11 Kasım 2013 08:23

Tayfun felaketinde ölü sayısı 10 bini bulabilir

Filipinler'de büyük yıkıma yol açan tayfun felaketinde sadece bir bölgede en az 10 bin kişinin ölmüş olabileceği bildiriliyor. Yıkımın büyük olduğu Tacloban'da felaketten kurtulanlar hayatta kalmak için ikinci bir mücadele veriyor.

Tayfun felaketinde ölü sayısı 10 bini bulabilir
Paylaş

Filipinler'de büyük yıkıma yol açan tayfun felaketinde sadece bir bölgede en az 10 bin kişinin ölmüş olabileceği bildiriliyor.

Ülkenin doğu bölgelerini vuran ve tarihin en büyük kasırgalarından biri olduğu belirtilen Haiyan tayfunu Tacloban kentinde evleri, okulları ve bir havaalanını yerle bir etti. Komşu Samar adasında da 300 kişinin öldüğü ve 2,000 kadar kişinin kayıp olduğu bildirildi. Yüz binlerce kişi tayfun nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldı. Tayfunun yol açtığı dev dalgaların evleri yıktığı Tacloban’da içme suyu ve elektrik yok. Kentte yiyecek sıkıntısı var. Yetkililer, felaketzedelere yardım dağıtmakta güçlük çektiklerini ifade etti.



Evsiz kalan yüz binlerin büyük sıkıntı yaşadığı belirtilirken Tacloban kentinde dev dalgaların ardından manzara korkunç oldu. Bazı cesetlerin ağaçlardan sarktığı ve kaldırımlara vurduğu görüldü. Gökyüzünden çekilen fotoğraflarda kent devasa bir çöp yığınını andırıyor. Tamamen yerle bir olan şehirde yalnızca birkaç binanın ayakta kaldığı görülüyor.



Hayatta kalanlar, viraneye dönen kent içerisinde kayıp olan yakınlarını arama çalışmalarını sürdürürken kente henüz çok az yardımın ulaştığı ifade edildi. Hayatta kalmayı başaranlar, yıkılmış ev ve dükkanlardan yiyecek ve giyecek alarak ihtiyaçlarını kısmen de olsa karşılayabiliyor.

Tacloban’daki Kızıl Haç’ın Uluslararası Komite Başkanı Sebastian Sujobert, kentte kendi binalarının da zarar gördüğünü, çalışanların geçici olarak yer değiştirdiğini ifade etti. Tayfun sonrası Birleşmiş Milletler, yardım gönderdiğini açıkladı ancak yardımlar henüz şehre ulaşmadı.

Kentteki nadir olumlu gelişmelerden biri, Tacloban’ın ülkenin geri kalanıyla ulaşımını sağlayan köprünün açılması oldu. Bu gelişme sonrası yardımların daha hızlı bir şekilde ulaştırılması bekleniyor.



El Cezire Muhabiri Marga Ortigas, şehrin limanı da tayfundan büyük zarar gördüğü için, deniz yoluyla getirilen yardımların ulaştırılmasında da zorluklar yaşanabileceğini söyledi.

Cuma günü Filipinler’in doğu kıyılarını vuran Haiyan Tayfunu saatte 275 kilometreye varan hızda rüzgarlar ve 6 metre yüksekliğinde bir kasırgaya sebebiyet verdi.



Tayfun sonrası 800 bin kişi evlerinden tahliye edilse de, okullar, kiliseler ve devlet binaları da kasırgaya dayanamadığı için ölü sayısı arttı. Yetkililer bu binalara sığınan birçok kişinin boğularak öldüğünü açıkladı.

En az 6 ada ve toplamda 4.3 milyon kişi kasırgadan etkilendi. Resmi olarak ölü sayısı açıklanmasa da ölü sayısının 10 bini aşabileceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İran\'da bakan yardımcısı öldürüldü

SONRAKİ HABER

Van\'da deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa