14 Kasım 2013 06:43

Çok kişilik bir performans

“PERUK Gibi Hüzünlü” kitabı ile 2011 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı alan Yalçın Tosun, okurlarını bekletmedi ve yeni kitabı “Dokunma Dersleri” geçtiğimiz ay raflardaki yerini aldı.

Çok kişilik bir performans
Paylaş

Bahar Çelik Omur

“PERUK Gibi Hüzünlü” kitabı ile 2011 Sait Faik Hikâye Armağanı’nı alan Yalçın Tosun, okurlarını bekletmedi ve yeni kitabı “Dokunma Dersleri” geçtiğimiz ay raflardaki yerini aldı.  Yirmi öykünün yer aldığı kitapta, öyküler dört ayrı başlıkta sıralanıyor: Arzuyu Örtüsünden, Tanıdık Yabancılar Makamı, Bilindik Sırlar Makamı ve Küçük Kesikler.
Sadece heteroseksüellerin gözünden öyküler anlatmaması dolayısı ile daha ilk başta farkını hissettiren yazar insanların kabuk tutmuş yaralarına dokunmayı pek güzel beceriyor. “Yaralı Bir Kaplan” isimli öyküde çocukluğun ıssız yollarında yön bulmak zaten zorken bir de toplumsal normların dışında yaşayan bir çocuğun hissettiklerini anlatıyor.
“Çilek Ne ki” isimli öyküde ise iki öksüz çocuğun annelerinin hatırası ile birlikte nasıl yaşamla baş ettiklerini okuyoruz.  Eğlenceli bir akışla giden öykünün satır aralarındaki ayrıntılar hayli dramatik.
“Drama Queen” gündelik hayatın içinde büründüğümüz  rollerden birini betimliyor.  Ancak kişi isterse sona erecek performanslardan bahsediyor.
Kitaptaki en etkileyici öykülerden biri “Ruhsar Hanım ile Levon Bey’in Beş Çayı”.  Eski bir hayat kadını ile evinden çıkmayan bir adamın anlatıldığı bu öykünün sonunda kimilerimizin ağzından bir ah sözcüğü çıkabilir.
Bir travestinin öyküsünün anlatıldığı “Kibritçi Kız” isimli öyküde ise Kibritçi Kız masalının ruhunu hissetmiyor değiliz.
Hukuk okuyan ve Bilgi Üniversitesinde öğretim görevlisi olan Yalçın Tosun öykücülük kariyerinde henüz yeni olmasına rağmen kısa sürede okuyucu kitlesini yaratmış bir yazar. Her öyküsünde okuyucuyu  bir yerinden yakalayıp geçmişe dair sorular sordurtan, okurken bir sonraki sayfaya öyle kolayca atlayamayacağınız öyküler yazan.

baharc34@gmail.com

ÖNCEKİ HABER

Başka sinemada aralık filmleri

SONRAKİ HABER

Hukuksuzluğa karşı suç duyurusu yapılabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa