15 Kasım 2013 07:33

İşten atmaya ‘ahlaksız’ bahane

Hacettepe Hastanesi’nde işten çıkartılan işçilerin, İş Kanunu’ndaki “adli ve ahlaki” suçlar bahane edilerek atıldıkları öğrenildi. İşçiler ise taşerona karşı çıktıkları için işten atıldıklarını ifade ettiler. İşçiler direnmekte kararlı.

İşten atmaya ‘ahlaksız’ bahane
Paylaş

Birkan Bulut

Hacettepe Hastanesi’nde işten çıkartılan işçilerin, İş Kanunu’ndaki “adli ve ahlaki” suçlar bahane edilerek atıldıkları öğrenildi. İşçiler ise taşerona karşı çıktıkları için işten atıldıklarını ifade ettiler. İşçiler direnmekte kararlı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde çalışan 41 taşeron işçi, ihale sürecinde yaptıkları eylem nedeniyle işten çıkarıldı. Üniversitenin Sıhhiye Yerleşkesi’nde eylemlerine devam eden işçiler, SGK’den “işten atılma gerekçeleri”ni öğrendiler. Buna göre işçiler İş Kanunu’nda yer alan “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” gibi gerekçelerle işten atıldılar.

HAKKINI ARAYAN HEDEF OLDU

İşçiler ise gerçek nedenin hak arama mücadeleleri olduğunu söylüyor. İşten atılanlardan Sevil Gültekin, geçmişte ücretlerinin düşürülmesine karşı 8 arkadaşıyla birlikte yargıya başvurmuş ve davayı kazanmış. “Ben o dönemde biraz korkuyordum” diyen Gültekin, şimdi ise korkmadığını ve arkadaşlarıyla birlikte hakkını arayacağını belirtti. Gültekin’in bahsettiği 8 işçiden biri de Arzu Korkmaz. Ücretlerinin düşürülmesine karşı açtıkları davayı kazanmalarına karşın hâlâ haklarını alamadıklarını söyleyen Korkmaz, mahkeme kararına rağmen ücret farklarının ödenmediğini dile getirdi. Korkmaz, Rektör Tuncer’in kendilerine iş aksattıklarını ve bununla ilgili başhemşirelere ait tutanaklar olduğunu söylediğini ifade etti.

Hamdi İğdek de yıllardır farklı taşeron firmalarda çalıştıklarını belirterek “Firma bugün var yarın yok” dedi. Kendilerini kağıt üstünde sağlık işçisi olarak görmeyen hastane yönetiminin, tutanaklarda “hasta sağlığını riske atıyorlar” ifadesi kullanmasına dikkat çeken İğdek, “Sağlık işçisi değilsek, nasıl hasta sağlığını riske atıyoruz?​” diye sordu. 

REKTÖR: HASTALAR MAĞDUR OLDU

Dev Sağlık-İş Örgütlenme Uzmanı Ethem Akdoğan, önceki gün yapılan görüşmede Hacettepe Rektörü Murat Tuncer’in eylemlerden dolayı hastaların mağdur olduğu şeklindeki sözlerine tepki gösterdi. “Mağdur olan işçiler, mağdur eden ise taşeron firmadır” diyen  Akdoğan, işten atmalarla ilgili Rektörlüğün topu firmaya atmasını eleştirdi. İşten çıkarmaların Rektörlüğün beyanıyla olduğunu söyleyen Akdoğan, asıl muhataplarının da üniversite yönetimi olduğunu dile getirdi. “Hiçbir arkadaşımız ahlak kurallarını çiğnememiştir. Tam tersine bu hastaneye yıllarca hizmet etmişlerdir” diyen Akdoğan, asıl işten atılma gerekçelerinin ise taşerona karşı mücadele etmek olduğunu vurguladı. İhale sürecinde, söz yetki ve karar hakkı talep ettiklerini belirten Akdoğan, eylem yaparken de iş bırakmadıklarını ancak böyle gösterilmeye çalışıldığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Elit’te katmerli sömürü

SONRAKİ HABER

50-d ile susturulmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...