02 Haziran 2011 16:56

Şilili öğrenciler öfkeli

ŞİLİ’de 25 bin öğrenci eğitim sisteminde reformlar yapılması amacıyla başkent Santiago’da bir araya gelerek kentin merkezine doğru yürüyüş yaptı. Polis, öğrencileri dağıtmak için tazyikli su kullandı. Öğrenciler bunun karşılığında sokaklarda barikatlar kurarak polisle çatıştı. Olaylarda 15 kişi gözaltına al

Şilili öğrenciler öfkeli
Paylaş

ŞİLİ’de 25 bin öğrenci eğitim sisteminde reformlar yapılması amacıyla başkent Santiago’da bir araya gelerek kentin merkezine doğru yürüyüş yaptı. Polis, öğrencileri dağıtmak için tazyikli su kullandı. Öğrenciler bunun karşılığında sokaklarda barikatlar kurarak polisle çatıştı. Olaylarda 15 kişi gözaltına alındı.

Öğrenciler hükümetin eğitim masraflarını artıran düzenlemelerinin kendilerine yaramadığı için kaldırılmasını istiyor. Bu düzenlemelerle dünyanın en pahalı eğitiminin Şili’de olacağını aktaran öğrenciler, hükümetin eğitime ayırdığı bütçeyi artırmasını talep ediyor.

Şilili öğrenciler eğitim masraflarının ABD, Japonya ve Avustralya’ya göre üç kat daha fazla olduğunu belirtiyorlar. Şili Devlet Başkanı Sebastian Pinera ise olaylarla ilgili açıklama yaparak bursların artırılacağı ve 100 bin fakir öğrencinin okuyabilmesi için kredi verileceği sözü verdi. Fakat öğrenci liderleri yaptıkları açıklamalarda bunun yeterli olmadığını söyledi.

Katolik Üniversitesi Öğrenci Lideri Giorgi Jackson “Bugün kamu eğitiminin korunması amacıyla, eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve kaliteli eğitim sistemine kavuşmak amacıyla  yürüyoruz. Dev finans sektörleri ve özel okullar binlerce aileyi çocuklarını okutabilmek için borç bataklığına sürüklemeye çalışıyor. Biz öğrencilerden, işçilerden ve öğretmenlerden protestolara katılmalarını istiyoruz” dedi.

Öğrencilerin protesto hareketi Şili’de 5 yıl önceki devlet başkanı döneminde patlak vermişti. Öğrencilerin şimdiki başkan Pinera’nın eğitim sisteminde değişiklik getirmesi ile ilgili umutları vardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Japonya Başbakanı güvenoyu aldı

SONRAKİ HABER

Allende infaz edilmiş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...