12 Kasım 2013 13:45

AİHM köy bombardımanında Türkiye'yi mahkum etti

AİHM, Şırnak'a bağlı Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinde TSK'ye ait uçakların bombardımanında aralarında çocukların da bulunduğu 41 yurttaşın yaşamını yitirmesi olayında Türkiye'yi mahkum etti.

AİHM köy bombardımanında Türkiye\'yi mahkum etti
Paylaş

AİHM, Şırnak'a bağlı Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinde TSK'ye ait uçakların bombardımanında aralarında çocukların da bulunduğu 41 yurttaşın yaşamını yitirmesi olayında Türkiye'yi mahkum etti.  Karar doğrultusunda Türkiye mağdurlara 2 milyon 305 bin avro tazminatın yanı sıra 5 bin 700 avro mahkeme masrafı ödeyecek.

Şırnak'a bağlı Kuşkonar ve Koçağıllı köylerinde TSK'ye ait uçakların bombardımanında aralarında çocukların da bulunduğu 41 yurttaşın yaşamını yitirmesine neden olan dava, AİHM'de karara bağlandı. AİHM bugünkü oturumunda karara bağladığı davada, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 2, 3, 38 ve 46'ncı maddelerini ihlal ettiği kararına vardı.

Varılan karar doğrultusunda Türkiye 38 davacıya toplam 2 milyon 305 bin avro tazminatın yanı sıra 5 bin 700 avro mahkeme masrafı ödemeye mahkum edildi.

NE OLMUŞTU?

Şırnak'ın Koçağıllı köyünde 26 Mart 1994 tarihinde askeri uçakların gerçekleştirdiği bombardımanda aralarında henüz beşikte bulunan bebekler ile çocuklar ve hamile kadınların da bulunduğu 15 kişi yaşamını yitirdi. Aynı gün sabah saatlerinde Şırnak merkeze bağlı Kuşkonar köyü de bombalandı ve 26 yurttaş yaşamını yitirdi. Olayların ardından resmi yetkililer bombardımanı PKK'nin yaptığını öne sürerken, köylüler ise askeri uçak ve helikopterlerin köyleri bombaladığını belirtmiş ve davayı AİHM'e taşımışlardı. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Eğitim bütçesi görüşülüyor

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Valiyi yedirmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...