10 Kasım 2013 21:38

Münih halkı, Olimpiyat'a 'Hayır' dedi

Almanya'nın Münih kenti sakinleri, şehrin 2022 Kış Olimpik ve Paralimpik Oyunları'na aday olup olmayacağının belirleneceği referandumda, "Olimpiyat'a hayır" dedi.

Münih halkı, Olimpiyat\'a \'Hayır\' dedi
Paylaş

Almanya'nın Münih kenti sakinleri, şehrin 2022 Kış Olimpik ve Paralimpik Oyunları'na aday olup olmayacağının belirleneceği referandumda, "Olimpiyat'a hayır" dedi. 1.3 milyon kişinin oy kullanma hakkına sahip olduğu referandumda müsabakaların düzenleneceği 4 bölgeden de 'Hayır' oyu geldi.

Özellikle Oyunlar'da birçok müsabakaya ev sahipliği yapması planlanan Traunstein ve Garmisch-Partenkirchen'lilerden yükselen 'Hayır' oyu dikkat çekti. Münih'in 2018 adaylığının başarısız olmasında da Garmisch-Partenkirchen'lilerin muhalefeti etkili olmuştu. Bunun üzerine yetkililer Garmisch-Partenkirchen'de düzenlenecek yarış sayısını azaltmıştı. Ancak değişen bir şey olmadı.

Nazi döneminde Adolf Hitler'in emriyle birleştirilen Garmisch ve Partenkirchen kasabaları 1936 Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmıştı. Yöre halkının yüzde 51.56'sı yarışmalara bir kez daha ev sahipliği yapılmaması yönünde oy kullandı.

Alman Thomas Bach'ın Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Başkanı olması sonrası bu olimpiyatlara özel bir önem verdiği biliniyordu. Almanya Olimpik Sporlar Konfederasyonu (DOSB) Genel Direktörü Michael Vesper de karar sonrası attığı tweet'te "Maalesef, bu bizim gözümüzde kaçırılmış bir fırsattır" ifadesini kullandı. Bach sonrası DOSB'nin başına geçmeye hazırlanan Almanya Kayak Federasyonu Başkanı Alfons Hörmann da "Bu sonuç bizi, özellikle de atletleri üzdü" dedi.

Münih'in adaylık fırsatını reddetmesi sonrası İsveç'in başkenti Stockholm favori konuma geldi. Stockholm'de karar yarın verilecek ancak orada da durum net değil. Geride bıraktığımız sene Avusturya başkenti Viyana ve İsviçre'de St.Moritz ile Davos kasabaları, Olimpiyat oylamasına hayır diyen kentler arasında bulunuyordu. Norveç'in başkenti Oslo'nun sakinleri ise 2022 için 'Evet' demişti. 2022 Kış Olimpik ve Paralimpik Oyunları için diğer adaylar şöyle; Almatı(Kazakistan), Lviv(Ukrayna), Pekin ve Zhangjiakou(Çin), Krakow(Polonya ve Slovakya'dan bir kent daha).

Adaylık için son tarih 14 Kasım olarak belirlenmişti.

'DOĞA KAZANDI, IOC'NİN KÂR HIRSI KAYBETTİ'

Gazeteci Ercan Coşkun'un Twitter'dan aktardığı bilgilere göre sonuçlara siyasilerin verdiği tepkilerse şöyle oldu;

Ludwig Hartmann (Yeşiller): Oylamanın sonucu, spora değil Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin kâr hırsına karşı verilmiş bir işarettir. Bavyera Alpleri'ndeki doğa büyük bir zafer kazandı.

Christian Ude (Sosyal Demokrat Parti): Oylama, halk kesimlerinde spor organizasyonlarına karşı eleştirel tavrın arttığını gösteriyor.

Thomas Schmid (Hrıstiyan Demokrat): Umarım halkın kararı tüm taraflardan saygı görür. Tabii farklı bir sonuç istediğimi gizlemek istemem.

Georg Grabner (CSU): Elbette hayal kırıklığına uğradım. Bu, doğaya zarar vermeden Olimpiyat düzenlenebileceğini göstermek için tek şanstı.

Markus Rinderspacher (Sosyal Demokrat Parti): Olimpiyatlara adaylık doğrultusunda bir çoğunluk oluşmaması çok yazık. Bu sonuçları kabulleneceğiz.

Hubert Weiger (Bavyera Doğayı Koruma Derneği): "Vatandaşların ekolojik bilinci ve yurt sevgisi, ticaret ve gigantizm üzerinde zafer kazandı." (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

İş hanları ‘canlı bomba’ gibi!

SONRAKİ HABER

Suriye Ulusal Konseyi\'nden Cenevre\'ye yeşil ışık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...