11 Kasım 2013 06:33

Belediyenin örnek çalışması

Dersim’e bağlı Pertek Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da ilçede boş kalan tarlaları şeker pancarı ekerek değerlendirdi.

Belediyenin örnek çalışması
Paylaş

Fırat Çeşme

Dersim’e bağlı Pertek Belediyesi her yıl olduğu gibi bu yıl da ilçede boş kalan tarlaları şeker pancarı ekerek değerlendirdi.  İşsizliğin yüksek olduğu ilçede istihdamı yükseltmek, işsizliği düşürmek için farklı projeler gerçekleştiren belediye, pancarın ekiminde, çapalanmasında ve çıkartılmasında kadınlara ve gençlere istihdam sağlıyor.
Pancarın topraktan çıkartılmasında 40 erkeğin, temizlenmesinde ise 120 kadının çalıştığı pancar tarlaları adeta Pertek için küçük bir fabrika haline gelmiş durumda. Ekim alanlarını, sanayide kullanılan ve ekonomik değeri olan şeker pancarı ile değerlendiren belediye, böylece tarlalarda çalışan emekçilerin alın terlerinin karşılığını almasında köprü görevi görüyor. Pertek Halk Meclisi Üyeleri ve Kadın Meclisi Üyelerinin de gönüllü olarak yardım ettiği hasatta toplanan şeker pancarları; belediye ekiplerince Elazığ’a götürülecek ve şeker fabrikasına teslim edilecek.

‘TARIMSAL DEĞERLERE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Belediye Başkanı  Kenan Çetin, geçmişte şeker pancarı ekiminin ilçe tarımında geniş bir alanda yapıldığını ve ilçe halkının önemli bir geçim kaynağı olduğunu söyledi. Son 10 yılda ise şeker pancarı ve tarımsal üretimin durma noktasına geldiğini anlatan Çetin, “Belediye olarak verimli topraklarımızda üretimi unutulmuş, unutturulmuş tarımsal değerlerimize sahip çıkacak, üretimin teşviki için elimizden geleni yapacağız. Hem tarımsal üretimi desteklemek hem de istihdam sağlayabilmek için bu tür çalışmalara devam edeceğiz. Kaynak yaratacak, üretecek ve yaşanabilir bir ilçe yaratacağız” dedi. Şeker pancarının ekonomik değeri olduğu kadar zahmetli bir yetiştirme ve toplama şeklinin olduğunu dile getiren Çetin şöyle devam etti: “Amacımız insan gücüne ihtiyaç duyulan bu zahmetli üretim aşamalarında, insanlarımız için istihdam olanağı yaratmaktı. Nitekim daha önceki ekimlerde de bunun örneklerini yaşamış ve bu aşamalarda sayı olarak yüzlerce kadınımız, emekçimiz senelerce çalışmış ve karşılığını almıştır.” Çetin, şeker pancarının bu yıl önceki dönemlere göre daha verimli olduğunu söyledi. (Dersim/EVRENSEL)


 

ÖNCEKİ HABER

Metamorfoz: İnsanın Hakikate Yolculuğu

SONRAKİ HABER

Bu ne yaman çelişki hocam

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa