15 Kasım 2013 17:03

Amazon’u kirleten petrol şirketine ceza

Ekvador’un en yüksek mahkemesi, Amazon Bölgesi’ndeki çevre kirliliğinden ötürü Amerikan petrol şirketi Chevron’a verilen cezayı onadı.

Amazon’u kirleten petrol şirketine ceza
Paylaş

Ekvador Yüksek Mahkemesi, Amerikan Chevron petrol şirketini 1970’ten 1990’a kadar zehirli atıklarını Amazon ormanlarına boşalttığı gerekçesiyle 9 milyar 500 milyon dolar cezaya mahkum etti.

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, mahkeme verdiği hükümde Chevron’un satın aldığı Texaco petrol şirketinin ödemesi gereken para cezasını yarıya düşürerek, zarar bedelinin 9 milyar 500 milyon dolar olduğuna hükmetti. Chevron şirketinin bir sözcüsü hükmün “gayrimeşru ve uygulanamaz” olduğunu ifade etti.

Davanın görüldüğü yerel mahkeme 2011 yılının şubat ayında verdiği kararda aynı miktarda para cezasına hükmetmişti. Ancak 1972 ile 1990 yılları arasında yapılan çevre kirliliği ile ilgili olarak Chevron’un kamuoyu önünde özür dilemeyi reddetmesi üzerine miktar iki katına çıkartılmıştı. Yüksek mahkeme bunu kaldırarak kararın ilk haline dönülmesine hükmetti ve Chevron’un suçlu olduğunu onadı. Davanın geçmişi 1993 yılına uzanıyor. Yargılama süreci eski Amerikan şirketi Texaco hakkında New York’ta başlamıştı. Ancak 1992 yılında Ekvador’dan çekilmiş olan Texaco petrol şirketi 2001 yılında Chevron tarafından satın alınmıştı.

Büyük çoğunluğu yerlilerden oluşan yaklaşık 30 bin kişilik davacı topluluğu bunun üzerine Ekvador yargısına başvuruda bulunmuştu. Bölge sakinleri Texaco’yu ‘70’li ve ‘80’li yılarda zehirli atık sularını Lago Agrio çevresindeki Amazon yağmur ormanlarına boşaltmakla suçluyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Al gülüm ver gülüm

SONRAKİ HABER

Miles’i Don Cheadle canlandıracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...