03 Haziran 2011 01:17

Baydemir: Başbakan proje hırsızı

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır’da açıkladığı projelerin bir kısmı eski, bir kısmı da çalıntı çıktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Başbakan’ın açıkladığı, Suriçi Kentsel Dönüşüm, Dicle Vadisi, stadyum gibi projelerin kendileri tarafından uygulamaya koyulduğunu söyle

Baydemir: Başbakan proje hırsızı
Paylaş
Mehmet Aslanoğlu

Başbakan Erdoğan Diyarbakır mitinginde ‘Çalışmamak, hizmet üretmemekle’ suçladığı belediyenin projeleriyle oy istedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Erdoğan’ın Diyarbakır’a ilişkin ‘büyük projeler’ olarak açıkladığı projelerin çalıntı olduğunu belirterek, bu projelerin zaten kendileri tarafından uzun zamandır yürütülen projeler olduğuna dikkat çekti. Başbakan’ı  ‘çerçi’lere benzeten Baydemir, “Çerçiler en kötü malı bile en iyi şekilde pazarlama yeteneğine sahipti. Erdoğan da öyle, en kötü işleri bile en iyi şekilde bize pazarlamaya çalışıyor” dedi. Başbakan’ın açıkladığı projelere ve yaptığı açıklamalara ilişkin görüştüğümüz sendikacı, oda temsilcisi ve insan hakları sabvuncuları da Başbakan’a tepkili.

‘PROJE HIRSIZI’

Katıldığı bir televizyon programında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Başbakan’ın hazırladıkları ve ‘dev projeler’ diye sunduğu projelerin zaten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projeler olduğunu belgeleri ile ortaya koydu. Başbakan’ın Diyarbakır ziyaretini ve belediyenin gerçekleştirmiş olduğu hizmetleri anlatan Baydemir, Başbakan’ı ‘proje hırsızı’ olmakla suçladı. Başbakan’ın dev proje olarak sunduğu projelere değinen Baydemir, “Başbakan konuşmasında proje hırsızlığı yaptı, emek hırsızlığı yaptı. Bunu belediye başkanlığı yapmış bir başbakana yakıştıramadım” dedi. Baydemir, başbakanın kentsel dönüşüm, Suriçi Kentsel Dönüşüm projesi, Stadyum projesi, Dicle Vadisi projelerinin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine ait olduğunu belgelerle ortaya koydu. Baydemir çalıntı olduğunu söylediği projeleri  belgeler göstererek  ise şöyle sıraladı:

*Kentsel Dönüşüm Projesi: Büyükşehir Belediyesi, Valilik, TOKİ ve Sur belediyesinin ortak projesidir. Bu proje bir yıldır derdesttir. Bir yıldır uygulanan bir projedir. Boşaltma projesi 2011 yılı sonunda bitecektir. Bu projenin paydaşıyız. Başbakan bu projenin üstüne kondu.

*Sur İçi Kentsel Dönüşüm Projesi: 2 yıldır Büyükşehir Belediyesi tarafından tasarlanan bir projedir. Bunun Mimarı da Büyükşehir Belediyesi ve Sur Belediyesidir. Valilik ve TOKİ ile işbirliği yaptık.

*Stadyum Projesi: Burada bir protokol görüyorsunuz, Büyükşehir, Yenişehir, Kayapınar Valilik, Diyarbakırspor kulübü tarafından yapılan bir protokoldür. 2008 yılında bunu yaptık. Başbakan bunu onaylamadı. 3 yıldır bu Başbakan’ın masasında bekliyor.

*Dicle Vadisi Projesi: Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Diyarbakır halkının vizyon projesidir. Bu projeyi 23 uluslararası firmanın katıldığı bir yarışma ile hazırladık. Bunu uygulamaya başladık. Bu proje mega bir projedir. Büyükşehir, Sur, Yenişehir, Valilik, üniversite ve Kültür Bakanlığı ile birlikte çalışalım istedik. 2006 yılından buyana bu projeye paydaş arıyoruz. DSİ’de, üniversite, valiliğin yetkisinde olan bölümler.” (Diyarbakır/EVRENSEL)


AKP SİLVAN BARAJI’NI  2007 SEÇİMİNDE DE  VAAD ETMİŞTİ

TES-İş 1 Nolu Şube Başkanı Şükrü Kaçmaz Başbakan’ın açıkladığı Silvan Barajı’nın 5 yıllık bir proje olduğunu belirterek  “Fakat bu projeyi Başbakan 2008 yılında GAP Eylem Planı dahilinde açıklamıştı kamuoyuna. Planın 5 yılda biteceğini vaat etmişti. 3 yıl geride kaldı. Silvan Barajı’nın daha yeni ihalesi yapıldı. İhale de itiraz edildiği için mahkemelik oldu. Yargı süreci devam ediyor. AKP, 2007 seçimlerinde de Diyarbakır için en büyük vaatleri arasında Silvan Barajı vardı. 2011 seçimlerinde de Başbakan bu projeyi yeni bir şeymiş gibi sunuyor” dedi.


15 MİLYON TL HARCANAN HASTANEYİ YIKIP YENİDEN YAPACAK

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Şemsettin Koç ise Başbakan’ın açıkladığı iki  şehir hastanesi vaadine değinerek; bu hastanelerden birinin, mevcut devlet hastanesinin yıkılarak yenisinin yapılması, diğerinin ise 1 yıldır yapımı gündemde olan bir hastane olduğunu söyledi. Yıkılması planlanan Devlet hastanesine son 3 yıl içinde 15 milyon TL yatırım yapıldığına dikkat çeken Koç, “Madem bu hastaneyi yıkıp yenisini yapacaktınız neden 15 milyon TL harcadınız?​” diye sordu. Kayapınar’da yapılacak hastanenin ise 1 yıldır gündemde olduğunu ve yeni bir proje olmadığını söyleyen Koç “Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin yan tarafında yapılacak bu proje de yeni değil” dedi.


‘GÜNAYDIN SAYIN BAŞBAKAN’ 

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır’a ilişkin ‘büyük projeler’ olarak açıkladığı projeleri yıllardır adım adım hayata geçirdiklerini belirterek, “Günaydın Sayın Başbakan” dedi. Suriçi projesinde AKP yandaşlarını tarihi dokuyu yıkmaktan son anda engellediklerini belirten Demirbaş, “Başbakan ve hükümet yandaşlarının tüm engellerine rağmen projeleri gerçekleştiriyoruz. Gölge etmeyin başka ihsan istemez” dedi.

Kendi projelerini sahiplenen Erdoğan’a seslenen Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, “Bütün bu projeler Diyarbakır’da konuşulan ve bilinen projelerdir. Sormak lazım neden 9 yıldır iktidarda da bugüne kadar neden yapmadı?​” dedi. Projeleri ve yapılan çalışmaları sıralayan Demirbaş, bir çok projelerinin de hükümet tarafından engellenmeye çalışıldığını belirterek, “Bugün bu projeleri sahiplenen AKP hükümeti bu projelere olabildiğince köstek oldular. Başbakan ve AKP gölge etmesin başka ihsan istemiyoruz” dedi.


BDP’LİLERİN BAŞINA GELEBİLECEKLERDEN ERDOĞAN SORUMLU

Başbakan Erdoğan’ın Diyarbakır konuşmasında BDP’yi ‘terör örgütü’ olarak nitelemesine tepki gösteren İHD Diyarbakır şube sekreteri Raci Bilici, “Başbakanın açıklamalarına şaşırdığımızı söylemek doğru değil. Son süreçte konuşmaları, söylemi ile devletin bölgeye yönelik tutumunda ciddi anlamda değişiklikler vardır. Siyasi ve askeri operasyonlardan, toplumsal müdahalelere polisin tavrı, her toplumsal eylemde yüzlerce kişi işkence görmesi ve bu toplumsal eylemlerde insanların ölmesi ile Başbakanın söylemi örtüşüyor. Başbakanın söylemi zaten bölgedeki atmosferi gerginleştiriyor” dedi. “Eğer bir siyasi partiye terörist örgüt derseniz artık o partinin yöneticilerinin başına neler gelebileceğini siz tahmin edin” diyen Bilici, “‘BDP de PKK gibi terörist’ derseniz BDP il başkanları, belediye başkanlarının, yöneticilerini bayına neler geleceğini siz tahmin edin. Yaptığı açıklamalar son derece kaygı verici ve bu sürece hizmet etmeyecek, bölgeyi ve ülkeyi kaosa götürecek açıklamalardır. Biz insan hakları savunucuları olarak Kürt sorunu nasıl çözüleceğini, anayasada nelerin yer alacağını, demokratikleşme ve özgürlükler için neler yapılacağını açıklamasını beklerdik.  Diyarbakır’da BDP belediyelerinin projelerini bölge halkına kendi projelerini anlattı. Bunlar ayıp şeyler” şeklinde konuştu.

ÖNCEKİ HABER

‘Emeğin’ Eskişehir Adayı: Hüseyin Öge

SONRAKİ HABER

İşçiden yana siyaset istiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...