15 Kasım 2013 15:37

‘Öğretmen değil partizan istiyorlar’

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) dershanelerin kapatılmasından sonra işsiz kalacak öğretmenlerin mülakat yöntemi ile MEB’e geçirilmek istenmesine tepki gösterdi.

‘Öğretmen değil partizan istiyorlar’
Paylaş

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) dershanelerin kapatılmasından sonra işsiz kalacak öğretmenlerin mülakat yöntemi ile MEB’e geçirilmek istenmesine tepki gösterdi. Bunun siyasi kadrolaşmanın nereye kadar götürülebileceğinin göstergesi olduğu belirtilen açıklamada, yapılmak istenen düzenlemenin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

‘SİYASİ KADROLAŞMADA GÖZLERİ KARARDI’

MEB’in sahip çıkmadığı yasa taslağının, eğitim sisteminde tamamen siyasi iktidarın çıkarları doğrultusunda hazırlandığını belirtilen açıklamada, “Taslak hayata geçirilirse, mezun olduğunda diplomasında ‘öğretmen’ yazan yüz binlerce işsiz öğretmen siyasi iktidarın partizan kadroları uygun görürse mesleğini yapabilecektir” denildi. Açıklamada eğitim alanında yapılmak istenen düzenlemelere karşı 23 Kasım’da Ankara’da yapılacak kitlesel eyleme çağrı yapıldı.
 
EĞİTİM SEN’İN ELEŞTİRİLERİ

- Sorun sadece dershanelerin kapatılması meselesi değil, savunduklarını, asıl sorun eğitim sisteminin sınav odaklı olmasıdır.
- Bir taraftan ortaöğretime geçişte yeni sınavlar gündeme getirilirken, diğer taraftan dershaneleri ve etüt merkezlerini kapatma girişimi, bu alanda özel ders talebini arttıracak, bu işten zararlı çıkacak olan yine öğrenciler olacak.
- İlk bakışta olumlu görünen bu adım eğitim sisteminde yaşanan çürümeyi derinleştirecek.
- Yapılmak istenen ders içerikleri, kitaplar ve değişikliklerin kamusal denetim dışı bırakılması, siyasi müdahalelere açık hale getirilmesidir

EĞİTİM SEN’İN ÖNERİLERİ

- Tamamen siyasi vesayet altında bulunan Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) kaldırılmalı, yerine her türlü siyasi müdahaleden uzak, özerk bir Eğitim ve Bilim Konseyi Kurulmalı.
- Eğitim ve Bilim Konseylerinde, bilim insanları, sendikalar, meslek örgütleri, öğretmenler, öğrenci ve veli örgütleri yer almalı.
- Ders içerikleri ve kitaplar siyasi amaçlarla değil bilimsel kriterlere göre hazırlanmalıdır
- Ana dilinde eğitim, sadece parası olanların yararlanacağı bir fırsat olarak değil, herkesin eşit koşullarda yararlanabileceği şekilde uygulanmalıdır.
- Eğitimin temel bir insan hakkı olması nedeniyle devletin herhangi bir ayrım gözetmeden herkese nitelikli eğitimi parasız olarak sunması sağlanmalıdır. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BES: Bütçede maaş zammı sembolik

SONRAKİ HABER

MHP, BDP’liyi aday adayı gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...