14 Kasım 2013 14:01

Suriyeli mülteciler patronların iştahını kabartıyor

Savaştan kaçan Suriyeli mülteciler çaresizlik sebebiyle kölece koşullarda çalıştırılabiliyor olmaları nedeniyle patronların iştahını kabartıyor. Suriyeli mültecileri çalıştırarak maliyetleri düşürmeyi hesaplayan patronlar hükümetten Suriyeli işçileri çalıştırma izni istiyor.

Suriyeli mülteciler patronların iştahını kabartıyor
Paylaş

Ülkelerinde yaşadıkları savaştan kaçarak Türkiye’de yaşama tutunmaya çalışan Suriyeli mülteciler çaresizlik sebebiyle kölece koşullarda çalıştırılabiliyor olmaları nedeniyle patronların iştahını kabartıyor. Suriyeli mültecileri çalıştırarak maliyetleri düşürmeyi hesaplayan patronlar hükümetten Suriyeli işçileri çalıştırma izni istiyor.  

Çalışma koşullarının ağır olması nedeniyle, ocaklarda çalıştıracak Türkiyeli işçi bulunamadığını iddia eden mermerciler, Suriyeli işçilerle çalışmak için izin istiyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, “Hükümetimiz izin verirse, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelileri, işçi sorunu yaşayan mermer ocaklarında istihdam edebiliriz. Böylece sektörü kurtarırız ve onlara da iş imkanı sağlarız” dedi.

TÜRKİYELİ İŞÇİLER RAHAT İŞ TERCİH EDİYORMUŞ

Türkiyeli işçilerin daha çok masa başı ve rahat iş kollarını tercih etmesi nedeniyle işçi bulamadığı iddiasındaki Erdinç şunları söyledi; “Sektör olarak son 3 yıldır işçi sıkıntısı çekiyoruz. Mermer ocaklarının çalışma şartları zor olabilir ancak eskiye oranla daha çok makine kullanıldığı için bu düzen değişti. İş gücünde ciddi bir açıkla karşı karşıyayız. Bu yüzden üretim kapasitemizi yüzde 50 düşürdük. Durum böyle olunca, yurt dışından gelen siparişleri de geri çevirmek zorunda kalıyoruz. Kayıtlı işçi çalıştırıyoruz ve yüksek bir katma değer sağlıyoruz. Sıkıntıyı giderebilmek için yaptığımız girişimler de sonuçsuz kaldı. Eğer hükümetimiz izin verirse, Suriye’deki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan mültecileri, işçi sorunu yaşayan mermer ocaklarında istihdam edebiliriz. Böylece sektörü kurtarırız ve mültecilere iş imkanı sağlarız. Sığınmacı Suriyeliler, devletin yaptığı yardımlarla ayakta duruyorlar. Çalışma izni verilirse, daha insanca yaşama koşullarını da yaratmış oluruz. Bir taşla iki kuş vurabiliriz. Bu talebimizi gerekli yerlere ileteceğiz.” (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İş ve meslek danışmanları hak kaybına uğradı

SONRAKİ HABER

Utanç duvarını protesto eden Rojavalılara ateş açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa