10 Kasım 2013 19:07

Mühendis neye yarar

İşin özünde biz mühendislere, patronların cebini doldurmak için elimizden geleni yapıp, alacağımız bir miktar maaşla mutlu olmamız, halkı düşünmememiz söyleniyor

Mühendis neye yarar
Paylaş

Taylan Aydın /  Erdal Eren Ataman

Günümüz yaşantısına baktığımızda ve sistemin gelmiş olduğu durumu göz önünde bulundurduğumuzda, bilim ve teknolojinin toplum için büyük önem arz ettiğini görürüz. Bilim özellikle de teknoloji dendiğinde akla ilk gelenlerden birisi elbette mühendislerdir. Burada teknoloji derken sadece teknik ya da makineler bütünü değil, aksine kendisi ile beraber sosyal bir örgütlenmeyi de beraberinde getiren kapsayıcı bir uygulamadan bahsediyoruz.
Bilim ve teknolojinin toplumsal ihtiyaçlar için değil de, kapitalist kar için kullanılması doğayı tahrip eder. İnsanlığın kendisine, tarihine ve geleceğine yabancılaşmasına ön ayak olur. Ülkemizde bilim ve teknolojinin kendisi de bu ortamda biçimlendi. Bu biçimlenmeyi reddeden, toplum, insan ve doğayı tahrip etmeyen, gerçek gereksinimler için oluşturulacak bilim ve teknoloji politikaları, bilim ve teknolojinin bu mevcut yapısını, üretiliş biçimini de sorgulayan ve eleştiren bir yaklaşımla oluşturulmalıdır. Örneğin, teknoloji politikaları, teknolojiyi, yalnızca üretim araçları ve tekniklerden ibaret görmemelidir.

TEK BAŞINA YAPAMAZ

Üretim bilgi ve becerisi ile üretimi gerçekleştirmek için gerekli kafa ve kol emeğinin örgütlenmesi de teknolojinin alanına girer. Alternatif teknoloji politikaları bu eksende biçimlendirilmelidir. Mühendislerin örgütlü gücü TMMOB, Türkiye‘de kamu yararını gözeten, emek eksenli, bütünlüklü ve gerçekçi bilim ve teknoloji politikalarının hazırlanması ve uygulanmasını amaçlamalıdır ancak bugünkü koşullarda bunu tek başına yapamayacağının bilincinde de olmalıdır. Bu nedenle emek eksenli sivil toplum örgütleri, diğer demokratik kitle örgütleri ve partilerle işbirliği yapmalı, onların mücadelelerine destek vermelidir.
İşin özünde biz mühendislere, patronların cebini doldurmak için elimizden geleni yapıp, alacağımız bir miktar maaşla mutlu olmamız, halkı düşünmememiz söyleniyor. Peki gerçekten böyle midir mühendislik, ya da bilim insanlığı? Bizim asıl görevimiz gelişen teknoloji ve bilimi topluma en yararlı şekilde değerlendirip, yine toplumun hizmetine en kolay ve kullanışlı şekliyle sunmaktır.

PARA KAZANDIR, KONTROL ET, MUTLU OL!

Mühendisler kendilerine dayatılan; “Para kazandır, işçiyi kontrol et ve şu parayla mutlu ol.” düşüncesini kırıp örgütlenmelidir. Örgütlü mücadele edip bilim insanlığının asıl görevi olan, ‘Halk için bilim’ görevini yerine getirmelidir. Eğer bilim, yaşamayı kolaylaştırmak, halka yarar sağlamak, aynı zamanda da doğaya mümkün olduğunca zarar vermeden yeni buluşlar ortaya çıkarmak için varsa biz de varız. Kimsenin cebini doldurmak için değil, teknolojiyi değerlendirip değiştirmek için bu mesleği seçen insanlar, elbette onu gerçek yerine, ‘Sermayeye değil halka hizmet’ çizgisine çekecek güce sahiptir. Gerekli olan bu bilim insanlarının örgütlenmesi ve mühendisliğin halk için olması için gerekli
çabayı göstermesidir.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi/ Ankara

ÖNCEKİ HABER

Umuda hoş geldin

SONRAKİ HABER

Haydi sen de foruma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa