11 Kasım 2013 13:23

Antep'te işçileri öldüren yangın bağıra bağıra geldi

Antep’te iş hanında yangın çıkmış, 2 işçi yaşamını yitirmişti. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu Antep’e gelerek iş hanında incelemeler yaparken, EMO ise yangınla ilgili bir rapor yayınladı.

Antep\'te işçileri öldüren yangın bağıra bağıra geldi
Paylaş

İnanç Yıldız

Gaziantep’te 7 Kasım günü bir iş hanında yaşanan yangın sonrası Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu Antep’e gelerek iş hanında incelemeler yaparken, Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) ise yangınla ilgili bir rapor yayınladı. Feyzioğlu, “Yangın bağıra bağıra gelmiştir” dedi. EMO ise hazırladığı raporlarla yanan iş merkezinden daha kötü iş merkezlerinin olduğuna vurgu yaparak, gerekirse çalışma ortamlarının düzeltilmesi için radikal kararlarının alınması gerektiğini söyledi.

'NE YANGIN SÖNDÜRME TÜPÜ, NE DE YANGIN MERDİVENİ VAR'

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Adana, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis ve Gaziantep Baro Başkanları ile birlikte facianın yaşandığı iş hanında incelemelerde bulundu.Gördükleri manzaranın gerçekten korkutucu olduğunu dile getiren Feyzioğlu, Merdiven altı diye tabir edeceğimiz bir mekânda, yangın adeta bağıra bağıra gelmiştir. Burası Uluslararası Çalışma Örgütü standartlarına aykırıdır” diye konuştu. İşçilerin "kendi ülkelerinde mülteci gibi" çalıştırıldığı ifadesini kullanan Feyzioğlu, “İLO Sözleşmeleri hak getire. İşte gerçek anlamda merdiven altı üretimin yaşandığı yer burası. Ne yangın söndürme tüpleri ne de yangın merdiveni var. Yaralılar arasında Suriyeliler de var. Ucuz işgücü peşine düşülmüş” dedi. Yaşanan her acı olayın bir acı olaya daha davetiye çıkarır nitelikte olduğuna dikkat çeken Feyzioğlu, “Yaşanan bu tür olayların ardından yetkililer ders çıkartmalıdır. Adaletin tecelli etmesi için bölgedeki barolarımızla birlikte bu üzücü olayı takip edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘DAHA KÖTÜ İŞ MERKEZLERİ VAR!’

Gaziantep Elektrik Mühendisleri Odası ise yaygın sonra hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı. EMO tarafından açıklanan raporda, yangının olduğu yerde çok sayıda işçinin çalıştığı, yanıcı maddeler ihtiva eden imalat yapılmasına hiç uygun olmadığı belirtilirken, buna benzer çok sayıda iş merkezinin bulunduğuna dikkat çekildi. Ayrıca hazırlanan raporda yer alan maddelerin dışında da eksikliklerin bulunabileceği muhtemeldir denilerek, şunlar ifade edildi; “Şehrimizin bu bölgesinde (Çukur Mh.,Alaybey, Karatarla, vb.) bu iş hanına benzer sağlıksız koşullarda üretim yapan, çalışma yapan işyerlerinin bulunduğu belki buradan daha kötü şartlarda bulunan iş merkezleri bulunmaktadır. Ölüm, yaralanma ve maddi kayıplarla sonuçlanan elim iş kazalarının  tekrarlanmaması için her işyeri 6331 kanunda yer alan ‘risk değerlendirmelerini" yaptırılmalı ve bunun sonucuna göre varsa eksikliklerini tamamlamalıdır. İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili hazırlıklar tüm işletmelerde biran önce başlatılmalıdır. Bu konu ile ilgili bütün Devlet Kurumlarınca gerek ISG Hizmetleri yönünden gerekse tespit edilecek eksikliklerin giderilmesi bakımından maddi destek (Hibe, kredi ) mutlaka sağlanmalıdır.” Son olarak ise “Bu çalışmalar yapılırken radikal kararlar alınmalı, gereken ilaç acı da olsa içirilmelidir. Bu yapılmadığı takdirde benzer olaylar devam edecek ve vebali yöneticilerin olacaktır” denildi.

NERDEN BAKARSAN BAK SORUN VAR!

Rapor’da şu maddeler sıralandı;
•·         Binanın acil durum çıkışları bulunmamaktadır,
•·         Yeterli Havalandırma yapısı veya tesisatı yoktur,
•·         Yangın ihbar sistemine rastlanılmamıştır,
•·         Yangın Söndürme Cihazları ya da sistemi olmadığı öğrenilmiştir,
•·         İnşa ediliş amaçlarına uygun olarak başlayan yerleşim daha sonra kontrol dışı kalarak amacından sapmış ve ticaret yerine imalat sektörü ağırlıklı olmuştur,
•·         Bahse konu işhanı araç trafiğine kapalı bir bölgenin hemen hemen tam ortasında İtfaiye, Ambülans vb. araçların ulaşmasında büyük zorluklar yaşanabileceği bir mekândadır,
•·         Şehir Merkezindeki Trafiğe kapalı Bölgedeki yayalaştırılan yollar, oturma banklarıyla, şehir mobilyaları ile çöp kutuları vb. ile acil durum ulaşımını zorlaştırıcı hale getirmiştir,
•·         İş müfettişlerince buralarda denetim ya yapılıp yapılmadığı bilinmemektedir,
•·         Henüz Bilirkişi tespiti yapılmamıştır ama gelişigüzel çekilmiş kablolardan elektrik tesisatının da yetersiz, kontrolsüz ve güvensiz olduğu düşünülmektedir.
•·         İş hanında çalışanların herhangi bir acil durum ve İlk yardım eğitimine tabi tutulmadığı tahmin edilmektedir. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP Denizli Milletvekili de ‘rahatsız’

SONRAKİ HABER

Gazeteci dostları Savaş Ay\'ı uğurladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...