10 Kasım 2013 19:00

Genç işçiler dikkat

AKP hükümeti, gerek sanayi odalarıyla gerek sermaye sahibi bir avuç patronla görüşerek kıdem tazminatımızı fona devretmenin yöntemlerini konuşuyor. Biz genç işçiler mezarda emeklilik korkusuyla yaşarken üstüne bir de tazminatımızı fona devrediyorlar

Genç işçiler dikkat
Paylaş

Hasan Öztürk

Biliyorsunuz ki AKP hükümeti uzun süredir biz işçilerin yıllarca çalışıp hak ettiğimiz kıdem tazminatını gasp etmenin derdinde. AKP hükümeti, gerek sanayi odalarıyla gerek sermaye sahibi bir avuç patronla görüşerek kıdem tazminatımızı fona devretmenin yöntemlerini konuşuyor. Biz genç işçiler mezarda emeklilik korkusuyla yaşarken üstüne bir de tazminatımızı fona devrediyorlar!
Kıdem tazminatı konusunda sermaye hükümeti ve diğer sermaye partileri sesini çıkarmıyor. Önümüzdeki yıllara dönük orta vadeli programlarında kıdem tazminatı konusunda şöyle deniliyor: “Sosyal taraflar ve diğer partiler diyalog içerisinde, tüm işçilerin faydalanacağı ve bireysel hesaba dayanan kıdem tazminatı sistemi geliştirilecektir.”
Kıdem tazminatı sermaye örgütlerinin de gündemlerinden düşmemektedir. TİSK, TOBB ve TÜSİAD tarafından Ekim 2010’da yayınlanan; “Güvenceli esneklik konusundaki ortak görüş ve öneriler” başlıklı raporda şu ifadeler yer almıştır: “Bu sorun en kısa sürede gündeme getirilerek işletmeler üzerindeki yükün hafifletilmesi gerekmektedir. Bu çerçevede işletmelere büyük yük getiren ve işveren ile işçi arasında daimi bir gerilim unsuru olan bu kıdem tazminatı, kazanılmış haklar korunarak her iki tarafı da gözeten bir yaklaşımla bir an önce çözüme kavuşturulmalıdır.”

SAMAN ALTINDAN SU YÜRÜTÜYORLAR

Kıdem tazminatımızın fona devredilmesini öngören yasa teklifi meclis gündeminde de hiç yer etmemektedir. Saman altından su yürütürcesine yasa teklifleri çıkarılmaya çalışılmaktadır.
Biz genç işçiler günden güne kötüye giden çalışma hayatıyla boğuşurken, bir tek elimizde kalan kıdem tazminatı hakkımızı yok etmeye çalışıyorlar. Biz genç işçiler merdiven altlarında kaçak, sigortasız, sendikasız, güvencesiz çalıştırılırken; kimse bizlere sizlerin hakkınız korunacaktır dememiş, sizin bir söyleyeceğiniz var mı diye sormamıştır. Yıllarca kötü koşullar altında birikmiş emeğimiz hibe edilecektir.
Biz genç işçilerin de bir sözü vardır. Genç işçiler olarak mücadele vermekle sözlü olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü biz işçilerin bütün kazanılmış hakları tarihte mücadeleler verilerek kazanılmıştır. Ben buradan genç işçi kardeşlerime sesleniyorum: Sanayi sitelerinde, organize sanayilerde çalışan kardeşlerim, elimizde kalmış kıdem tazminatı hakkımızı fona devrettirmemek ve haklarımızın gasp edilmesini önlemek için mücadele etmeliyiz!

 KIDEM TAZMİNATI NELER GETİRİYOR

Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle neler değişecek görelim.
- Eğer bir işçi 9 yıl 11 ay çalışmış ve bir daha sigortalı iş bulamazsa kıdem tazminatından yararlanamayacak.
- İşçi hiçbir neden olmaksızın işten çıkartılabilecek.
- Evlenen kadın işçinin tazminat hakkı kaldırılacak.
- Askere gidecek olan işçinin tazminat hakkı kaldırılacak.
- Sigortasız çalıştırılan işçinin tazminat hakkı kaldırılacak. Halen bir işçi mahkeme 3 yıl sürse de 3 yılın sonunda hakkına faiziyle kavuşabilirken, değişikliğin ardından işçinin 10 yıl beklediği alacağına da faiz işlemeyecektir.
- Kıdem tazminatı % 62 daha azalacaktır.
- Sosyal haklarımız da kıdem tazminatı hesabına katılmayacaktır.
Yukarıda belirtmiş olduğum maddelere bakınca özellikle biz genç işçilerin yararına hiçbir şeyin olmadığını görüyoruz.
Kayseri

ÖNCEKİ HABER

Demokrasi geldi de biz mi görmedik

SONRAKİ HABER

Umuda hoş geldin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...