11 Kasım 2013 18:42

Hamas’a isyan!

Gazze Şeridi’ndeki Hamas Hükümetine karşı Temerrüd (İsyan) hareketi kurulduğu ifade edildi. Üniversite öğrencisi olan genç Filistinliler tarafından kurulan hareket, Mısır’da Devrik Lider Muhammed Mursi’ye karşı sokak gösterilerini tetikleyen ‘Mısırlı Temerrüd’ hareketinden esinlendi.

Hamas’a isyan!
Paylaş

Gazze Şeridi’ndeki Hamas Hükümetine karşı Temerrüd (İsyan) hareketi kurulduğu ifade edildi. Üniversite öğrencisi olan genç Filistinliler tarafından kurulan hareket, Mısır’da Devrik Lider Muhammed Mursi’ye karşı sokak gösterilerini tetikleyen ‘Mısırlı Temerrüd’ hareketinden esinlendi.

Ancak grubun rahat hareket edemeyeceğine dair belirtiler bulunuyor. Temerrüd Hareketi üyesi bir genç, “Hamas güvenlik güçlerinin bize karşı güç kullanma emri aldığına dair bilgiler var ama bu bizi caydırmayacak” dedi.
Temerrüd grubu, Hamas’ın ‘Gazze’nin yönetimini ele geçirmesinden sonra İsrail’e karşı silahlı direniş amacından saptığı’ görüşünde. Grup ayrıca, Hamas güvenlik güçlerinin Filistinlileri baskı altında tuttuğunu ve sindirdiğini savunuyor.
Facebook sayfalarından yaptıkları açıklamalarda Temerrüd üyeleri, Hamas Hükümetini ‘İktidara gelmelerinin ardından İsrail’in ağırlaştırdığı ablukadan zarar gören Gazzelileri ağır vergi yükü altında bırakmakla ve düzgün bir yaşam sağlamamakla’ suçluyor.
İsrail ise önlemlerin güvenlik gerekçeleriyle alındığını savunurken, insan hakları grupları bu önlemlerin toplu cezalandırmayı tırmandırdığı görüşünde.
Facebook’ta Hamas’ı eleştiren paylaşımlarda bulunan Gazzeli Temerrüd Hareketinin Facebook sayfası şimdiden 70 binden fazla kişinin beğenisini toplamış.
Gazzeli Temerrüd grubuna verilen ‘sanal’ desteğe rağmen Hamas yetkilileri hareketi ‘hayal ürünü’ olarak tanımlıyor.
Gazze İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İslam Şahvan, “Bu isyancı hareket sahtedir ve yalnızca İnternet’in sanal ortamında var olmaktadır. Sahada herhangi bir faaliyetleri yok… Gazze Şeridi’nde gösteriler düzenlenirse güvenlik önlemleri alırız” diye konuştu.Filistin İletişim ve Gelişim Enstitüsü Müdürü Fethi Sabah, “Hamas bu duruma karşı oldukça sert önlemler alıyor” dedi ve Temerrüd’ün Gazze’de herhangi bir etki yapacak güçte olduğunu düşünmediğini ifade etti. Sabah, “Buradaki durum Mısır’dan çok daha farklı. Şu ana kadar grup, toplumun önde gelen isimlerini Temerrüd üyesi yapmayı başaramadı” diye ekledi.

‘DIŞ MİHRAK’ SUÇLAMASI

Hamas, Batı Şeria’daki el Fetih yönetimini ve Filistin yönetimindeki istihbarat servislerini Temerrüd’e mali destek olmak ve grubu idare etmekle suçluyor. El Fetih ise grupla bir ilgileri olmadığını söylüyor. Siyasi Uzman Adnan Ebuamir, “Hamas’ın çok güçlü bir askeri kanadı ve kendilerine yönelik her türlü eylemi kontrol edebilecek büyük bir güvenlik bürosu var” diye konuştu. Ebuamir, “Hamas’ın güvenlik güçlerinin kısa bir süre önce sokaklarda düzenlediği gösteriler Temerrüd hareketine bir mesaj gönderme amacındaydı” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Say şiir ve müziği buluşturdu

SONRAKİ HABER

Mecliste her dilde rehber var, Kürtçe için yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...