11 Kasım 2013 13:17

Kıdem tazminatı tartışılmaya devam edilecek

Üçlü Danışma Kurulu toplantısında kıdem tazminatının fona devredilmesi konusu gündeme geldi ancak herhangi bir uzlaşma çıkmadı. 10 gün sonra bir toplantı daha yapılacak.

Kıdem tazminatı tartışılmaya devam edilecek
Paylaş

İşçi sendikaları, işveren sendikaları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yer aldığı Üçlü Danışma Kurulu toplantısında kıdem tazminatının fona devredilmesi konusu gündeme geldi ancak herhangi bir uzlaşma çıkmadı. Bugün yapılan toplantıda bakanlıkça tarafların taleplerini içeren bir sunum yapıldığı, kıdem tazminatı konusunun gündeme getirildiği ancak bir uzlaşma sağlanmadığı öğrenildi.

Üçlü danışma kurulu toplantısının ardından basına açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, tarafları dinlediklerini, 10 gün sonra tüm tarafların katılımıyla yeni bir toplantı yapacaklarını söyledi. Çelik “Tüm tarafların taleplerini içeren bir özet etrafında yeniden değerlendirmelerde bulunacağız” diyerek işçi ve işveren tarafların taleplerinin keskin olduğunu belirtti.

‘Peki bahsettiğiniz özet bir taslak mı?​’ şeklindeki soruya ise Çelik “Tüm tarafların taleplerini içeren bir özet taslak, üzerinde tartışacağımız, uzlaşma arayacağımız bir taslak” diyerek yanıt verdi. İçeride özel istihdam büroları ve taşeron çalışmanın yanında kıdem tazminatı konusunun da gündeme geldiğini söyleyen Çelik, “Her kesimin farklı talebi var, ancak verimli bir toplantı yaptık” şeklinde konuştu.

Çelik, “Basında bu kalkıyor, şu iniyor şeklindeki ifadeler yanlış ifadelerdir” diyerek kıdem tazminatının fona devri tartışmalarının farklı yerlere çekildiğini iddia etti. Uzaktan çalışma konusunda ve özel istihdam büroları konusunda ise tarafların çekinceleri olduğunu söyleyen Çelik, “Tüm bu konularda çıkış sağlayabileceğimiz noktalarda çıkış sağlayacağız, uzlaşamadığımız konularda ise uzlaşı aramaya devam edeceğiz” dedi.

Basına yapılan açıklamanın ardından Bakan Çelik’in “Üzerinde değerlendirme yapacağız dediği” taslağın bir yasa taslağı olmadığı Bakanlığın tek taraflı olarak hazırladığı bir metin olduğu öğrenildi. (Ankara/EVRENSEL)


DİSK: MUTABAKAT YOK, MÜCADELE VAR!

DİSK Üçlü Danışma Kurulu’nun ardından yaptığı basın açıklamasında bir uzlaşma ya da mutabakat söz konusu olmadığı belirtilerek Bakanlığın yaptığı sunumun DİSK görüşlerini yansıtmadığı dile getirildi.

“Taşeron uygulaması ve esneklik” gündemi ile toplanan Üçlü Danışma Kurulu’nda Bakanlık yetkililerinin, “taşeron uygulaması, kıdem tazminatı, özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi verilmesi ve uzaktan çalışma” konularında bir sunum gerçekleştirdiği ifade edilen açıklamada şunlar söylendi: “Sunumun ardından, tarafların bakanlığın sunumu üzerine gerekli çalışma ve hazırlıkları yapabilmesi için zaman tanınması gerektiği konusunda görüş birliği oluştu. Bu çerçevede, öncelikle işçi ve işveren örgütlerinin teknik heyetleri, bakanlığın yaptığı sunum hakkında toplanarak bir ön çalışma gerçekleştirecek ve bu çalışmanın ardından Üçlü Danışma Kurulu on gün içinde yeniden toplanacak. Dolayısıyla Üçlü Danışma Kurulu toplantısında, taraflar gündem konuları üzerine görüşlerini detayları ile henüz ifade etmediğinden bir uzlaşma ya da mutabakat söz konusu değildir. Altını çizerek belirtmek isteriz ki, bakanlığın yaptığı sunum hiçbir biçimde DİSK’in görüşlerini yansıtmamaktadır. Bu sunumda DİSK’in görüş ve önerileri, eleştiri ve talepleri yoktur. DİSK’in bu sunumda yer alan öneriler ve yaklaşım çerçevesinde bir uzlaşma ya da mutabakat içinde yer alması hiçbir biçimde olanaklı değildir.”

DİSK’in, taşeronlaştırmanın daha da yaygınlaştırılmasına, kıdem tazminatının fona devredilmesine ve kiralık işçi uygulamasına karşı olduğu belirtilen açıklamada, “DİSK’in bu çerçevedeki hiçbir öneriyi kabul etmesi mümkün değildir. Bununla birlikte DİSK, işçi sınıfının kazanılmış haklarının korunması şartıyla, taşeron işçilerinin sorunları ve kıdem tazminatı ile ilgili sorunların çözülmesi noktasında her türlü katkıyı sunmaya açıktır.

Konfederasyonumuz, söz konusu konularla ilgili çalışmasını gerçekleştirmiştir. DİSK, görüş ve önerilerini gerek teknik heyetler düzeyinde yapılacak toplantıda, gerek daha sonra toplanacak olan Üçlü Danışma Kurulu’nda ve gerekse kamuoyuna yeniden ve yeniden sunacaktır. Konfederasyonumuz, müzakerede ne söylüyorsa, mücadelesini de o eksende yürütmeye devam edecek; “Köleliğe Karşı #Direnİşçi” kampanyasını kararlılıkla yürütecek, işçi sınıfına yönelik her saldırıya karşı mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Zeytin işçisi kadınlardan farklı ücrete tepki

SONRAKİ HABER

AKP Denizli Milletvekili de ‘rahatsız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...