14 Kasım 2013 07:57

AKP, Anayasa Uzlaşma Komisyonunu tasfiye derdinde

AKP Hükümetinin 60 maddeyi yasalaştırıp, yeni anayasa çalışmalarını rafa kaldırma girişimleri boşa düşerken, AKP şimdi de Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonunu boşa düşürme girişimlerinde. Komisyon üyeleri ise 'Sözümüz yeni bir anayasaydı' diyor.

AKP, Anayasa Uzlaşma Komisyonunu tasfiye derdinde
Paylaş

Sultan Özer
 
AKP Hükümetinin 60 maddeyi yasalaştırıp, yeni anayasa çalışmalarını rafa kaldırma girişimleri boşa düşerken, AKP şimdi de Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonunu boşa düşürme girişimlerinde. Bu nedenle Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında bugün bir toplantı yapılacak. 60 maddenin geçmesinde anlaşmamayı, ‘üretemiyor’ diye komisyonun tasfiyesine gerekçe oluşturmaya çalışan AKP’ye karşı diğer partiler, “Komisyonun esas amacının yeni bir anayasa yapmak” olduğunu hatırlatıyor ve çalışmaların şeffaf yürütülmesini istiyor.

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bugün Meclis Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında bir toplantı yapacak. 60 maddenin geçirilmesi konusunda CHP’nin olumsuz yanıt vermesi üzerine AKP komisyonun geleceği konusunda topu Meclis Başkanına atmıştı. Meclis Başkanının tutumu bugün belli olacak. Ancak BDP ve CHP, kısmen MHP de komisyonun yeni anayasa çalışmalarını sürdürmesinden yanalar.

‘KOMİSYON KAMUOYUNDA TARTIŞILIYOR’ İDDİASI

Komisyonun önceki gün yapılan toplantısında komisyonun geleceği ve çalışma yöntemi konuşuldu. AKP’li Ahmet İyimaya 60 maddenin geçmesi konusunda uzlaşma olmamasının iyi olmadığını söyledi. Edindiğimiz bilgilere göre İyimaya, komisyonun bu nedenle kamuoyunda tartışma konusu olduğunu öne sürerek, “kamuoyunda komisyonun üretemediği eleştirileri var” dedi. İyimaya, buna çözüm olarak da Meclis Başkanı başkanlığında toplanmayı önerdi.

BDP’li Bengi Yıldız da kamuoyunda böyle bir tartışma olmadığını, çünkü kamuoyunun komisyondan 60 madde değil, yeni bir anayasa beklediğini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın “MHP ve BDP kayış attı” sözlerini de eleştiren Yıldız, “Kayış atan kim? Yeni bir anayasa sözü verdiği halde, 60 maddede ısrar eden AKP ve CHP. Komisyonu yıpratan başta AKP. Burada ne olup bittiğini, hangi maddelerin tartışılıp, kimin ne öneri getirdiğini kamuoyunun bilmesi gerekiyor” diye konuştu.

‘KOMİSYON ŞEFFAF OLSUN’

Bu öneriye diğer parti temsilcileri de olumlu baktı. CHP’lı Rıza Türmen de MHP’li Faruk Bal da komisyonun kamuoyuna şeffaf olması, Meclis Başkanına da bir öneri ile gidilmesi konusunda görüş bildirdiler. Somut öneri götürülmeyip, komisyon eleştirilecekse bu toplantıya gerek olmadığı konusunda BDP; CHP ve MHP milletvekilleri hemfikir olurken, somut öneriler arasında komisyonun bugüne kadarki görüşmelerinin, tutanaklarının açıklanması oldu.

“Gizli bir anayasa yapılması doğru değil. Kamuoyunun bu anayasadan bilgisi olması lazım” görüşünü benimseyen komisyon üyeleri, bugün yapılacak toplantıya, “Müzakere edilen 176 madde TBMM’nin Web sayfasına konulsun, yazılı ve görsel medyada tartışılmasının yolu açılsın, TRT’de bu konuda haberler ve programlar yapılsın” önerisi ile gidecekler.

‘VERİMSİZLİKTEN RAHATSIZIZ’

CHP Konya Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Atilla Kart da Mecliste bugün yapılacak toplantıya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Komisyonun son 2-2.5 aydan bu yana istenilen verimlilikte çalışamadığını belirten Kart, CHP Grubu olarak bundan rahatsız olduklarını söyledi. Bu zeminin son derece önemli olduğunu ve bir üretim çıkması gerektiğini belirten Kart, bu tıkanıklığı nasıl aşacakları ve çalışmanın verimli hale nasıl geleceğini bu toplantıda konuşacaklarını söyledi. Başbakan Erdoğan’ın, “Yine CHP’nin anayasa zeminini tıkadığına yönelik bir algı yaratmaya çalıştığını” belirten Kart,  “Belli ki bunun üzerinden bir siyasetin yapılması hedefleniyor” dedi. AKP’nin siyaseten dürüst olmayan tavrını gördüklerini belirten Kart, “Tutarlı olması, protokolün gereğini yapması noktasında bir kez daha uyarıları yapacağız. Meclis Başkanının üzerine düşen görevi üstlenmesi, sorumluluk, inisiyatif alması gerektiğini bir kez daha dile getireceğiz” diye konuştu. Meclis Başkanının görevinin önemine vurgu yapan Kart, “AKP’nin başkanlık taslağı noktasında Başkan ne düşünüyorsa artık kararını vermelidir” dedi. Kart Komisyonun sürmesi gerektiğinin de altını çizdi.

‘TIKANIKLIĞIN NEDENİ KOMİSYON DEĞİL, PARTİLER’

Komisyondaki tartışmalar konusunda gazetemize açıklama yapan BDP Batman Milletvekili ve Komisyon Üyesi Bengi Yıldız, Komisyonun siyasi partilerden bağımsız olmadığını, bir tıkanıklık, üretimsizlik varsa da bunun partilerin bakış açılarından kaynaklandığını söyledi. Yıldız, “Komisyon çalışmalarını takip etmedikleri gibi, çıkıp rahatça ‘üretim yok, tıkandı’ dilebiliyorlar. Komisyona, komisyon üyelerine bir yetki vermeden ‘Tıkandı, üretim yapmıyor’ demek doğru değil” diye konuştu.

Komisyonun çalışma ilkelerinden birinin de ‘gizlilik” olduğunu belirten Yıldız, bu ilkeyi kaldırır, şeffaf olmayı kabul ederlerse kamuoyunun kimin ne önerdiğini, nerede, kimin tarafından çalışmaların tıkandığını bileceğini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

\'Hassasiyetleri dikkate almalı\'

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Barzani birlik mesajı vermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...