14 Kasım 2013 06:12

#direnzahir

Katar’da göçmen işçiler için ülkeyi bir köle hapishanesine çeviren kalafa sisteminin en meşhur mağduru Fransız futbolcu Zahir Belounis. 2 yıldır ülkeyi terk etmesine izin verilmeyen Belounis, intiharın eşiğine geldi.

#direnzahir
Paylaş

Katar’da göçmen işçiler için ülkeyi bir köle hapishanesine çeviren kalafa sisteminin en meşhur mağduru Fransız futbolcu Zahir Belounis.

33 yaşındaki golcü oyuncu 2 yıldır ülkede hapis hayatı yaşıyor. 24 aylık ücreti ödenmediği için kulübüyle davalık olan Belounis, işvereni konumundaki el Jaish kulübünün izin vermemesi sebebiyle ülkeyi terk edemiyor.

Katar’daki kalafa sistemine göre yabancı bir ülkeden gelen ve ülkede çalışma izni almak isteyenler işverenlerinin onayına ihtiyaç duyuyor. Ancak patronlara tanınan “onay” yetkisi bununla sınırlı değil. Çalışanlar, ülkeyi terk edebilmeleri için de patronlarının onayını almak zorunda. Bu yasayı çiğneyerek ülkeyi terk etmeye çalışanları ise hapis cezasına varan yaptırımlar bekliyor.

BLATTER HAYAL  KIRIKLIĞI YARATTI

FIFA Başkanı Sepp Blatter hafta sonu Katar’daydı. Katar Emiri Tamim bin Hamad el Thani ile de görüşen Blatter’in dünya kupası inşaatlarında çalıştırılan göçmen işçilere dayatılan kölelik koşullarını gündeme getirirken, Belounis’e de değinmesi bekleniyordu. Ancak Blatter, görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda bu konulardan bahsetmedi. 2022 dünya kupasının kışın düzenlenmesi, Birleşik Arap Emirlikleri ve İran’ın da ortak düzenleyiciler arasında yer alması gibi yeni fikirlerden bahseden Blatter’in açıklamaları Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu (ITUC) ve Belounis’in sosyal medya aktivistlerini hayal kırıklığına uğrattı.

‘KATAR, ZAHİR’İ  SERBEST BIRAK’

FIFA başkanından umudu kesen muhalif çevreler ise elini taşın altına koydu ve sosyal medya üzerinden #freezahirqatar etiketiyle bir kampanya başlattı. ‘Katar, Zahir’i serbest bırak’ diyen kampanyanın genişletilmesi için çaba harcanıyor.

‘İNTİHARI DÜŞÜNÜYORUM’

Son olarak CNN’den James Masters’a konuşan Belounis, “Beni yok etmek istiyorlar. Bununla nasıl başa çıkabilirim? Artık burada kalmak istemiyorum. Kendimi öldürmek istiyorum” dedi. Haberde Belounis’in Katar’da yaşamını sürdürebilmek için sahip olduğu her şeyi sattığı da belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande da birkaç kez konuyla ilgili Katarlı yetkililerle temasa geçmiş ancak sonuç alamamıştı. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tunceli Üniversitesi açıldı ama elektrikleri kapalı!

SONRAKİ HABER

Oltalar toplanacak mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...