12 Kasım 2013 08:51

Mısır’da futbolcuya ‘Rabia’ cezası

Mısır’da el Ehli kulübünün formasını giyen Ahmed Abdel-Zaher, eliyle ‘Rabia’ işareti yaptığı için kulüp yönetimi tarafından cezalandırıldı.

Mısır’da futbolcuya ‘Rabia’ cezası
Paylaş

Mısır’da el Ehli kulübünün formasını giyen Ahmed Abdel-Zaher, eliyle ‘Rabia’ işareti yaptığı için kulüp yönetimi tarafından cezalandırıldı.

Ahmed Abdel-Zaher, Afrika Şampiyonlar Ligi finalinde Güney Afrika’nın Orlando Pirates takımına karşı alınan 2-0’lık galibiyette, ikinci gol sonrası ‘Rabia’ selamı vermişti. El Ehli, maç sonrası bu önemli kupayı 8. kez müzesine götürmeyi başarmıştı.

Bir el Ehli yöneticisinin AFP’ye yaptığı açıklamaya göre Abdel-Zaher’e verilen cezanın nedeni, Türkiye kamuoyunun da yabancı olmadığı bir gerekçe: "Spora siyaset karıştırmak."

Mısır Spor Bakanı Tahir ebu Zeyd konuya ilişkin yaptığı açıklamada Abdel-Zaher’in tıpkı Kung Fu dövüşçüsü Muhammed Yusuf gibi cezalandırılması gerektiğini dile getirmişti.
Mısır’da Kung Fu Federasyonu, geçtiğimiz ay Rusya’daki uluslararası turnuvada ‘Rabia’ işaretli bir tişört giyen Yusuf’u müsabakalardan 2 yıllığına men etmişti. Ebu Zeyd, “Bakanlık bu konuda bir karar alamaz. Ancak sporcuların bağlı olduğu federasyonlar alabilir” ifadesini kullanmıştı.

Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesi sonrası Müslüman Kardeşler’in Rabia’tül Adeviyye Meydanı merkezli başlattığı protestolara Mısır polisi ve ordusunun tepkisi 14 Ağustos’ta yüzlerce kişinin ölümüyle sonuçlanan katliam olmuştu. Bir elin 4 parmağıyla gösterilen ‘Rabia’ selamı saldırı sonrası Mursi destekçileri arasında hızla yaygınlaşmış hatta Türkiye’de de kullanılmaya başlanmıştı.

Mısır'ın en popüler futbol takımı olan El Ehli'nin taraftar grubu Ultras, Diktatör Hüsnü Mübarek’i deviren süreçteki eylemlerde önemli rol oynamıştı. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mardin\'den Tekirdağ\'a, \'utanç duvarı\' sürgünü

SONRAKİ HABER

Djokovic sezonu şampiyonlukla tamamladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa