14 Kasım 2013 07:53

'Hassasiyetleri dikkate almalı'

Mesut Barzani’nin Başbakan Erdoğan ile hafta sonu Diyarbakır’da bir araya geleceğinin açıklanmasının yankıları sürüyor. Kentteki gündem Barzani ile Erdoğan’ın yapacağı görüşme olurken Kürt Ulusal Kongresi hazırlık komitesi üyeleri görüşmeyi gazetemize değerlendirdi.

\'Hassasiyetleri dikkate almalı\'
Paylaş

Cumhur Daş

Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani’nin Başbakan Erdoğan ile hafta sonu Diyarbakır’da bir araya geleceğinin açıklanmasının yankıları sürüyor. Kentteki gündem Barzani ile Erdoğan’ın yapacağı görüşme olurken 25 Kasım’da yapılması planlanan ancak bir kez daha ertelenen Kürt Ulusal Kongresi hazırlık komitesi üyeleri görüşmeyi gazetemize değerlendirdi. Hazırlık komitesi üyeleri Barzani’nin tüm Kürtlerin ortak çıkarına uygun hareket etmesini beklediklerini ifade etti.

‘GÖRÜŞME OLUMLU’

Devrimci Demokrat Kürt Derneği İmam Taşçıer, görüşmenin Diyarbakır’da olmasının bir mesaj içerdiğini söyledi. Diyarbakır’ın Kürtler tarafından Kuzey Kürdistan’ın başkenti olarak görüldüğünü söyleyen Taşçıer, “Sayın Barzani’nin ziyareti de çözüme dair bir katkı sunacaktır. Kürdistan’da bu görüşmenin yapılıyor olması ayrıca anlamlıdır” dedi. Kürt Ulusal Kongresi’ni toplamak için büyük çaba sarf ettiklerini belirten Taşçıer, “Ortadoğu’daki devletlerin ve Ortadoğu’ya hükmetmek isteyen güçlerin Kürtlere baskısı sonucu bu kongre toplanmadı. Kürtlerin yaşadığı dört devlet de bu kongrenin olmasını istemiyordu” dedi. Barzani ile Kürt kurumlarının da Diyarbakır’da bir araya gelmesi gerektiğini ifade eden Taşçıer, “Ancak henüz öyle bir teklif gelmedi. Ama Kürt kurumlarıyla da görüşme yapılmalıdır” dedi.

Azadî İnisiyatifi Sözcüsü Adem Özcan, Barzani’nin Diyarbakır’a gelişini olumlu karşıladıklarını belirterek, “Bu açıdan AKP ile diplomatik ilişkilerin olması bizce de iyidir. Fakat AKP, bunu seçime yönelik bir propaganda olarak kullanacaksa bu beyhude bir çaba olur. Bu açıdan bir sıkıntı olabilir” dedi. Kürt Ulusal Kongresi’nin toplanamamasında Ortadoğu’daki gelişmelerin etkili olduğunu kaydeden Özcan, “Özellikle Rojava ile Güney Kürdistan arasında ciddi sorunlar yaşandı. Bu gelişme kongrenin toplanma iradesini zaafa uğrattı. Bunun ötesinde çevre ülkelerin baskısı söz konusu. Partiler arası çekişmeler de sorunlar yaratıyor. Bu kongre Kürtler arasında daimi bir meclis oluşturmayı hedefliyor. Dolayısıyla bu zaman ve çaba isteyen bir iştir” dedi. Özcan, Barzani’nin tüm Kürtlerin onurunu düşünerek hareket edecek biri olduğunu ifade etti. KADEP Diyarbakır İl Başkanı Cihan Roj ise bu aşamada bir yorum yapmaktan kaçındıklarını ifade etti.

AKP KULLANACAK

Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansında yer alan ancak Kürt Ulusal Kongresi hazırlık komitesine girmeyen Özgürlük ve Sosyalizm Partisinin Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak şunları kaydetti:  “Ancak Rojava üzerinde belli bir gerilimin yaşandığı, ulusal kongrenin bilinmez bir tarihe ertelendiği, hükümetin çözüm sürecine ilişkin paketinin boş çıktığı bir aşamada gelmesi Kuzey Kürtlerinin önemli bir politik kesiminde haklı endişelere yol açmaktadır. Bu durumda bu gelişin hükümet tarafından bir iç siyaset malzemesi olarak kullanılması ihtimali yüksektir. Dileriz Sayın Barzani vereceği mesajlarla Kuzey Kürtlerinin endişesini giderir.” (Diyarbakır/EVRENSEL)


BDP PROTESTO EDECEK

BDP Diyarbakır İl Örgütü, görüşme günü protesto gösterisi yapacak. Barzani’nin gelişinin Rojava’daki gelişmelerle ilgili olduğunu söyleyen BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan Başbakan Erdoğan’a “Sizin propagandanızı Diyarbakırlılar dinlemeyeceklerdir. Diyarbakırlılar ‘Barış için ne yaptın’ diye soracaklar” sözleriyle yüklendi. (DİYARBAKIR)
 

ÖNCEKİ HABER

Bu hastane çok hasta!

SONRAKİ HABER

AKP, Anayasa Uzlaşma Komisyonunu tasfiye derdinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...