13 Kasım 2013 19:07

Kolombiya'da Nestle işçisi sendikacı öldürüldü

Kolombiya’da Nestle fabrikasında sendikal faaliyet yürüten işçi öldürüldü. Geçtiğimiz cumartesi gecesi bir barda 4 kurşunla öldürülen Oscar López Triviño, 25 yıldır Nestle’nin Kolombiya’nın Bugalagrande kentinde bulunan fabrikasında işçilik yapıyordu.

Kolombiya\'da Nestle işçisi sendikacı öldürüldü
Paylaş

Kolombiya’da Nestle fabrikasında sendikal faaliyet yürüten işçi öldürüldü. Geçtiğimiz cumartesi gecesi bir barda 4 kurşunla öldürülen Oscar López Triviño, 25 yıldır Nestle’nin Kolombiya’nın Bugalagrande kentinde bulunan fabrikasında işçilik yapıyordu. Sinaltrainal Sendikasının yıllardır işçilerin sendikal hakları için mücadele ettiği fabrikanın sendika üyesi 4 işçisi 10 Ekim’de açlık grevine başlamışlardı.

Nestle yetkililerinin sendika ile diyaloğu reddetmesi üzerine başlatılan açlık grevinin hemen ertesinde sendikalı işçiler ölüm tehditleri almaya başladılar. Triviño’nun öldürülmesinden bir gün önce bazı sendikacıları cep telefonlarına ölüm tehditi içeren mesajlar gelmişti. Hakaret ve küfür dolu mesajlarda, “Gerillalar Nestle ile uğraşmaya devam ediyor”, “Sinaltrainral’ın tüm komünistlerini öldüreceğiz” gibi ifadeler yer alıyordu. Bu mesajlardan bir gün sonra 25 yıllık Nestle İşçisi Triviño’nun ölüm haberi geldi.

Öte yandan ölüm mesajlarının Kolombiya’nın en büyük ve acımasız paramiliter grubu “Los Ubraños” imzalı olduğu öğrenildi. Birçok cinayette imzası bulunan paramiliter örgüt uyuşturucu ticaretinin de başını çekiyor. Kolombiya’dan Nestle’nin toplam 14 çalışanının farklı zamanlarda paramiliter gruplar tarafından öldürüldüğü belirtiliyor.

‘İŞÇİLERİN YAŞAMINI TEHLİKE’YE ATMAYIN!’

Öte yandan MultiWatch insan hakları örgütü, işçilerin açlık grevi başladığında Nestle’nin CEO’su Paul Bulcke’ye bir mektup göndermiş ve sendika ile derhal diyalog başlatılmasını ve işçilerin ve ailelerinin yaşamını tehlikeye atacak bir tutumdan vazgeçilmesini istemişti.  Yine 20 İsveç milletvekili de aynı şekilde İsveç kökenli uluslararası şirketin CEO’su Buckle’ye mektup göndererek derhal çözüm bulmalarını talep etmişlerdi. 4 sendikalı işçinin açlık grevi 10 Ekim’de başlamış, 5 Kasım’da gelen ölüm tehditleri nedeniyle greve ara verilmişti. Nestle’nin Kolombiya’da 2 bin çalışanı bulunuyor. Fabrikada süt tozu ve hazır kahve üretiliyor.

SENDİKACI MEZARLIĞI

Yıllardır çatışmalı bir sürecin yaşandığı ve paramiliter örgütlerin katliamlarının cezasız kaldığı Kolombiya neredeyse bir sendikacılar mezarlığı.  1970’lerden bugüne kadar işçi hakları mücadelesi veren 3 bin sendikacının katledildiği ülkede sadece 2012 yılında sendikacılara yönelik 413 ölüm tehdidi kayıtlara geçti. Kolombiya sendikal faaliyetin ‘en tehlikeli’ olduğu ülke olarak kabul ediliyor.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bangladeş’te grevci işçilere polis saldırdı

SONRAKİ HABER

Muğla şube kongresine iptal

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...