Hapisteki Yazarlar Günü kutlu olsun diyorum onlara” dedi. KCK İstanbul ana davasında tutuksuz yargılanan gazetemiz yazarı Ragıp Zarakolu ise, operasyon sırasında polislerin avukatına uzun bir aydınlar listesi olduğunu söylediğini ancak  ulusal ve uluslararası dayanışma sayesinde pek çok aydının cezaevine girmesinin önlendiğini vurguladı. Gaye operasyonu davasında  müebbet hapis cezası alan Gazeteci Füsun Erdoğan’ın durumuna dikkat çeken Zarakolu, “Böyle sonuçlar ‘değişmez bunlar’ izlenimi veriyor. Mesela biz ‘müstehcenlik’ davasıyla Özal’dan beri uğraşıyoruz. Demek ki bu ülkede gerçekten devlet değişmiyor. O yüzden esas olan devletin değişmesidir” dedi.


TECAVÜZE İNDİRİM, KİTABA CEZA

Toplantıda müstehcenlik gerekçesiyle açılan davalara da dikkat çekildi.  2009 yılında müstehcen ifadeler içerdiği gerekçesiyle dünyaca ünlü edebiyat eseri Apoliner’i yayımlayan Sel Yayıncılık’a ve kitabın çevirmenine dava açılmıştı. Ancak kamuoyunda toplu tecavüz davası olarak bilinen N.Ç. davasında, 13 yaşında, 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç.’nin bu işi ‘rızasıyla yaptığı’ yolundaki kararını onayarak sanıkların az ceza almasını sağlayan Yargıtay 14.  Ceza Dairesi, kararı bozarak yayınevi sahibi İrfan Sancı ve çevirmen hakkında 6 ila 10 yıl arasında hapis cezası istedi. Toplantıya katılan Sancı, Yargıtay 14. Ceza Dairesi’nin davanın müstehcenlik kavramının kapsamının genişletilmesi noktasında emsal bir dava haline getirmek istediğini söyledi. Sancı 17 Aralıkta görülecek ikinci duruşmaya da çağrı yaptı.  (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Andrea Bocelli TEMA için geliyor

SONRAKİ HABER

Ustası olmayan Usta: Giovanni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...