11 Kasım 2013 06:00

Suudilerden 'cihat ordusu'na milyonlarca dolar

İstanbul’da Cenevre 2’ye hazırlık ve Suriye muhalefetini konferansa katılmaya ikna etmek için toplantı gerçekleştirilirken, Suriye topraklarında çatışmalar bütün hızıyla devam ediyor. Suudi Arabistan Suriye’de savaşan binlerce İslam ordusu militanının eğitimi ve silahlandırılması için milyonlarca dolar harcayacak.

Suudilerden \'cihat ordusu\'na milyonlarca dolar
Paylaş

İstanbul’da Cenevre 2’ye hazırlık ve Suriye muhalefetini konferansa katılmaya ikna etmek için toplantı gerçekleştirilirken, Suriye topraklarında çatışmalar bütün hızıyla devam ediyor.  
Guardian’da yer alan ve Rusya al yavm gazetesinin aktardığı haber Suriye topraklarında çatışan militanların dış bağlantılarına dikkat çekiyor. Guardian gazetesinin aktardığına göre Suudi Arabistan Suriye’de savaşan binlerce İslam ordusu militanının eğitimi ve silahlandırılması için milyonlarca dolar harcayacak. Bu haber dış aktörler olduğu müddetçe Cenevre 2’nin gerçekleşse bile Suriye’de çözüm üretmesinin pek de mümkün olmadığını gösteriyor.

İÇ MUHALEFET DE  TOPLANDI

İstanbul’daki toplantıyla eş zamanlı olarak kendilerini “iç muhalefet” olarak tanımlayan ve barışçıl bir dönüşümden yana olan partiler de Şam’da toplandı.  Suriye’de yayınlanan Assawra gazetesinin haberine göre  toplantı, Cenevre 2 konferansı hazırlıkları ve  “iç muhalefetin” katılması gündemiyle gerçekleşiyor. Sonuç bildirgesinde, bütün mezhepleri, milliyetleri ve partileriyle esas karar verici olanın Suriye halkı olduğu ifade edildi.

Suriye’deki bir diğer gelişme ise Müslüman Kardeşlerin parti kurma girişimi. Müslüman Kardeşlerin Suriye kolunun kuracağı partinin sadece Müslüman Kardeşler üyelerini değil, İslamcıları ve liberalleri de kapsaması düşünülüyor.

Suriye’deki gelişmelerden yakından etkilenen Lübnan’daki son gelişmeler iç savaş tehlikesini bir daha hatırlattı. Lübnan’da geçen aylarda meydana gelen patlamalardan Alevi olan Arap Demokrat Partisi Başkanı Ali Zeid’in sorumlu tutulması gerginliği daha ileri bir boyuta taşıdı.

Suriye ile bağlantılı bir diğer gelişme ise 600 bin mülteciye ev sahipliği yapan Ürdün’de Zateri kampının durumu. Kral II. Abdullah eğer uluslararası yardım gelmezse kampa dair kendilerinin önlem alacaklarını duyurdu.

KURTULUŞ CEPHESİNDEN  SİSİ’YE DESTEK

Cumhurbaşkanı Mursi’nin askeri darbeyle devrilmesinden sonra bir türlü durulmayan Mısır’da birçok parti ve yapının bir araya geldiği Kurtuluş Cephesi, eğer Genelkurmay Başkanı Abdülfettah Sisi aday olursa destekleyeceğini açıkladı. Bu kararın  gerekçesi olarak Abdülfettah Sisi’nin arkasındaki halk desteği gösterildi.

MISIR POLİTİKASINDA DAVUTOĞLU ETKİSİ

Mısır basınında yer alan dikkat çekici bir açıklama Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na ait. Ahmet Davutoğlu, Kuveyt’in Türk Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında Mısır’da halk tarafından seçilen meşru bir başkanı destekleyeceğini söyledi. Egypt İndependent’ta yer alan haberde Davutoğlu’nun; “Bu Muhammed Mursi veya yeni bir lider olabilir. Halkın tercihine saygılıyız” dediğini aktardı.

Geçen haftanın önemli diğer gelişmesi ise Moritanya’da yaşandı. Eski Fransız sömürgesi Moritanya’da ay sonunda yapılması planlanan seçimler 11 parti tarafından protesto edilerek boykot çağrısı yapıldı.


UTANÇ DUVARI ARAP BASININDA

Nusaybin’de örülmeye başlanan ancak tepkiler üzerine yapımı durdurulan ‘utanç duvarı’ Arap basınında da yer aldı. Türkiye basınını yakından takip eden Lübnanlı akademisyen Muhammed Nureddin Al Arabiya ve Halic gazetesinde yer alan makalesinde duvarı “ruhları ayıran duvar” olarak nitelendirdi. Nureddin Türkiye ve Suriye’deki Kürtlerin Nusaybin’de inşa edilen duvarı “utanç duvarı” olarak adlandırdığını belirti. Duvarın yapılması Suriye’deki Kürt bölgesinde PKK’ye yakın PYD’nin etkin olmasına bağladı. Suriye’de üçüncü yılına giren savaşın yeni durumlar ortaya çıkardığını vurgulayan Nureddin, “Bunlardan biri de Suriye ve Türkiye Kürtleri arasında coğrafik ve nüfus olarak ortaya çıkan yakınlaşmadır” dedi. Davutoğlu’nun Ortadoğu’da sınırların kalkması gerektiğini söylediğini hatırlatan Nureddin, “sınırların kalkması gerekir” diyenlerin duvar inşa ettiğini vurguladı.


TRABLUS YENİ BİR SİVİL SAVAŞIN EŞİĞİNDE Mİ?
Dailystar


Kuzey şehrindeki ölümcül ikiz araç bombalama eylemiyle bağlantılı olarak Esad yanlısı Arap Demokrat Partisi başkanı Ali Eid’in mahkeme celp yazısı çıkarması bölgeyi iç savaşın eşiğine getirmiş gibi görünüyor.
Şehir genelinde olay yerlerindeki askeri araçlar, güvenlik kontrol noktaları ve barikatlar 1975-1990 iç savaşını hatırlatıyor. En son çatışmaların yatıştığı geçen aydan bu yana Sünnilerle Aleviler arasında çatışma haberinin çıkmadığı tek bir gün geçmiyor. 
Bu arada İçişleri Bakanı Vekili Mervan Şerbil, Beşar Esad destekçileri ile karşıtları arasında sık sık yaşanan çatışmalarla tahrip edilmiş şehirde hukuk ve düzeni sağlamak için yeni güvenlik önlemleri sözü verdi. Esad destekçilerinin yaşadığı Alevi cebel Muhsin mahallesinde silahlı gruplar Esad karşıtlarının yaşadığı büyük oranda Sünni bölgesi Bab el Tıbbenimahallesindeki silahlı gruplarla sık sık çatışıyor.
Suriye’deki savaşın yan etkileri sadece cebel Muhsin ve Bab Al Tıbbeni ile sınırlı kalmadı. Birçok Hıristiyan, komşu Koura bölgesindeki kasaba ve köylere yerleşti.
Karışık Tıbbeni mahallesinde Sünniler ve Aleviler birlikte yaşardı. Ancak iç savaş ve Suriye’nin işgali gerilimi artırarak iki toplumu birbirinden ayrılmaya sürüklüyor.
Trablus’ta Sünni bir avukat olan Fadi Muhsin, bölünmeden çok şehrin kaderiyle ilgili endişe duyduğunu söyledi; “Camilerin önüne bombaları yerleştirenler cezalandırılmalı… Fakat Aleviler bizim kardeşlerimiz, komşularımız ve ailelerimiz.”
Zghorta’nın kuzey kentinde bir emlak komisyoncusu olan Josef İshak, cebel Muhsin sakinlerinin çoğunun güvenlik nedeniyle Zghorta’ya ve çevresine taşındığını söyledi.
Bir adli kaynak Askeri Soruşturma Hâkimi Riad Abu Ghayda’nın, Eid’e Trablus’taki bombalamalarla ilgili olarak sorgulanmak üzere Salı günü sabah saat 10:00’da teslim olması çağrısını hazırladığını söyledi. Eğer Eid teslim olmazsa, ona karşı bir tutuklama emri çıkarılacak.
Esad’ın sadık bir destekçisi olan Eid’in, Ağustos ayında 47 kişinin ölümüne 500’ün üzerinde kişinin yaralandığı Takva ve Salam camilerini hedef alan bombalamalarla ilgili savcının soruşturma çağrısına meydan okumuştu.


CEPHE SİSİ’Yİ DESTEKLEYECEK

Egypt İndependent

VAFD Partisi lideri Seyyid el Badavi, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ordu Komutanı Abdülfettah Sisi aday olursa, Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (NSF) onu destekleyeceğini söyledi.
Birleşik Arap Emirlikleri’ne ziyaretinde Sky News Arabiya ile yaptığı bir röportajda Badavi, “NSF, Sisi’yi destekleyecek, çünkü o Mısır Halkının bir parçası ve arkasında çok geniş bir halk desteği var” dedi. Badavi, Müslüman Kardeşlere, “sokakta protestoları yükselterek değil siyasi sürece katılarak kendi sosyal konumlarını yeniden kazanmaları” çağrısında bulundu.


SUUDİ  ARABİSTAN  MİLYONLARCA DOLAR HARCAYACAK

Rusya al yavm

Guardian gazetesinin aktardığına göre Suudi Arabistan Suriye’de savaşan binlerce İslam ordusu militanının eğitimi ve silahlandırılması için milyonlarca dolar harcayacak. İslam ordusunun sayısı farklı kaynaklara göre 5 bin ila 50 bin arasında değişiyor.
Gazete, Suudi istihbaratının başındaki Bandar Bin Sultan’ın İslam ordusunun tank ve uçak savar füzeleri ile donatılması isteğinin ABD tarafından reddedildiğini hatırlattı. Diplomatik kaynaklar, Suudi Arabistan’ın İslam ordusunun ABD’nin gözetiminde olmasına dikkat ettiği ve Selim İdris komutasındaki yüksek askeri konseyin komutası altında olması için teşvik ettiğini ifade ettiler. İslam ordusu 43 İslamcı savaşçı topluluğu kapsıyor.


ZATERİ ARTIK KAMP DEĞİL ŞEHİR
Jordan Times


Ürdün’de bulunan ve Suriyeli mültecilerin barındığı Zateri mülteci kampı artık şehir olarak anılmaya başlandı. Jordan Times gazetesinin aktardığına göre, kampta kalan mülteci sayısı 100 bini geçti. Gazete, kampın sakinlerinin yaşamlarını sürdürürken oldukça zorlandıklarını bildirdi. Haberde; “Kadınlar hava karardıktan sonra ortak banyolara gitmekten korkuyor. Prefabrik konteynerlerin arasından lağım suları akıyor. Çocuklar okula gitmek yerine para kazanmak için el arabaları ile mal taşıma telaşındalar” cümlelerini aktardı. Bu gelişmeler nedeniyle Ürdün Kralı II. Abdullah, Suriyeli mülteci akınının Ürdün kaynaklarını tükettiğini söyleyerek sorun ile başa çıkmak için uluslararası yardım çağrısında bulundu.  Ürdün şu anda 600.000 Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor.


MORİTANYA’DA SEÇİMLER PROTESTO EDİLECEK

Middle East Online

Binlerce Moritanya’lı Çarşamba günü, bu ay sonunda yapılacak olan ve muhalefet tarafından bir oyun olarak nitelendirilen genel seçimleri protesto etmek için Başkent Nouakchott’ta toplandı.
Göstericiler, şehir merkezine doğru yürürken, “Tek Taraflı Seçimler Demokrasiyi Öldürür” sloganı attılar. Güvenlik güçleri tarafından yakından izlenen protestolar esnasında herhangi bir olay olmadı.
Gösteri 11 partiden oluşan Demokratik Muhalefet Koordinasyonu (COD) tarafından düzenlendi. Koordinasyonu oluşturan 11 partiden 10’u “maskeli seçim” olarak nitelendirdikleri seçimleri boykot ediyor. Geçen ay seçimlerin nasıl yapılacağına ilişkin görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı.3,4 milyon nüfuslu Moritanya’da halkının yaklaşık üçte biri oy kullanma hakkına sahip.
COD’nun bir üyesi MuhamedOuldKhlil, “bu seçimler ölü doğmuştur. Onlara hayat vermek için hiçbir şey yapmayacağız. Tam tersine onların başarmasını önleyeceğiz” dedi.İktidardaki Cumhuriyet için Birlik, 218 seçim bölgesinin hepsinde aday çıkarabilen tek parti.
Sahra çölünün batı kıyısında eski bir Fransız sömürgesi olan Moritanya ağırlıklı olarak bir Müslüman Cumhuriyet. Batılı liderler tarafından, komşu Mali’de ve Afrika’nın Sahel bölgesi genelinde, El Kaide bağlantılı gruplara karşı mücadelede stratejik bir öneme sahip olarak görülmekte.


SURİYE’NİN MÜSLÜMAN KARDEŞLERİ PARTİ KURACAK

Şark Al Awsat

Londra merkezli Şark Al Awsat gazetesi, Müslüman Kardeşlerin Suriye kolunun 12 Kasım’da bir siyasi parti oluşumunu açıklayacağını yazdı. Gazetenin bildirdiğine göre, Partinin genel başkan yardımcısı bir Hıristiyan olacak. Suriye Müslüman Kardeşler Genel Rehberi Ali Sadreddin Bayanuni, yeni partinin adının Ulusal Anayasa ve Özgürlük Partisi olacağını ve Arapça adının Waad (vaat) olarak bilineceğini söyledi. Bayanuni, Parti’nin Muhammed Valid tarafından yönetileceğini ve onun yardımcısının bir Hıristiyan olacağını belirtti.Bir Müslüman Kardeşler Partisi olmasına rağmen Waad’ın çeşitli siyasi ve milliyetçi çevrelerden üyeleri olacak.Bayanuni, üyelerin üçte biri Müslüman Kardeşlere, üçte biri diğer İslamcılara, son üçte bir de liberal ve milliyetçi şahıslara ayrılacağını açıkladı.
Gazete Bayanuni’nin, “Waad, ezilenleri destekleyecek, dürüstlüğü gözetecek, zayıfın yanında duracak ve geçmişi veya etnik yapısının ne olduğuna bakmaksızın ve ayrım yapmaksızın tüm Suriye halkının bütün haklarını geri alacak” dediğini aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Tuzla Sanayi işçileri çıkış yolunu gösteriyor: Fiili mücadele

SONRAKİ HABER

Devlet yurduna ‘Kur\'an kursu’ açılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...