02 Haziran 2011 17:07

Bahreyn’de ‘olağan’ saldırı

Bahreyn birlikleri, Manama’nın merkezindeki birkaç kasabada hükümet karşıtı protestoculara saldırdı. Çarşamba günü olağanüstü hal yasasının kaldırılmasına rağmen rejim güçleri Manama’nın Diraz, Bani Jamrah and Karzakan ilçelerinde operasyonlara karşı ayağa kalkan halkı dağıtmak için gaz bombal

Bahreyn’de ‘olağan’ saldırı
Paylaş

Bahreynliler şehrin ana sokak ve meydanlarında hükümetin şiddetli saldırılarını protesto etmek için bir araya gelirken bir gösterici Bani Jamrah’ta durumun ağır olduğunu ve çaresi olmadığı için bir araya gelen 30 kadının evlerinin önünde toplandığını, askerlerin de plastik mermiler ve göz yaşartıcı gazlarla onlara saldırdığını anlattı. 30 yaşındaki Ali Zirazdi “Olağanüstü halin sona ermesiyle hükümet güçlerinin burada olmayacağı kararlaştırılmıştı ama hâlâ buradalar. Polisler, daha çok Şiilerin yaşadığı Diraz kasabasında bir araya gelmiş yüzlerce insana göz yaşartıcı bombalar attı. Askerler çok ağır bir şekilde halkın üzerine geliyor” dedi.

Muhalefet eden halk kesimleri çarşambadan sonra ülkenin her yerinde “yeni dalga” adlı eylemler örgütlemek için karar aldılar. Hükümet ise Mart ayından beri ülkede olağanüstü hal uygulamaktaydı. Protestolar ana caddelere sokaklara ve meydanlara sıçradı. İnci Meydanı halk tarafından Ölümsüzlük Meydanı olarak değiştirildi. Burası kitle gösterilerinin en önemli noktası haline geldi. Protestolarının halkın talepleri karşılanana kadar devam edeceği açıklandı.

Uluslararası Af Örgütü ve insan hakları grupları, protesto gösterilerinin yapılmasının engellenmemesi ve bir araya gelen ve barışçıl gösteri yapan Bahreyn vatandaşlarına saldırılmaması gerektiğini söylediler.

İKİ YÜZLÜ HUKUK

Bahreyn İnsan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Nabeel Rajab, El Cezire’ye hükümetin OHAL’in kaldırılması için samimi olmadığını anlattı. Rajab, “gelecek günlerde çok daha fazla protestonun yaşanacağını göreceğiz. Eğer Bahreyn normalleşmezse bu protestoları bir süre engeller ama büyük bir sıçramanın da adımı olur” dedi.

Rajab, “Hükümet her şeyin tekrar normalleşeceğini söylüyor ve dışarıya da böyle masajlar gönderiyor. Bugün ise görüyoruz ki sokaklarda kasabalarda insanlar toplandı. 40 ayrı yerde protesto gerçekleşti. Bahreyn’in her yerinde. Fakat plastik mermiler ve gaz bombalarıyla bir çok insan ölümcül olarak da yaralandı” diye konuştu.

Mart'ın ortasından beri Bahreyn, askerlerin göstericileri engellemesine karşı her şeyi yapma hakkı veren OHAL ile bastırıldı. Ülkenin Şii çoğunluğu, Sünni azınlığın kurallarıyla yönlendirilmeye devam ediliyor. Buna rağmen eylemler devam ediyor ve protestocular Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da ayaklanan Arap halklarına ilham vermeyi sürdürüyor. OHAL sonlandı ve tanklar ve askerler Manama’nın merkezinden çekildi fakat merkez sayısız polis ablukası altında.

Kral Hamad bin İsa El Halife reformlar konusunda muhalefet gruplarıyla ulusal diyalog çağrısı gerçekleştirdi. Ancak Şubat ayından beri başlayan protestolarda 30 kişi yaşamını yitirdi. Bahreyn hükümeti, Suudi Arabistan liderliğinde 1,500 kişilik bir birliğin ülkeye girmesine ve ayaklanmayı bastırmasına izin vermişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yemen’de iç savaş tehdidi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır hazır!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...