14 Kasım 2013 13:14

'Cenevre 2'de Kürtlerin temsilcisi KYK'dir'

Federal Kürdistan Bölgesi partileri, Cenevre 2 toplantısında Rojavalı Kürtlerin temsilcisinin Kürt Yüksek Konseyi olduğunu duyurdu.

\'Cenevre 2\'de Kürtlerin temsilcisi KYK\'dir\'
Paylaş

Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki siyasi partiler, Suriye'de iki yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşın durdurulması için tarafları bir araya getirmeyi amaçlayan Cenevre 2 toplantısında Kürtlerin temsilcisinin Kürt Yüksek Konseyi (KYK) olduğunu duyurdu. Bu talebi yazılı bir dilekçeyle BM, ABD, AB üyesi devletler, Rusya, Çin Halk Cumhuriyeti, Arap devletleri ve İran devlet yetkililerine iletti. Yazılı bir açıklamayla kamuoyuna duyurulan metinde, imzası bulunan siyasi partilerin Suriye'de iki yılı aşkın bir süredir devam eden iç savaşa çare bulmak için başlatılan uluslararası diplomatik ve siyasi çözüm girişimini destekledikleri ve bunun gerçekleştirebilmek için düzenlenen Cenevre 2 konferansını önemsediklerinin altı çizildi.

Cenevre 2 ile amaçlanan barış için gerekli olan istikrar ve uzlaşının Kürtlerin özgür iradesiyle katılmasını hayati kıldığına dikkat çekilen açıklamada, uluslararası kurum ve kuruluşlara gönderilen metin şu şekilde özetlendi: "Biz aşağıda imzası bulunan Güney Kürdistanlı Kürt siyasi partileri olarak Kürtlerin Cenevre 2 Konferansı'na Desteya Bilind heyetiyle doğrudan Kürt temsili olarak katılmasını sağlamanızı talep ediyoruz. Bizler, Kürtlere rağmen Kürtlerin doğrudan geleceğini ilgilendiren uluslararası bir konferansa Kürtlerin katılmamasını Cenevre 2 ile amaçlanan barışa ters düşeceğine inanıyor ve bu konuda gereğini yapacağınıza inanarak, şimdiden desteğiniz için teşekkürlerimizi ifade ediyoruz."

KDP HARİÇ HERKES İMZALADI

On beş siyasi partinin imzaladığı Cenevre 2 çağrısı metninde bir tek Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) yer almaması dikkat çekti. Çağrı metnini imzalayan Federal Kürdistan Bölgesi siyasi partiler ise şunlar:

* Kongreya Neteweyî ya Kurdîstanê-KNK
* Yekîtiya Niştimanî ya Kurdistanê-YNK
* Bizûtinewey Gorran-Goran
* Yekgirtûy Îslamiy Kurdistan
* Hîzbî Şuî Kurdîstan
* Komelley Îslamiy Kurdistan
* Hizbî Zahmetkaşan ê Kurdistan
* Bizûtinewey Îslamiy Kurdistan
* Partî Çareserî Dîmukratî Kurdistan
* Hizbî Ayinde
* Partiya Rizgariya Kurdistan
* Yekêtiy Neteweyiy Dîmukratî Kurdistan
* Hizbî Sosyalîst Dîmukratî Kurdistan
* Bizûtinewey Dîmukratî Gele Kurdistan
* Partiya Kirekarane Rencdarene Kurdistan (Hewler/DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

‘AKP’yi kızlı-erkekli devireceğiz’

SONRAKİ HABER

Kampüste sinema

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...