03 Haziran 2011 01:13

İşçiden yana siyaset istiyorlar

Binlerce işçinin çalıştığı Güneşli Sanayi Bölgesi’nde işçilerin oy verdiği partiler farklı olsa da, sorunları ortak. Çalışma koşullarının kötülüğünden dert yanan işçiler, AKP'nin propagandalarının aksine hayatlarında hiçbir şeyin daha iyi olmadığını, ekonomilerinin büyümediğini

İşçiden yana siyaset istiyorlar
Paylaş
Arife Onat / Masun Baş

CHP İŞÇİYİ TEMSİL ETMİYOR

7 yıldır tekstil işçisi olduğunu söyleyen Cem Kaygusuz, seçimlere dair düşüncelerini söyle dile getirdi: “Ben bugüne kadar CHP’ ye oy verdim, ancak bu seçimde CHP’ye oy vermeyi düşünmüyorum. Çünkü CHP’nin işçilerin partisi olduğuna inanmıyorum. Ben gerçekten işçiyi temsil eden bir partiye oy vermek istiyorum”. İşçilerin pek çok sıkıntı çektiğini, günde 12 saat çalışarak asgari ücretin biraz üzerinde ücret aldıklarını dile getiren Kaygusuz, zorunlu fazla mesai, ücretlerin ve fazla mesai paralarının ödenmemesi gibi sorunların da yaşandığını anlatarak patronların kendi kurallarını uyguladığına dikkat çekti.

SADAKA VERMEK İÇİN YARIŞIYORLAR

“En büyük sorunumuz asgari ücretin düşük olması. 400 lira kira veriyorum” diyen Kaygusuz, CHP, MHP ve AKP gibi partilerin bu konudaki yaklaşımını şöyle değerlendirdi: “Hepsi de işçilere sadaka vermek için birbiriyle yarışıyor. Ben ne kömür, ne makarna, ne 600 TL , ne de sınırsız hilal kartı istiyorum. Ben asgari ücretin artmasını ve en az 1000 TL olmasını istiyorum. 8 saat çalışmak istiyorum.” Kaygusuz bu seçimlerde Hem Kürt, hem Alevi, hem de bir işçi olarak Emek Demokrasi ve Özgürlük Blokunu desteklediğini bildirdi.

Mustafa Yiğit 2 çocuk babası bir tekstil işçisi. Seçimlerde kararsız olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Yiğit, “Ben bir zamanlar AKP’liydim. Biz mazlum insanlarız. AKP’ye inandık,  güvendik. AKP başa gelirse hayatımız düzelir zannettik. Ama AKP bizi kandırdı. 8 yıldır hayatımızda hiç bir şey değişmedi. Daha da kötüye gidiyor. Ben 15 yıllık işçiyim. 400 lira kira veriyorum, geçinemiyorum. AKP başa geleli 8 yıl oldu. 8 yıl önce de geçinemiyordum, şimdi de geçinemiyorum. Birçok AKP’li arkadaşlarım da AKP’den soğudu” diyerek halini anlatıyor. “Eğer hâlâ AKP’ye oy verecek işçiler varsa, ileriyi düşünsünler. 8 yıllık hayatlarına baksınlar. Ne değişti, daha kötü olmadı mı? Bunları düşünsünler ona göre versinler” diyen Yiğit, işçileri AKP oy vermemeye çağırdı. Yiğit, gerçekten işçilerin halini gören bir parti istediğini anlattı.

OYUMUZ BLOKA

Geçen seçimlerde AKP’ye oy veren ancak bu seçimde Emek Demokrasi ve Özgürlük Blokunu destekleyeceğini belirten Ersin Çelik, şunları söyledi: “Ben AKP’ye oy vermiş bir işçiyim. AKP iktidara geldiğinden bu yana, ne biz işçilerin sorunlarına, ne de Kürt sorununa dair hiçbir şey yapmadı. Oysaki her iki sorun için de vaatlerde bulunmuştu. 10 yıldır tekstilde çalışıyorum. 800 TL ücret alıyorum ve 10 yıldır çalışmama rağmen hâlâ sigortam yok. 350 ila 450 TL ücrete 12-17 yaşında çocuk işçiler çalıştırılıyor. Hiç birinin de benim gibi sigortası yok. 10 yılda 3 kez zam aldık en yüksek zam da 50 lira oldu. Zorunlu mesailer oluyor. Mesai ücretleri ise yüzde  25 ila yüzde 30 arasında zamlı oluyor. Asgari ücret 630 lira ama 4-5 yıllık işçiler, 450 - 550  TL ücret alıyor. En düşük kira 400 lirayken nasıl geçinelim.” Bütün partilerin vaatlerde bulunduğunu ama asgari ücreti konuşmadıklarını ifade eden Çelik, “Bugüne kadar AKP’ye inanıp bir şeyleri değiştireceğine sandık ve oy verdik. Ama gördük ki her şey sözde. Bu seçimde AKP’ye oy yok. Oyumuz bağımsız adaylara” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)


YAŞLARI KÜÇÜK DERTLERİ BÜYÜK

14-16 yaşındaki işçiler oy kullanamıyorlar. Ancak AKP Hükümetine yönelik eleştirileri ve seçilecek hükümetten beklentileri var. Eve katkı olsun diye çalıştığını, ama şu an işsiz olduğunu anlatan Mehmet Ali Atalay 16 yaşında. Şimdiden geçim derdine düştüğünü söyleyen Atalay, “450 TL kira veriyoruz. Paramız az. 2 haftadır işsizim. Daha önce tekstilde ortacılık yapıyordum” dedi. Kendi yaşlarındaki arkadaşlarıyla iş aradıklarını anlatan Atalay “Hep beraber dolaşıyoruz ama iş yerlerine tek tek girip iş soruyoruz. Hep beraber girince bizi sokak serserisi zannediyorlar. Bize 300- 400 TL ücret veriyorlar. 15 yaşında arkadaşım var, okula gitmek istiyor ama...” diye konuştu.

17 yaşında olan İsmail Baybure ise, “Devlet bize yardım etsin, bize iş versin” dedi. Sigorta hakkının ne olduğunu bilmediğini söyleyen Baybure, şöyle devam etti: “İş istiyoruz. Ne iş olsa yaparız. Bizim yaşımız küçük olduğu için az para veriyorlar.”

16 yaşında olan ve 2 yıldır zımpara işinde çalışan Bilal Çoban, iş yeri kapandığı için şu ara işsiz. Hükümetten beklentileri olduğunu anlatan Çoban “Babam çok hasta. Babamı iyileştirmek için çalışmak zorundayım. Babamın ameliyat olması için çok para gerekli. Devlet bize para versin, iş versin” dedi.


İkitelli’de oturduğunu ve Emek Demokrasi ve Özgürlük Blokunun 3. Bölge Bağımsız Milletvekili Adayı Abdullah Levent Tüzel’i destekleyeceğini söyleyen Caide Göze, Mardinli Kürt bir işçi ve 8 yıldır tekstil işçiliği yapıyor. “Daha önce pamuk, üzüm ve mısır tarlasında çalıştım. Şu an 20 yaşındayım. Kaç yaşında çalışmaya başladım bilmiyorum. Hiç okula gitmedim ve sürekli çalıştım. Kardeşim Antalya’da gıda fabrikasında çalışıyor, ailem Mardin’de. Yani ailemiz iş yüzünden dağıldı” diyen Göze, ücretlerin arttırılmasını, ana dilde eğitim hakkını ve barış istediklerini ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Baydemir: Başbakan proje hırsızı

SONRAKİ HABER

AKP'nin 'derin' adayları

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...