15 Kasım 2013 07:53

Ecrin, duymak için 2 ay ihale bekledi

İşitme kaybı nedeniyle derhal ameliyat olması gereken 1.5 yaşındaki Ecrin, biyonik kulak için açılan ihale için 2 ay bekletildi. Ailenin sürekli görüştüğü SGK ise, ihalenin Resmi Gazete’de yayınlandığını ancak biz arayınca hatırladı!

Ecrin, duymak için 2 ay ihale bekledi
Paylaş

Fırat Turgut

Ecrin, geçen sene 5 Eylül’de hayata gözlerini açtı. Doğduktan iki gün sonra da doktorlar, yeni doğmuş her bebeğe yaptıkları gibi Ecrin’in duyup duymadığını anlamak için işitme testi yaptı ve test sonucunda Ecrin’in ileri derecede işitme kaybı yaşadığı anlaşıldı. Kesin tedavi için 1 yaşını doldurduğu zaman hemen ameliyatla Koklear İmplant* takılması gerektiğini söyledi doktorlar. Ailesi de Ecrin’in büyümesini bekledi. Aile beklerken doktorlar da tavsiyelerde bulundu. Tavsiye sonucu bir işitme cihazı alındı Ecrin’e ama 5 aydır hiçbir etkisi olmadı.

Nihayet Ecrin 1 yaşını doldurduğu zaman aile, Ecrin’in hâlâ kontrol için gittiği Cerrahpaşa Tıp Fakültesinin yolunu tuttu. Hastane aileden önce ameliyat için 30 bin lira istedi. Aile bunu kabul etti ama bir sorun daha çıktı. Hastane aileye, “Koklear İmplant’ın satışını almak için şirketler ihaleye girdi. Bu ihalenin sonucu Resmi Gazete’de yayımlanana kadar ameliyatı yapamayız” dedi. Aile de doktorlara “1 yaşını doldurur doldurmaz ameliyat yapacağız demiştiniz” diye çıkıştı ama doktorların cevabı değişmedi: “Biz ‘okey’ dedik ama önemli olan devletin kime ‘okey’ dediği”

BEKLEYEN ÇOK ÇOCUK VAR

Bize bu bilgileri veren Ecrin’in annesi Yüsra Oğuz, doğumundan iki gün sonra Ecrin’e yapılan testi hatırlattı ve sordu: “Bu test erken teşhis edebilmek için yapılıyorsa ameliyat niye gerçekleşmiyor?​”

Anne Oğuz kızı gibi ameliyat bekleyen birçok çocuğun olduğunu şöyle anlattı: “Hastanede sırada beklediğimiz zaman onlarca ailenin aynı sebeple beklediğini görüyoruz. Ayrıca kızımı götürdüğüm Güngören Rehabilitasyon Merkezinde de birkaç çocuk benim kızım gibi işitme kaybı yaşıyor.”


GAZETECİ ARAYINCA AKILLARINA GELDİ!

Öte yandan Ecrin’in ameliyatının yapılmasını sağlayacak yasal düzenlemenin 3 gün önce Resmi Gazete’de yayınlandığı ortaya çıktı. Halbuki SGK aileye “henüz yayınlanmadı 15-20 gün bekleyin” demişti. Olayı sormak için SGK’yı aradığımızda alelacele aileye “düzenleme yapıldı, ameliyat oldu” denildi.

İşte SGK ile yaptığımız görüşmenin ardından yaşanan gelişmeler:
* Ecrin’in durumu üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Yavuz Selim Ayaz’la konuştuk. Ayaz ihale ile ilgili bir bilgisinin olmadığını, bilgi alıp bize döneceğini söyledi.
* Daha sonra arayan Ayaz, “İhalenin sonucu 12 Kasım’da yayınlandı. Ameliyatın önünde hiçbir engel yok” açıklaması yaptı.
* Tekrar aileyi aradığımızda aileden gelen cevap değişmedi: “Daha dün konuştuk. Bize ihalenin sonucuna dair bir bilgi verilmedi.”
* Bunun üzerine gazetemizin ilk baskısında haberi olduğu gibi girdik. Haberde Yavuz Selim Ayaz’ın söyledikleri de ailenin ihale sonucundan haberdar edilmediği de yer aldı.
* Akşam saatlerinde ise Ecrin’in annesi Yüsra Oğuz aradı. Oğuz, “SGK’dan aradılar, ihale sonucunun resmi gazetede yayınlandığını haber verdiler. Teşekkür ederiz” dedi.

Sonuç olarak ameliyat olabilmek için ihale sonucunu 2 ay bekleyen Ecrin’in ailesi arayınca ilgi göstermeyen SGK, gazeteciler arayınca birden ihalenin resmileştiğini hatırlayıverdi!


TAAHHÜTNAME İMZALANDI

Ecrin ameliyat olmadı ama aileye, Ecrin’i ameliyat sonrasında kontrolleri için hastaneye getirmelerine dair taahhütname imzalandı. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı tarafından imzalatılan söz konusu taahhütnamede şu ifadeler yer alıyor: Koklear İmplant sonrası eğitimlere (kendim en geç 2 ayda bir randevu alarak) ve hastane takiplerine (hastaneden arandığımda) düzenli geleceğimi/hastamı getireceğimi taahhüt ederim.”


*KOKLEAR İMPLANT

Koklear İmplant, işitme cihazlarından az veya hiç yarar sağlayamayan ileri ve çok ileri derecede işitme kaybı olanlara yardımcı olmak için tasarlanmış iç kulak işitme cihazıdır. Bir Koklear İmplant sistemi, ameliyatla yerleştirilen iç kısım ve konuşma işlemcisi olarak isimlendirilen dış kısım olarak iki kısımdan meydana geliyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Petrol Kürt barışına yeter mi?

SONRAKİ HABER

Dersim ’38 kırım kararnamesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa