10 Kasım 2013 18:20

Mobil iletişime güvenilir mi?

Kişisel verilerin güvenliği konusunda akıllı telefonların büyük bir güvenlik riski taşıdığı uzun zamandır biliniyor.

Mobil iletişime güvenilir mi?
Paylaş

Kişisel verilerin güvenliği konusunda akıllı telefonların büyük bir güvenlik riski taşıdığı uzun zamandır biliniyor. Ancak Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) dinleme skandalı ve bu skandaldan pekçok dünya liderinin bile etkilendiğinin ortaya çıkması endişeleri bir anda artırdı.
Güvenlik portalı Heise Security'nin baş editörü Jürgen Schmidt, mobil iletişimdeki güvenlik sorununun yeni farkına varılmadığını belirterek "Mobil iletişim ağının altyapısının güvenlik açısından aslında tamamen bozuk olduğu yıllardır biliniyor. Ve bu durumun özellikle polis güçleri ve istihbarat servisleri tarafından yoğun olarak kullanıldığını da kimse saklama ihtiyacı hissetmiyor" dedi.

ŞİFRELEMEK ÇÖZÜM DEĞİL

Peki, güvenli iletişim sağlamak için şifreleme programları ne kadar işe yarıyor? Schmidt bu programları kullanan kişileri bazı zorlukların beklediğine dikkat çekerek şu bilgileri verdi: "Şifreleme konusunda sıklıkla karşılaşılan sorun, karşı tarafın da bunu kullanmak zorunda olması. Sadece sizin şifreleme yöntemini kullanmanız yeterli değil. Yoksa kimsenin çözemeyeceği bir veri çöpünü Nirvana'ya yollamaktan başka bir şey yapmış olmazsınız."
NSA skandalının ardından cep telefonları için güvenlik uygulamalarına ilgi patlaması yaşanıyor. Bilişim danışmanı ve iletişim uzmanı Jürgen Fricke de bu noktada özellikle açık kaynak kodlu uygulama seçimi sırasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiği uyarısını yaptı.
Fricke, "Temel kural, gizlilik yoluyla sağlanan güvenliğin kesinlikle kabul edilir olmaması. Eğer bir program bana kocaman kilitlerle güvenli olduğu telkinini yapıyor, ancak ben programın kaynağına ulaşamıyorsam, bu karartma yoluyla sağlanan bir güvenliktir. Bu güvenlik için kötü bir yol. Çünkü güvenlik, nasıl sağlandığı açıkça ortaya konulabiliyorsa gerçek bir güvenliktir. Bu konuda fazla bilgili olmayan kişilere bu fazlasıyla karışık gelebilir ama gerçekten detaylı olarak araştırıldığında asıl gereken bu" diye konuştu.
Jürgen Fricke açık kaynak kodlu yazılımların bu önemli prensibine uyan birçok ücretsiz uygulama olduğunu belirtiyor. Fricke kısa mesaj ve resimli mesajları şifrelemek için "Text Secure", Whatsapp gibi uygulamalar için ise "Chat Secure" adlı programları öneriyor.
Telefon görüşmelerini eşzamanlı şifreleyen ücretsiz yazılımların ise henüz gelişiminin ilk düzeyinde olduğu uyarısını yapan uzman, elektronik postalar için ise "K9" ve "APG" adlı programların istenmeyen okuyucuları önleme konusunda başarılı olduğunu belirtiyor.  (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gölcük’te renk cümbüşü var

SONRAKİ HABER

Yenilenebilir enerji artık daha ucuz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa