02 Haziran 2011 16:15

Taş: Hopa'da gerçekler çarpıtılıyor

Emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun hayatını kaybettiği Başbakan Erdoğan'a yönelik protesto eylemine ilişkin açıklama yapan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Hopa'da yaşanan olayların kamuoyuna farklı yansıtıldığını, derelerin satılmasını protesto eden halka polisin gazla saldırdığını, Başbakanın korumasının ise taşla değil otomobilin

Taş: Hopa'da gerçekler çarpıtılıyor
Paylaş


ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, Artvin Hopa'da emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun hayatını kaybettiği olaylarla ilgili yaşananlara ilişkin Hopa'da açıklamada bulundu. Medyanın geniş bir bölümünde yaşanılanları "AKP konvoyuna saldırı" olarak yansıtılmasının gerçeği yansıtmadığını dile getiren Taş, derelerin satılmasını ve çayda yaşanan sömürüyü protesto etmek için Hopa halkının Başbakan Erdoğan'ın miting yapacağı alana yakın bir mesafede bulunan meydanda toplandığını ve meydanın yanındaki inşaatta da bir gün önceden asılan pankartların yer aldığını belirtti. Kitleden bir grubun "Karadeniz'in asi çocukları çayına ve suyuna sahip çıkıyor" pankartını çevrede olan bir binaya asması üzerine de polisin müdahalede bulunduğunu belirten Taş, daha sonra meydanda basın açıklaması yapmak isteyen kitleye de polisin gaz bombaları ile müdahale ettiğini kaydetti. Taş, "Olaylar, Hopa halkının açıklama yapmasına izin vermeyen ve asılan pankartlara tahammül edemeyenler yüzünden çıkmıştır. Tüm olanların sorumlusu halkın kendi sözünü söylemesine tahammül edemeyen AKP iktidarı ve onun emrindeki polislerdir" dedi.

KORUMA OTOBÜSTEN DÜŞEREK YARALANDI

Taş, AKP'nin konvoyunun Hopa'dan ayrılması sırasında koruma polisi Servet Erkan'ın otobüsten düşerek yaralandığını ve düşme anının görüntülerinin de televizyonlara yansıdığına işaret etti. Arka kapıda duran koruma polisinin otobüsün hızlanması ile birlikte aşağı düştüğünü söyleyen Taş, "Günlerdir bu olayın atılan taş sonucu olduğunun söylendiğini ve bunun gerçeği yansıtmadığını" dile getirdi. Bunun nedeninin de Tayyip Erdoğan'ın konuşmaları olduğunu söyleyen Taş, bir protesto eyleminden "terör örgütü ve terör eylemi" diye bahseden Başbakanın bilinçli olarak yaşananları çarpıttığını ve "terörize" etmeye çalıştığını söyledi.

GÖZALTINDAKİLER SERBEST BIRAKILSIN

Başbakanın, öldürülen Metin Lokumcu'dan "birisi" diye söz etmesini ve baş sağlığı dileyenleri kınamasına da tepki gösteren Taş, şu anda 22 kişinin gözaltına alındığını, göz altılara ve baskınlara artık son verilmesini, gözaltına alınanların da bir an önce serbest bırakılması gerektiğini dile getirdi. "12 Eylül faşist cuntasının başı Kenan Evren devrimcileri 'şaki' ilan etmişti; AKP faşizminin başı Erdoğan ise 'eşkıya' ilan ediyor" diyen Taş, "Evet biz eşkıyalarız! Ama beylerden-paşalardan halkın hakkını soran, yalana, talana, baskıya isyan eden 'sosyal eşkıyalarız!" dedi. Taş, "Metin Lokumcu'nun ailesine, Hopa halkına ve tüm devrimcilere baş sağlığı diliyoruz" diye belirtti. (Artvin/DİHA)


Gözaltındaki Artvin bağımsız adayı serbest bırakıldı

Polisin kullandığı gaz nedeniyle yaşamını yitiren emekli öğretmen Metin Lokumcu'nun cenaze töreninin ardından gözaltına alınan Artvin Bağımsız Milletvekili Adayı Birsen Kaya ve 4 arkadaşı serbest bırakıldı.

Artvin'de Sosyalist bağımsız milletvekili adayı Birsen Kaya dün Metin Lokumcu'nun Kemalpaşa Beldesi'nde düzenlenen cenaze törenine katıldı. Kaya, cenaze töreninde bir konuşma yaptıktan sonra seçim çalışması için Hopa İlçesi'ne giderken İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne 100 metre mesafede araçlarının önü polis tarafından kesildi. Bağımsız aday Kaya ve 7 arkadaşı polis tarafında araçtan indirildi ve polisler tarafından tartaklanarak gözaltına alındı. Hopa İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Kaya ve 4 arkadaşı bugün serbest bırakılırken, 3 kişinin ise halen gözaltında tutulduğu öğrenildi.

İHD Genel Merkezi tarafından konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Hopa'da adeta görülmemiş bir terör uygulaması var. İnsanlar sorgusuz sualsiz gözaltına alınıyor. Sularını ve toprağını savunan insanlara suçlu muamelesi yapılıyor. Polis acımasızca şiddet uyguluyor ve bütün bu yaşananlar ülkemizde insan hak ve özgürlüklerinin hangi aşamada olduğunun açık göstergesidir" denildi. Açıklamada, İHD ve İnsan Hakları Vakfı'ın Hopa'da yaşanan olayları yerinde görmek için önümüzdeki günlerde Hopa'ya heyet göndereceği kaydedildi.

ÖNCEKİ HABER

Yargıtayda yeni başkan belli oldu

SONRAKİ HABER

İzmir’de miting var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...