15 Kasım 2013 07:39

Ayvalık’ta 22 ada imara açılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başta Ayvalık ve Cunda Adası olmak üzere 22 Ayvalık adasını imara açıyor. Bakanlığın hazırladığı rapora göre Ege’nin sınırlı sayıdaki bakir plajları ve diğer alanlar satışa çıkarılabilecek ve yapılaşmaya açılacak, RES kurulabilecek.

Ayvalık’ta 22 ada imara açılıyor
Paylaş

Cem Gurbetoğlu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başta Ayvalık ve Cunda Adası olmak üzere 22 Ayvalık adasını imara açıyor. Bakanlığın hazırladığı Ayvalık Adaları Plan Raporu’na göre Ege’nin sınırlı sayıdaki bakir plajları ve diğer alanlar satışa çıkarılabilecek ve yapılaşmaya açılacak, Rüzgar Enerji Santralleri (RES) kurulabilecek.
Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, rapora itiraz etti.

KORUMA KAPSAMI DÜŞÜRÜLÜYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı “Ayvalık TP Plan Raporu”, 22 ada ile ilgili önemli değişikliklerin önünü açıyor. Daha önce “Mutlak Koruma Alanı” olan Alibey Adası içerisindeki orman alanları, Hakkıbey ve Sarımsaklı Yarımadası’ndaki orman ve kıyı kumul alanları, Tavuk Adası dışındaki adalar, Yellice Adası, Kamış Adası ve Pınar Adası’nın çevresi, Maden Adası ve Küçük Maden Adası, Bakanlığın raporunda “Çevresi hassas koruma bölgesi” olarak tanımlanıyor. Ayrıca raporda yer alan bir ifadeyle bölgenin tekne turizmine açılmasına imkan tanınıyor.

Konuya itiraz eden Belediye Başkanı Türközen, “Koruma kapsamının düşürülmesi yapılaşmaya yol açacaktır. Buralara tekne turunun düzenlenmesi ile denizaltı biyotası tamamen yok olacaktır” dedi.

TABİAT PARKI’NDA SATIŞ

Rapor, Milli Parklar Kanunu ve ilgili yönetmeliklere de aykırı. Mevcut mevzuatlar Tabiat Parklarının sınırları içinde yer alan özel mülkiyetlerin kamulaştırılması önerilirken, Bakanlığın raporunda Tabiat Parkı sınırları içindeki tüm sit alanlarında kiralama yapılmasının önü açılıyor. Kiralama için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun “uygun görüşü” yeterli olacak.

Aynı yolla sahiller de işletmelere kiralanabilecek. Türközen, “Örneğin Patriçe Sahili’nin bir süre önce kiralanması çok tepkilere neden olmuştu. Patriçe’de hâlâ bakir yerler var, buralar da işletmelere satılabilecek” dedi.

RES YENİDEN GÜNDEMDE

Daha önce bölgede yapılmak istenen ancak tehlikeli olacağı gerekçesiyle izin verilmeyen Rüzgar Enerji Santralleri konusunda da raporda açık kapı bırakılıyor. “Tabiat Parkı alanı içinde yenilenebilir enerji projeleri Ekosistem Değerlendirme Raporu’na göre değerlendirilir” ifadesi yer alan rapora itiraz eden Tüközen, “Tabiat Parkı alanı içinde yenilenebilir enerji projeleri ile ilgili olarak özel madde getirilmesi ve Ekosistem Değerlendirme Raporu’na göre değerlendirileceğinin belirtilmesi sakınca taşımaktadır. Ne adla olursa olsun bu tür girişimlerin önünün açılması Tabiat Parkı’nın yıkımı demektir” diye konuştu.

YAPILAŞMAYA VİZE

Belediyenin itiraz dilekçesinde raporun adaları imara açacağı uyarısı yapılıyor. “Şimdiye kadar kaçak olarak görünen yapılara ruhsat verilebilecek. Yazlık siteler, oteller, pansiyonlar vb. yapıları, koruma derecesi düşürülen en bakir adalarda dahi yapılabilecek” deniyor.

Türközen, “Çevre Bakanlığı, bu raporu Belediyeye göndermedi ve hiçbir şekilde görüş sormadı. Katılımcı olmayan bir durum var. Eğer rapor, tarafımıza tebliğ edilirse bu kez yürütmenin durdurulması için dava açacağız” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

50-d ile susturulmak isteniyor

SONRAKİ HABER

Basına Marmaray\'da geçiş yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...