11 Kasım 2013 06:00

İş hanları ‘canlı bomba’ gibi!

Gaziantep’te trikotaj ve konfeksiyon atölyesinde çıkan yangın işçilerin canlarının ‘Allah’a emanet’ olduğunu bir kez daha gösterdi. Yıllardır ‘Merdiven altı’ denilen çok sayıda atölye göz önünde olmasına rağmen halini hatırını soran yok.

İş hanları ‘canlı bomba’ gibi!
Paylaş

İnanç Yıldız

Gaziantep’te trikotaj ve konfeksiyon atölyesinde çıkan yangın işçilerin canlarının ‘Allah’a emanet’ olduğunu bir kez daha gösterdi. Yıllardır ‘Merdiven altı’ denilen çok sayıda atölye göz önünde olmasına rağmen halini hatırını soran yok. Yakın zamanda yanan iş hanının olduğu bölgede çevre düzenlemesi yapan belediye, işçi sağlığı ve güvenliğine gelince gerekli tedbirleri almak aklına gelmemiş.

İş hanlarının hemen hemen hepsinin yangın merdiveni dahi yok. Sokakların dar olduğu bölgede, sokaklarda olası yangın için itfaiye hortumu bağlanacak çeşmelerin olmaması da şaşırtıcı. Diğer yandan atölyelerin birçoğunun ruhsatı, maliye kaydının olmadığı söylenirken, doğru düzgün bir denetimin yapılmadığı şikâyetler arasında. Çalışan işçilerin ise büyük çoğunluğu sigortasız. Ancak işçiler SGK’nın aklına öldükten sonra gelirken, ölenlerin yakınlarına maaş bağlanacağı söylendi.

YANGIN MERDİVENİ DAHİ YOK!

Yangındaki dumandan zehirlenen ve hastanede tedavi altına alınan Serhat Özbey, çalışırken yangının bir anda çıktığını ve 1 dakika içinde iş hanını duman sardığını söyledi. O anki panikle sağa sola gittiklerini, pencereden atlayanların olduğunu belirten Özbey, kendisinin ve ölen Mehmet Alakırık’ın olduğu 10 kişinin ufak bir havalandırması olan yerde sıkıştığını, sonrasını ise hatırlamadığını anlattı. Özbey, kendisinin babasının gelmesiyle çıkarıldığını ve kendisiyle beraber sonradan çıkarılan 6 kişinin olduğunu söyledi. “İş hanında iki çıkış var” diyen Özbey, “Ya normal merdivenden ineceksin ya da pencereden atlayarak çıkacaksın. Normal merdivenin olduğu yerden gelen aşırı duman vardı” dedi.

ÖNLEM ALAN YOK!

Gaziantep Trikotajcılar ve Çorapçılar Odası Başkanı Reşit Durak, “İşletmelerin sıhhi yerlerde çalışma yapmalarını istedik. Tüm duyurularımızı yaptık. Belediye ve maliyeye şikâyetlerimizi bildirdik. Böyle sağlıksız ortamlarda çalışmalar olduğunu, bunların kayıt dışı olduğunu anlatmamıza rağmen herhangi bir önlem alınmadı” diye konuştu.
Trikotaj atölyelerinin olduğu yerlerin benzin gibi olduğu belirten Güzelce İşhanı Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Akar, en ufak bir kıvılcımla önüne geçilemeyecek yangınların olacağına dikkat çekti. İş hanlarının koridorlara kadar tekstil atölyelerinde yapılan ürünlerle dolu olduğunu söyleyen Akar, “Bir sigara izmariti atıldığında bir kıvılcımla yangının önüne geçemezsin” diye konuştu.


ÖLENLERİN YAKINLARI TEPKİLİ

Öte yandan 3 olarak açıklanan ölü sayısının, bir kişinin tekrardan hayata döndürülmesiyle 2’ye düştüğü bildirildi. Ölen Mehmet Alakırık (21) ve İsmail Gemci (57) ise toprağa verildi.
Ölenlerin yakınları ise tepkili. Yeğenin sigorta yapılmasını istemesine rağmen sigortasız çalıştırıldığını söyleyen Alakırık’ın dayısı Ali Reçber, “Şimdi ne olacak? Öldü bu çocuk, 12 saat sigortasız çalıştırılıyordu hiçbir güvencesi olmadan” diye konuştu.

İsmail Gemci’nin ise yangın çıkan yerde 2 hafta önce dükkân açtığı öğrenilirken, Gemci’nin yakını Mustafa Çiçek eniştesinin maddi durumunun bozuk olduğunu belirterek, eniştesinin kimseye zararı olmadığını, iyi birisi olduğunu söyledi.

ÖLDÜKTEN SONRA AKILLARINA GELDİ

Sigortasız çalışan işçileri öldükten sonra hatırlayan SGK Gaziantep İl Müdürü Mehmet Uzun, iş hanında çalışan işçilerin sigortalı olup olmadığını müfettişlerin araştırdığını belirterek, “Yangında yaşamını yitirenler eğer orada çalışanlar ise sigortalı olup olmadıklarına bakılmaksızın onların yakınlarına en yakın sürede maaş bağlayacağız” dedi.


TÜZEL, HÜKÜMETE YANGINI SORDU

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, Gaziantep trikotaj konfeksiyonda yaşanan iş cinayetiyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle meclis başkanlığına soru önergesi verdi.

Tüzel şu soruları yöneltti: “Yangının sorumluları hakkında ne işlem yapılmıştır? İş Sağlığı Güvenliği Kanunu uyarınca risk değerlendirmesi yapılmış mıdır? Çıkan yangında ölen işçilerden birinin Suriyeli olduğu iddiaları doğru mudur? Doğru ise, bu kayıt dışı ve sigortasız işçi çalıştırmanın cezası nedir? İşçilerin kaçı SGK’ya kayıtlıdır? Çalışanların çoğunluğunun çocuk olduğu iddiaları doğru mudur?​” (Antep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Korucu alımları devam ediyor

SONRAKİ HABER

Münih halkı, Olimpiyat\'a \'Hayır\' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...