15 Kasım 2013 06:00

Çalışma yasasında demokrasi istiyoruz

Merhaba, ben 44 yaşında 3 çocuk annesiyim.TÜBİTAK’ta taşeronda hizmetli olarak çalışmaktayım. 2004’ten beri çalışıyorum.

Çalışma yasasında demokrasi  istiyoruz
Paylaş

TÜBİTAK’ta çalışan kadın işçi

Merhaba, ben 44 yaşında 3 çocuk annesiyim.TÜBİTAK’ta taşeronda hizmetli olarak çalışmaktayım. 2004’ten beri çalışıyorum.
Önce idare bölümü çok iyi idi. Ama taşeron firma iyi değildi. Önceden biz işçiler senelik izin hakkımızı 8 iş günü kullanıyorduk. İşçiler olarak toplanıp, talep ettik ve  izin hakkımızı 15 güne çıkardık. Şimdi ise bunun gibi taleplerde bile hem fikir değiliz. Son iki senedir işleri zorlaştırdılar. Üç kişinin işini bir kişiye yaptırmaktalar. İşini ne kadar iyi yaparsan yap beğenmezler, ama hâlâ sırtımıza bir ton iş yüklerler. Taşeron firma değiştikçe, sözleşme de yenileniyor ve bir sürü kağıt imzalatıyorlar. Biz işçilere okudum imzaladım diye de yazdırıyorlar. Şefler ne derse desin yapıyorlar çünkü işten atılma korkusu var. Biz işçilerin hiçbir sosyal hakkı yok. Sadece sigortamız ödeniyor  ve devamlı girdi-çıktı yapıyorlar. Bu yüzden senelik zammı yok, tazminat hakkı yok. İşçileri her binaya götürüp işlerini yaptırıyorlar sesini çıkarana kapıyı gösteriyorlar. İtiraz edeni de tehdit ediyorlar. Çalışma saatlerimizi de istedikleri gibi değiştiriyorlar.
TÜBİTAK’ta başkanlar değiştikten sonra yani son bir senede namaz kılma yerleri yapıldı ve işçiler de namaz kılmaya başladı. Önceden namaz kılan da  kılmayan da şimdi namaz kılmaya başladı. Çünkü namaz kılarsak işimizden olmayız diye düşünüyorlar. Aslında işçiler bir araya geldiklerinde bu düzen, bu sistemden hiç de memnun değiller. Hep şikayet ediyorlar ama sesleri de fazla çıkaramıyorlar. Korkuları işten atılmak.
Bu yaşadıklarımızı neden yazma ihtiyacı hissettim. AKP Hükümeti demokratikleşme paketleri açtığını söylüyor. Ama bizim durumumuz böyle, bunlar yetmiyormuş gibi haklarımıza dönük saldırıyorlar. AKP Hükümeti döneminde çıkan  yasalar, kanunlar ve paketler  bizim için bir kazanım değil, hep kazanılmış haklar teker teker elimizden alınmış. Önceden taşeron mu vardı ama şimdi hemen hemen her işyerinde var. Hiçbirimizin iş güvencesi yok.
Biz TÜBİTAK’ta çalışan işçiler olarak “demokrasi paketi”ni çalışma yaşamında da görmek istiyoruz. Çalışma yaşamında bizlerin iş güvencesi ve diğer haklarımızın kazanılmasının da mücadeleden geçtiğini biliyoruz. Bunun için de mücadele etmeliyiz.

*GEBZE

ÖNCEKİ HABER

Filipinler\'de salgın hastalık uyarısı

SONRAKİ HABER

Ücretli öğretmenlerin sesini duyan var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa